Autor Wątek: DCS 1.5.5 i 2.0.4 - gra zacina się, freezuje i ogólnie brak jej płynności.  (Przeczytany 13466 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: DCS 1.5.5 i 2.0.4 - gra zacina się, freezuje i ogólnie brak jej płynności.
« Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 08, 2016, 19:25:52 »
Mam podobne problemy.Oczywiście ten sam procesor i pamięci. Zrobiłem optymalizację systemu. Trochę pomogło,_ale nie znacznie. Sporo rzeczy trzeba wyłączyć w windzie. Procesor miałem obciążany na prawie 50%, teraz jest to jakieś do 20%. Dysk zjadało mi  na prawie  30% jego wydajności, teraz do około 20% jego możliwości. Średnio po takim zabiegu mam około 15 FPS więcej. Jak ktoś wie co dokładnie wyłączyć by można było grać to napiszcie.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 09, 2016, 07:58:03 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 08, 2016, 19:40:12 »
Mówisz o użyciu w spoczynku? Ja teraz na pulpicie mam użycie procesora na poziomie 1-3% podczas sprawdzania dysku hd tune'm + chrome + steam.

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 08, 2016, 19:58:19 »
Ja bym spróbował zainstalować DCSa na dysku systemowym. A poza tym spróbuj wyłączyć w biosie Hyper Threading (HT). Niektórzy sugerują, że to sprawia problemy. Ja co prawda na swoim procu tego nie zauważyłem.

« Odpowiedź #33 dnia: Grudnia 08, 2016, 21:22:45 »
Wyłączenie ht nie dało nic. Dcs jest na DYSKU systemowym, bo mam tylko jeden, ale na innej partycji.

« Odpowiedź #34 dnia: Grudnia 08, 2016, 21:55:56 »
Miałem podobne problemy z wydajnością,  zużycie CPU  i grafiki na poziomie 40%,  a nie dało się grać.
Co zauważyłem, to był problem z synchronizacją pionową, może u Ciebie jest podobnie?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

« Odpowiedź #35 dnia: Grudnia 09, 2016, 00:20:48 »
Ale Vsync właśnie tak działa, że zamiast na marne generować powiedzmy 200 klatek (jak monitor i tak pokaże tylko 60, no chyba że ma więcej, ale 60hz najpopularniejszy), to generuje 60 i nie marnuje tyle prądu :D Ja generalnie do dcsów wyłączam vsync, żeby stestować jak to działa, a działa tragicznie.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #36 dnia: Grudnia 09, 2016, 08:04:51 »
Jaki to dysk i wrzuć zrzut S.M.A.R.T., bo niewykluczone, że twój dysk klęka albo sobie parkuje głowice częściej niż powinien. Nie ma opcji aby przy takim kompie były takie atrakcje. Druga sprawa, to ja przy 16GB bym sobie ustawił plik wymiany na 512MB i resztę niech mięli w szybszej pamięci. Kolejna rzeczy to poprzyglądałbym się aplikacjom które działają w tle. Antywirus itp. programy działające w tle potrafią zamulić kompa. No i na koniec żadnego grzebania w Windowsie, bo najczęściej to przynosi odwrotny efekt.

Kolejna sprawa sprawdziłbym temperatury proca. Odpaliłbym jakiś soft do katowania CPU, soft do pomiaru temp, ustawił najwyższy priorytet i sprawdził do jakich temperatur maksymalnych dochodzą jajka. Ivy Bridge znane są z tego, że pod IHSem mają gluta i może DCS na tyle mocno podgrzewa jajka, że dochodzi do thermal throttlingu i masz żabę w DCS.

Oczywiście w twoim wypadku zrobiłbym kopię tej Windy i zainstalował świeżą z samym DCS i sterownikami. Nic więcej. Po czym bym testował DCS na ustawieniach zdefiniowanych w DCS (Low, Medium, High) na konkretnej misji i module. Jeżeli było by wszystko dobrze to instalowałbym kolejne aplikacje w Windowsie aby złapać szkodnika. Oczywiście podstawowa sprawa to komp musi mieć wbite ustawienia domyślne, dysk w trybie AHCI, bez OC. Niewykluczone, że sam coś kiedyś nagrzebałeś i nie pamiętasz. Dlatego cofka biosu jest potrzebna.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #37 dnia: Grudnia 09, 2016, 08:39:06 »
Więc tak, windows postawiony od nowa więc to raczej nie to. Dysk to Seagate Surveillance SV 35 sata 3. Wieczorem zrobię smart (czy to nie przypadkiem hd tune?) i nagram filmik jak to chodzi. Zastanawiam się jeszcze czy to nie płyta główna zamula. Jest to typowa mierna budżetowa płyta msi z77-g43, ale niestety nie wiem czy to możliwe, a jeśli tak, to czy takie byłyby tego obiawy. Forza Motorsport Apex i Rainbow six chodzą doskonale na maxed out.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #38 dnia: Grudnia 09, 2016, 09:15:58 »
Wcale niewykluczone, że ten dysk nie specjalnie się sprawdzi w zastosowaniach domowych. Jak sam nazwa wskazuje jest do systemów monitoringu, a tam wydajność jest ostatnią rzeczą jaką bierze się pod uwagę. Często nawet dyski bywają 5400 obr./min. ten może mieć coś w sofcie nagrzebane i stąd dochodzą takie smaczki. DCS nie porównuj do gierek z mainstreamu, jeszcze z konsol, bo to inna bajka. DCS przy nich to kobyła. To są moje luźne przypuszczenia i wcale tak być nie musi.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #39 dnia: Grudnia 09, 2016, 11:50:25 »
W sofcie raczej nic nietknięte, mam go od nowości. Szczerze to nie patrzyłem do czego ten dysk się nadaje. :/ Z porównywaniem gier masz rację, ale chodzi mi tylko o to, że jako tako grafika dobrze lata.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

« Odpowiedź #40 dnia: Grudnia 09, 2016, 14:45:31 »
DCS nie porównuj do gierek z mainstreamu, jeszcze z konsol, bo to inna bajka. DCS przy nich to kobyła.
Znaczy się taka mało wymagająca sprzętowo czy jak?

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #41 dnia: Grudnia 09, 2016, 15:50:28 »
Raczej tak wymagająca bo dość słabo zoptymalizowana.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #42 dnia: Grudnia 09, 2016, 16:43:00 »
Raczej tak wymagająca bo dość słabo zoptymalizowana.

Dokładnie, słabo zoptymalizowana.

« Odpowiedź #43 dnia: Grudnia 09, 2016, 18:14:51 »
Moje pierwsze skojarzenie na przyciachy podczas przybliżania to coś z dyskiem właśnie. DCS jest zrobiony tak, że doczytuje obiekty na bieżąco w czasie wszelakich zmian pola widzenia, więc i Bóg wie ile RAMu nie wyeliminuje zupełnie tego akurat problemu (właściwie zostaje inwestycja w SSD). To jednak tylko część całej układanki, bo tak mizerne fps-y muszą mieć źródło jeszcze gdzieś indziej.

« Odpowiedź #44 dnia: Grudnia 09, 2016, 21:50:13 »
Często upadatowany nie może być stabilny dla wszystkich konfiguracji komputerów. Sam jestem tego przykładem mając na full 60 fps. Po kolejnym upadate potrafi mi zjechać do 35-30 kl. Myślę że z założenia tu nie ma wersji finalnej stabilnej. To genialny pomysł platformy pod moduły okupiony niedoskonałością  j/w.