Autor Wątek: Pokrowce przeciwkurzowe na Thrustmaster Hotas Warthog.  (Przeczytany 1452 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pokrowce przeciwkurzowe na Thrustmaster Hotas Warthog.
« dnia: Grudnia 15, 2016, 16:55:59 »
Panowie wybaczcie że trochę zaspamuje wątek zdjęciami, w razie czego niech administratorzy robią swoje :)
Ale mam następujące pytanie, czy ktoś z tutaj obecnych reflektował by na taki komplet pokrowców na zestaw Warthoga?
To co widzicie na poniższych zdjęciach to pokrowce mojego pomysłu, które jakiś czas temu zleciłem do wykonania. Było z tym po drodze sporo różnych problemów, okazało się że nie łatwo znaleźć krawcową która zaprojektuje i wykona taki produkt od początku do końca. Póki co udało się zrobić tyle co widać na zdjęciach. Pokrowiec na drążek uważam za produkt skończony, nie wymagający poprawek. Jak widać na zdjęciach składa się z dwóch niezależnych elementów, części okrywającej podstawę i pokrowca na drążek. Obydwu elementów można używać w dowolnej konfiguracji niezależnie od siebie.
Pokrowiec na przepustnicę czeka jeszcze modyfikacja kształtu, dzięki czemu będzie lepiej przylegał do kontrolera. Ale to tylko w przypadku gdyby ktoś wyraził zainteresowanie tematem, bo dla mnie samego wystarczy tak jak jest.
Obydwa pokrowce są uszyte z dwóch warstw materiału, właściwie to z czterech warstw. Jest to materiał zewnętrzny i pikowana podszewka składająca się z trzech elementów. Główne szwy są wykończone tak jak widać lamówką krawiecką, co dodaje estetyki i dodatkowo usztywnia pokrowce. Docelowo obydwa pokrowce były by wyposażone w proporczyk "Remove Before Flight", oraz szyte w dwóch kolorach (czarny i szary) z kontrastującą lamówką. Jakość wykonania na pewno bije na głowę to co proponowali w tym temacie inni ludzie. Pokrowce doskonale chronią (nie tani) sprzęt przed kurzem i zniosą przypadkowe zalanie cieczą.
Początkowo chciałem to wykonać głównie dla siebie, ale ponieważ jest posucha w tym temacie, to postanowiłem zapytać czy ktoś był by potencjalnie zainteresowany. Cena takiego kompletu to na dzień dzisiejszy około 180zł. Zdaję sobie sprawę że to nie jest mało (w naszych realiach) ale koszty wykonania i materiałów generują znaczną cześć tej kwoty. Gdyby było jakieś zainteresowanie tym tematem to mógł bym uruchomić jakąś krótko seryjną produkcję.

Odp: Pokrowce przeciwkurzowe na Thrustmaster Hotas Warthog.
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 15, 2016, 16:59:54 »
Jeszcze cztery zdjęcia, mam nadzieję że to nie problem  ;)

« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 15, 2016, 17:34:50 »
Doskonałe na prezent dla posiadacza  :).
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 15, 2016, 18:41:20 »
Dla mnie bomba. Want one ;]. Zresztą sam wiesz.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Online rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 15, 2016, 21:58:26 »
Zdecyduj się na większą serię, ten taki, wiecie jaki, spokojnie znajdzie klientów w różowej branży 😛
Mimo ze mi się podoba, to osobiście się nie zdecyduję bo żona by już całkiem mnie za czubka uznała.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 15, 2016, 22:11:51 »
Hahaha, Rutkov możesz mieć rację z tą "różową branżą" :D Tylko trzeba by zmienić ostatnie słowo w sentencji na proporczyku... "remove before f... " :D

Offline Zeke

• ZB
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 16, 2016, 13:50:02 »
Ja bym zrobił uniwersalną wersję hasła:
"Remove before f*ing"
i każdy by sobie dośpiewał, co mu tam w duszy gra.

180 zł plus wysyłka, czyli mówimy o 200 zł wydatku; a można by zamówić np. czarny pokrowiec z czerwoną lamówką? To bym już zamawiał :) .
"I jedyne, co pamiętam po tylu latach ich pracy / to, że wojnę wygrali Polacy"
Kazik (o nauczycielach historii)

« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 16, 2016, 14:13:13 »
Ja bym zrobił uniwersalną wersję hasła:
"Remove before f*ing"
i każdy by sobie dośpiewał, co mu tam w duszy gra.

W sumie znalazłeś najbardziej "dyplomatyczne" rozwiązanie :D

A tak na poważnie, na terenie PL przewiduję taką cenę z wliczoną już wysyłką. Więc to powinny być koszty ostateczne. Co do koloru lamówki to nie powinno być problemu, zorientuję się w dostępnych kolorach tego materiału i kolorach lamówek. Wtedy każdy będzie mógł sobie "skomponować" swoją wersję kolorystyczną, oczywiście będzie trzeba tą paletę kolorów jakoś sensownie ograniczyć. Nie stać mnie na zakup materiałów we wszystkich kolorach tęczy z nadzieją że prędzej czy później to zejdzie. Myślę że poza czarnym i szarym (jak na zdjęciu) można jeszcze pomyśleć o jakimś khaki (w odcieniach zielonym i piaskowym), może jeszcze czerwony? Z lamówkami podobnie, zorientuję się co jest dostępne i będzie można wybierać.
Zastanawiam się jeszcze nad dwiema innymi rzeczami. Pierwsza to opcja z dodatkowym przedłużeniem pokrowca na drążek, taki dodatkowy komin prawdopodobnie podpinany na rzep. Niektórzy z nas korzystają z przedłużek do Warthoga, wtedy bez sensu było by odkręcać przedłużkę żeby założyć pokrowiec. Ewentualnie szycie pokrowca pod konkretny wymiar.
Druga sprawa to taśmy velcro naszyte na pokrowcu od przepustnicy i na części okrywającej podstawę drążka. Wtedy każdy mógł by sobie z czasem umieścić naszywkę ze swoim callsign, albo cokolwiek innego. Pytanie tylko czy robić to w standardzie czy też jako opcja dla chętnych? Co o tym myślicie? Jeżeli macie jakieś inne pomysły co do tych pokrowców to pisać, zobaczymy co udało by się zrealizować ;)

Offline Zeke

• ZB
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 16, 2016, 14:26:55 »
Taśma to jako opcja dla chętnych. Dla mnie - niekonieczna.
Za to przyszło mi do głowy co innego: z racji mocowań Monstertech nie potrzebuję futerału na kwadratową podstawkę, tylko na samą rączkę od joya - za to praktyczny byłby pasek materiału zapinający od dołu, pod owym mocowaniem:
http://www.monstertech.de/bilder/joystick_table_mount_warthog_10.jpg
Po odpięciu mocowania od stołu i odłożeniu zestaw byłby chroniony również od dołu.
Jako, że na forum jest poza mną przynajmniej dwóch innych właścicieli Monstertechów, to pewnie by było więcej takich zamówień.
"I jedyne, co pamiętam po tylu latach ich pracy / to, że wojnę wygrali Polacy"
Kazik (o nauczycielach historii)