Autor Wątek: Domowa sieć internetowa z wykorzstaniem sieci RTV  (Przeczytany 849 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Domowa sieć internetowa z wykorzstaniem sieci RTV
« dnia: Grudnia 18, 2016, 16:54:30 »
Szanowni Koledzy,
czy możliwe jest wykorzystanie domowej sieci RTV do przesyłania sygnału internetowego z routera? Mam takową w domu, a nie pomyślałem o położeniu "skrętki". Instalacja nowego przewodu do kilku pomieszczeń to będzie wyzwanie. Rozważam jeszcze zakup adapterów PowerLine i przesłanie sygnału poprzez istalację elektryczną. Czy ktoś z Was ma doświadczenia z wykorzystaniem ww. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie w tej sprawie.

Stulee

Odp: Domowa sieć internetowa z wykorzstaniem sieci RTV
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 18, 2016, 17:06:17 »
Rozumiem, że pisząc sieć RTV miałeś na myśli domową instalację elektryczną? Czemu nie może być zwykłe WiFi?
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 18, 2016, 17:08:22 »
Nie. Chodziło mi o istalację zakończoną gniazdami RTV.  Instalacja elektryczna to opcja nr 2.

« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 18, 2016, 18:51:07 »
Rozumiem, że masz wyprowadzenie RTV w każdym pokoju? Dom czy mieszkanie? Czemu nie WiFi?
Może da się przeciągnąć kable jeszcze raz - tym razem RTV + sieciowy?
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 18, 2016, 20:31:38 »
W pionie, do jednego pokoju można pociągnąć kabel. Problem polega na tym, że to "nie ten pokój". Wi-Fi też bedzie, ale co kabel to kabel.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 18, 2016, 20:46:34 »
Wszystko się da ale obstawiam, że na amatorskim poziomie będzie to strasznie wolne, a na profesjonalnym strasznie drogie. Łatwiej zrobić to w oparciu o dobry router wifi albo zwyczajnie kable pod listwami paneli i wiercenie przez ściany. Adaptery do sieci elektrycznej też są różne i u każdego może to różnie działać.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 21, 2016, 15:49:52 »
O podobnym rozwiązaniu jeszcze nigdy nie słyszałem ale pomysł nie wydaje się być trafiony, m.in. bo potrzebujesz:
- minimum 2 modemów kablowych (najlepiej z wbudowanym przełącznikiem ethernet) tak by spiąć lokacje z najgorszym dostępem, np pomiędzy piętrami. Już na piętrach można by pewnie doposażyć instalacje "skrętką",
- zmodyfikowanego oprogramowania tak by chociaż jeden z tych modemów mógł udawać head-end (zegary taktujące w odpowiednich pasmach i co tam jeszcze jest wymagane w standardzie),
- muszą to być dość nowoczesne modemy wspierające DOCSIS 3.0, inaczej działałoby to wszystko bardzo powoli (do ~50 Mbps -> https://pl.wikipedia.org/wiki/DOCSIS).

Nie twierdzę, że to niewykonalne bo ani sam się tym nie bawiłem ani też nie słyszałem o istniejącej implementacji ale warto pamiętać, że to trochę jak próba użycia wywrotki  do zapełnienia dziecięcej piaskownicy - nie do tego ta technologia została zaprojektowana.
Być może istnieją urządzenia pracujące w innych standardach aniżeli DOCSIS gdzie medium również jest koncentryczny przewód RTV - pytanie na które sam musisz odpowiedzieć brzmi czy warto brnąć aż tak daleko w rozwiązanie niestandardowe?

Dobra jest rada Mazaka - zainwestuj w porządne urządzenia typu PowerLine a jeśli Twoje stropy nie powstały w oparciu o jakiś szkice Speera to porządne radyjko WiFi powinno dać radę.
Jeśli nawet okaże się, że jedno bądź drugie nie jest dla Ciebie zawsze to można odsprzedać, czego nie zrobisz tak łatwo z używanymi modemami kablowymi :-)

« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 21, 2016, 16:28:44 »
Dzięki Wszystkim.
Będę walczył z pociągnięciem skrętki. Dom jest w technologii drewnianej, więc z WiFi też nie powinno być problemu. Power Line wydaje się też ciekawą opcją. Może się skuszę na jeden zestaw. Tak z kronikarskiego obowiązku. W jaki router WiFi warto zainwstować? Tak z rozsądkiem....
Stulee

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 21, 2016, 17:04:43 »
Tplin WR1043ND od wersji 2.0 do 3.0, a do tego DDWRT. W cenie 150zł nie znajdziesz lepszego. Potem nie wiem... może Asus RT-N16 ale to już okolice 250-300zł.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"