Autor Wątek: VPC MongoosT-50 - nowa wajcha dla czerwonych  (Przeczytany 14477 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: VPC MongoosT-50 - nowa wajcha dla czerwonych
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 06, 2018, 20:30:36 »
Uchwyt od tego T-50 wygląda fajnie, chociaż faktycznie może być problem z dosięgnięciem wszystkim przycisków, bo jest on dłuższy, to co pisałeś w recenzji, natomiast to jeszcze nie taki problem jak materiał. Przyznam, że zimny metal mi bardziej pasuje w dotyku ;).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 13, 2018, 10:23:54 »
Jeszcze uzupełniając recenzję, różnica w wadze uchwytów Thrustmastera i Virpil jest bardzo duża. Uchwyt od Warthoga waży 1050 gramów, Virpil T-50 waży 335g. Z tego co wyczytałem na forum ED jest to powód, dla którego Warthog nie bardzo nadaje się do współpracy z bazą WarBRD po zamontowaniu przedłużenia, po prostu spreżyny są za słabe i nie trzyma "pionu". Z bazą T-50 jest ok, chociaż pozycja neutralna z Warthogiem przesuwa się jakieś 2% do przodu pod wpływem ciężaru joysticka. W czasie lotu nie czuć bardzo różnicy, uchwyt T-50CM jest dla odmiany kilka centymetrów dłuższy więc mamy dłuższe ramię dźwigni.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 13, 2018, 11:03:25 »
Z WarBRD też jest ok, jeśli przedłużka ma nie więcej jak 10cm.  Używam takiej konfiguracji od dłuższego czasu i działa bardzo dobrze. Virpil zrezygnował z dalszej produkcji bazy T-50.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 13, 2018, 13:40:35 »
Virpil zrezygnował z dalszej produkcji bazy T-50.

Akurat ta baza wyglądała na bardzo porządną, nie wiem jak ta nowa.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 13, 2018, 15:41:58 »
Ludzie uszkadzali ją podczas wymiany krzywek, więc to wrażenie może być mylne.  WarBRD ma bardziej zwartą, prostą konstrukcję, sporo większe wychyły (co jest jednocześnie wadą i zaletą z zależności od montażu) Warto zobaczyć jakie ekstremalne testy przechodził przed produkcją. Mam go na razie 2mc z hakiem i trzyma centrowanie idealnie, pomimo użycia krzywek z miękkim centrowaniem. Mechanika działa perfekcyjnie. W moim odczuciu, tylko montaż podłogowy daje przewagę T-50, w pozostałych wariantach, lepszy jest WarBRD.

« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 12, 2018, 16:29:01 »
A czy uchwyt MongoosT-50 z WarBRD Base nadaje się do używania na biurku jak chociażby Hotas Warthog? Nie będzie za wysoki?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 30, 2018, 20:24:32 »

www.yoyosims.pl

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 30, 2018, 21:11:31 »
To nie następca, raczej kolejny uchwyt do wyboru.

« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 30, 2018, 21:42:00 »
Uchwyt Virpil z podstawą WarBRD ma ok 32.5cm wysokości. Jaka jest wysokość drążka warthoga od podstawy do czubka? W necie znalazłem info na forum, że ok 30cm? To prawda?

« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 31, 2018, 09:02:17 »
To nie następca, raczej kolejny uchwyt do wyboru.
T-50 będzie dla współczesnych maszyn. Delta dla spacesimów, a ten jak sami napisali zrobiony jest w klimatach 2 wś. Kapitalne rozwiązanie. Można kupić co komu najbardziej pasuje.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 01, 2019, 17:00:21 »
T-50 będzie dla współczesnych maszyn. Delta dla spacesimów, a ten jak sami napisali zrobiony jest w klimatach 2 wś. Kapitalne rozwiązanie. Można kupić co komu najbardziej pasuje.

On bazuje na drążku z F-5 Freedom Fighter z tego co widać.

www.yoyosims.pl

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 15, 2019, 19:23:53 »
Rozglądam się się za czymś "nowym" i natrafiłem na ten post w linku. Warthog jak u Ciebie some1 jest po przeglądach, jednak korci mnie już coś nowszego a tu takie rzeczy:
https://www.reddit.com/r/hotas/comments/8ofkbx/some_side_by_side_comparing_between_vpc_and_vkb/
Szczerze mówiąc jestem zaskoczony tym co zobaczyłem w powyższym poście, czy to konkurencja sobie psoty robi, czy rzeczywiście jest jak jest?
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 15, 2019, 23:06:39 »
Tak, widziałem ten wątek jeszcze przed zakupem, trochę czasu już wisi. Raczej nakręcony fan szukający afery,  komentarze pod spodem są bardziej wyważone. Może i jakość VKB jest wyższa, tylko co z tego skoro produkują je w śladowych ilościach, plus cenę też mają odpowiednio wyższą.

Zresztą pisałem w recenzji, że spasowanie uchwytu i ogólna jakość wykonania jest poprawna, ale nie jest to poziom Warthoga.

Offline HAV

• *
  • LAST CAT STANDING
« Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 16, 2019, 11:44:24 »
Jakby nie patrzeć, do czego innego się ludzie przyzwyczaili w elektronice. Lutowanie 'na pająka' nigdy dobrze nie wygląda... zwłaszcza w sprzęcie 'sklepowym'. Z drugiej strony produkcja kilku osobnych PCB, żeby podłączyć HATy czy switche jest znacznie droższym rozwiązaniem, a działać będzie tak samo. Nie wspominając już o formie wtryskowej, bo to wydatki rzędu kilku-kilkudziesięciu tysi, a gdzie jeszcze wtryskarka do tego. VPC robią chyba wszystko u siebie, sami. VKB zdaje się zlecają Chińczykom.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 16, 2019, 14:36:32 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 17, 2019, 14:08:06 »
Z WarBRD też jest ok, jeśli przedłużka ma nie więcej jak 10cm.  Używam takiej konfiguracji od dłuższego czasu i działa bardzo dobrze. Virpil zrezygnował z dalszej produkcji bazy T-50.
gcze Jakiego CAM i sprężyn używasz? Jak wygląda praca tej wajchy/gimbala w centrum tzn. siła centrowania? Czy CAM jest na tyle flakowaty w centrum, że właściwie nie trzeba używać trymowania? Dzięki.