Autor Wątek: VPC MongoosT-50 - nowa wajcha dla czerwonych  (Przeczytany 14478 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: VPC MongoosT-50 - nowa wajcha dla czerwonych
« Odpowiedź #60 dnia: Grudnia 28, 2019, 23:04:08 »
Zastanawiam się nad przesiadką na VPC MongoosT-50CM2 Grip z Gripa od Warthoga (podstawę już mam).  Mógłbym sprzedać wtedy kompletny joystick  Warthoga (podstawa leży w kartonie praktycznie od nowości) .
Kusi mnie większa ilość przycisków i analogowy hamulec. Ktoś może miał jakieś doświadczenia z tym gripem?
Mam spore łapy, więc odległość od przycisków w moim przypadku nie byłaby problemem, czasami w necie na to narzekają.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #61 dnia: Grudnia 28, 2019, 23:14:40 »
Jak dla mnie zimny banan to zimny banan, na plastik nie zamieniam za żadne skarby ;>.

Miałem w rękach i niestety do mnie nie przemawia. Za lekkie to i nie czuć mocny metalu. Szkoda, bo te produkty są fajne, faktycznie mają masę przycisków i są dobrymi kontrolerami (i świetnie wyglądają na zdjęciach ;) ). Gdyby tylko miały metalowe rękojeści...

Kup sobie metala pod F-18.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #62 dnia: Grudnia 28, 2019, 23:35:40 »
Jak dla mnie zimny banan to zimny banan, na plastik nie zamieniam za żadne skarby ;>.
Czytałem reckę oczywiście :-) Wcześniejsze wersje też do mnie nie przemawiały. Brakowało jednego hata i ponoć było one dużo gorsze. Wersja CM2 jest mocno poprawiona. Teraz spust z flipem ma stan zabezpieczony możliwy do zbindowania, dodatkowy hat no i wszystko jest ponoć lepszej jakości. Nie potrzebowałbym dzięki temu 2 gripów.
Też lubię metal pod palcami, ale w moim przypadku to niestety też wada. Grip warthoga jest bardzo ciężki i na mojej konfiguracji lekko leci do przodu, przez co nie centruje dobrze. Nie chcę pakować twardszych sprężyn, bo pod śmiglaki tak jest sporo wygodniej i precyzyjniej.

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #63 dnia: Grudnia 28, 2019, 23:54:56 »
Czytałem reckę oczywiście :-) Wcześniejsze wersje też do mnie nie przemawiały. Brakowało jednego hata i ponoć było one dużo gorsze. Wersja CM2 jest mocno poprawiona. Teraz spust z flipem ma stan zabezpieczony możliwy do zbindowania, dodatkowy hat no i wszystko jest ponoć lepszej jakości. Nie potrzebowałbym dzięki temu 2 gripów.
Też lubię metal pod palcami, ale w moim przypadku to niestety też wada. Grip warthoga jest bardzo ciężki i na mojej konfiguracji lekko leci do przodu, przez co nie centruje dobrze. Nie chcę pakować twardszych sprężyn, bo pod śmiglaki tak jest sporo wygodniej i precyzyjniej.
Thrustmastera Warthoga używałem od 2014 roku i dzisiaj, choć dażę go wielkim sentymentem nie zamieniłbym go z powrotem, zamiast joysticka Virpila, który jest dużo bardziej precyzyjny. Faktycznie jedyną rzeczą, w której Warthog jest "fajniejszy" to wykonanie samego gripa z metalu ale już zdążyłem się przestawić na "plastik" Virpila i było to raczej szybko. Po pięciu latach użytkowania Warthoga, zabiegach konserwujących(specjalne smary, delikatne obrobienie "bebechów" papierem ściernym-wodnym), potrafił się w centrum delikatnie przycinać, co przy lataniu śmigłowcami było irytujące, na przedłużce niezbyt dobrze-pewnie trzymał centrum ze względu na wagę gripa. Z Virpilem nie mam takich problemów, niestety coś kosztem czegoś, a w śmigłowcach na nadmiar przycisków raczej nie będiesz narzekał. Kiedy czuję potrzebę wzięcia czegoś zimnego w rękę ide do lodówki po piwo, w ten sposób znalazłem kompromis :D
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

« Odpowiedź #64 dnia: Grudnia 29, 2019, 00:23:44 »
@JacD  Bazę Virpila mam praktycznie od początku, teraz zastanawiam się nad samym gripem. Teraz używam bazy WarBRD z gripem od TM i przedłużką 10cm. Jaką masz wersję gripa? CM czy CM2 ?

« Odpowiedź #65 dnia: Grudnia 29, 2019, 09:05:57 »
Używałem zestawu baza WarBRD plus przedłużka plus grip THW. Potwierdzam. Ciężko się centruje. Buja się mocno. Pomaga wymiana sprężyn na mocniejsze, a teraz VPC wypuścił jeszcze jakieś takie super mocne. Teraz mam grip T-50 CM. Jest ok. Ergonomia w porządku. Bardzo lekki w porównaniu do gripa WTH, trzyma teraz dobrze pion no i nie trzeba tyle siły by robić drobne ruchy (większa precyzja). Plus też taki, że sprzedałem całego WTH, bo na samą bazę w bardzo dobrej cenie chętnego nie było. Ogólnie dla mnie sprzęt ok. Jakość też w porządku. Wszystko dobrze spasowane. Przyciski i haty nie latają na boki. Nie zauważyłem różnicy pod tym względem pomiędzy gripem CM a WTH. Hatów, przycisków starcza nawet w wersji CM (gram tylko Il 2). Analogowa dźwignia hamulca też pomaga w sterowaniu maszyn po czerwonej stronie. Trzeba pamiętać, że jest kilka cm dłuższy. Można spokojnie używać bez przedłużki jakby ktoś nie miał. Podwójny spust moim zdaniem lepszy jak w WTH (krótszy skok), a ten dodatkowy też dobra sprawa. Jak go się nie używa to nie przeszkadza, jak potrzebny to jest łatwo dostępny. Mnie brak jego zabezpieczenia nie wadzi (dobre do DCS, gdzie trzeba działko odbezpieczyć ponoć). Ogólnie gripa T-50 CM polecam.
Ale sporo racji ma też YoYo. Zimny metal to było to. Teraz ręka się czasami poci. Ponadto uczucie, szczególnie od razu po zmianie, grip WTH sprawia naprawdę takie wrażenie, że używa się czegoś prawdziwie stworzonego dla maszyny bojowej. W żadnym innym joyu tego nie odczuwałem. Teraz jest ok, ale inaczej.

« Odpowiedź #66 dnia: Grudnia 29, 2019, 13:51:47 »
Możecie zmierzyć na jakiej wysokości jest oparcie ręki gripa THW na podstawie Virpil WarBRD od powierzchni biurka? Zastanawiam się nad zmianą gripa właśnie na THW ze względu na wysokość Virpil CM2.

« Odpowiedź #67 dnia: Grudnia 29, 2019, 14:07:29 »
Faktycznie CM2 nie nadaje się na biurko.
Możecie zmierzyć na jakiej wysokości jest oparcie ręki gripa THW na podstawie Virpil WarBRD od powierzchni biurka? Zastanawiam się nad zmianą gripa właśnie na THW ze względu na wysokość Virpil CM2.
Od powierzchni na której opiera się dłoń do górnej powierzchni blachy podstawy (mam wymienioną, więc nie podam do biurka) 14cm. Zrewanżujesz się odległością CM2?  Zastanawiam się, czy przedłużka 10cm nie będzie za długa z CM2 przy trzymaniu między nogami na krześle.

Ale sporo racji ma też YoYo. Zimny metal to było to. Teraz ręka się czasami poci. Ponadto uczucie, szczególnie od razu po zmianie, grip WTH sprawia naprawdę takie wrażenie, że używa się czegoś prawdziwie stworzonego dla maszyny bojowej. W żadnym innym joyu tego nie odczuwałem. Teraz jest ok, ale inaczej.
Z tym zimnym metalem to mam akurat ambiwalentne odczucia, często mi zwyczajnie marznie ręka na tym gripie. Nie bez powodu też ludzkość unika metalu na wszelkich uchwytach (chyba, że obsługuje się je w rękawiczkach) Próbowałem nawet latać w rękawiczce dla klimatu, ale ten grip jest dla mnie zwyczajnie za mały. Cały czas nie chce mi się wierzyć, że to wymiarowo kopia 1:1 oryginału. Ci USmani mają rączki jak dziewczynki wszyscy?
Myślę więc, że akurat z tym nie będę miał problemu. Mam też świadomość, że ten "metal" w przypadku TM to najgorszej możliwie jakości znal i normalne tworzywo bije go na głowę wytrzymałością.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 29, 2019, 14:19:43 wysłana przez gcze »

« Odpowiedź #68 dnia: Grudnia 29, 2019, 14:26:30 »
Podstawka w CM2 jest regulowana. Dłoń mam średniej wielkości i u mnie oparcie jest na wysokości 19.1cm.

« Odpowiedź #69 dnia: Grudnia 29, 2019, 14:35:15 »
Podstawka w CM2 jest regulowana. Dłoń mam średniej wielkości i u mnie oparcie jest na wysokości 19.1cm.
A o ile mniej więcej można ją jeszcze obniżyć? Ja mam spore łapsko. 5cm różnicy to dość sporo, może być już niewygodnie. Może zmusi mnie to to bardziej ambitnego montażu joya na krześle.

« Odpowiedź #70 dnia: Grudnia 29, 2019, 14:45:13 »
Jakieś 7mm, ale możesz mieć problem z dosięgnięciem do przycisków. 19cm to za wysoko. Nie ma szans żebyś komfortowo korzystał z tego zestawu. Zastanawiam się, czy 14cm jest jeszcze wygodnie, czy już za wysoko. Nie pamiętam na  ilu cm wysokości było oparcie THW na oryginalnej podstawie, bo nie miałem zastrzeżeń.
U siebie wywierciłem otwór w biurku i zamontowałem podstawę pod spodem. Tak jest ok. No może żona trochę brzęczała ale już się przyzwyczaiła :)

« Odpowiedź #71 dnia: Grudnia 29, 2019, 14:52:11 »
Jakieś 7mm, ale możesz mieć problem z dosięgnięciem do przycisków. 19cm to za wysoko.
Oj to się chyba trochę pośpieszyłem z zamówieniem, trzeba było brać od razu przedłużkę 5cm. Może ktoś chciałby zamienić się z 5cm na 10cm albo ma na zbyciu przedłużkę 5cm?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #72 dnia: Grudnia 29, 2019, 17:16:05 »
Jeśli jeszcze nie wysłali, to napisz do nich, żeby zmienili.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #73 dnia: Grudnia 29, 2019, 17:28:31 »
@JacD  Bazę Virpila mam praktycznie od początku, teraz zastanawiam się nad samym gripem. Teraz używam bazy WarBRD z gripem od TM i przedłużką 10cm. Jaką masz wersję gripa? CM czy CM2 ?
Posiadam VPC MongoosT-50CM2 Base plus VPC MongoosT-50CM2 Grip na 12-to centymetrowej przedłużce.

W linkach rysunki z wymiarami sprzętu Virpila:
Wymiary1
Wymiary2
« Ostatnia zmiana: Grudnia 29, 2019, 17:41:27 wysłana przez JacD »
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

« Odpowiedź #74 dnia: Grudnia 29, 2019, 17:54:06 »
Posiadam VPC MongoosT-50CM2 Base plus VPC MongoosT-50CM2 Grip na 12-to centymetrowej przedłużce.
Rysunki potwierdzają, CM2 ma taką wysokość jak Warthog z 5cm przedłużką, więc jeśli chcę zachować obecną wysokość  muszę zmienić z 10cm na 5cm.
Jeśli jeszcze nie wysłali, to napisz do nich, żeby zmienili.
Zamówiłem dzisiaj w nocy. Napisałem do nich, zobaczymy.