Autor Wątek: Nowy PC. Nie przechodzi testu pamięci, nie startuje.  (Przeczytany 2776 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Nowy PC. Nie przechodzi testu pamięci, nie startuje.
« dnia: Stycznia 12, 2017, 21:28:03 »
Hmmm. Mam problem, składam dziś nowego kompa. Po złożeniu, niestety nie chce się uruchomić już na etapie bootowania.
Płyta główna ( http://download.gigabyte.ru/manual/mb_manual_ga-z270x-ultra-gaming_e.pdf ) ma ledy informujące o statusie CPU, DRAM, VGA, BOOT. Jest tak, że pali się CPU, potem gaśnie, potem przechodzi na DRAM, gaśnie, przez chwilę zapala się na przemian CPU i DRAM, gaśnie, potem pali się na stałe przez jakiś czas DRAM (+ stały piszczący sygnał z głośnika PC) i system restartuje. Nie idzie niestety dalej. Jako, że mam też zupełnie inne pamięci, sprawdziłem i na nich - tak samo. Więc to raczej nie kwestia, że pamięć jest zwalona. Pamięci jedne i drugie są w specyfikacji płyty głównej: http://uk.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=6095#memory%20support%20list . Testowałem też różne sloty (mam 2 kości) 1 i 2 i pojedynczo (8Gbx2).

http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=6095#kf
« Ostatnia zmiana: Stycznia 22, 2017, 09:27:08 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Nowy PC. Nie przechodzi testu pamięci, nie startuje.
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 12, 2017, 21:41:00 »
Witaj w cudownym świecie Gigabyte'a gdzie bootloopy są na porządku dziennym :). Nie dalej jak tydzień temu szamaniłem przy kompie z płytą GA-Z68X-UD3H-B3. Moim zdaniem pisk wskazuje na to, że nie rozpoznaje proca albo pamięci. Ten typ tak ma. Spróbuj wyciągnąć wszystkie karty rozszerzeń. Odłącz prąd, wyciągnij baterię lub zrób Cmosa. Spróbuj odpalać z jedną pamięcią w przewidzianym na nią slocie. W najgorszym wypadku wyciągnij proca i wystartuj z kompem. Wyłącz i wsadź proca.  Nie zdziwiłbym się jak siedzi tam bios F1 który nie radzi sobie z gratami. Oczywiście jakby Ci się komp podźwignął wbijaj do niego najnowszy bios.

Aha jeszcze jedna rzecz. Nie wiem jakie masz chłodzenie ale być może za mocno je dokręciłeś. Być może wykrzywiłeś gniazdo. Inna sprawa, że te procki są na cienkim laminacie i też mogą się wyginać. Poluzuj albo po prostu na chwilę odpal kompa z tylko położonym radiatorem na procu, bez mocowania.  Chodzi o to aby sprawdzić czy komp się podźwignie.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 12, 2017, 22:21:26 »
Ok, odpaliłem, ufff. Poszło, Winda się instaluje :>. Natomiast, poszedł na tylko jednym slocie DDR4..... (do tego 3cim). Pamięci to CMK16GX4M2B3000C15R (2x8Gb).
Czyżby nie działała ta pamięć w zestawie Dual Channel na tej płycie? Poza tym w zestawieniu powyżej powinna działać na każdym i chyba dwie kości, każda po 8Gb też by dało 16Gb.

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 13, 2017, 08:10:41 »
Podejrzewam, że to kwestia czas aż poprawią tą kompatybilność. To jest ostatnio zmora sprzętu. Wali się odpustowe światełka, obudowuje się plastikami, a zapomina się o poprawnym działaniu. Stąd potem jazdy z boot loopami, cold bootamienia w Gigabyte'ach z jakiegoś powodu to szczególnie często się zdarza. Potem człowiek siedzi jak łoś po nocach i szamani. To totalnie losowa sprawa. Poza tym u tego producenta z jakiegoś powodu banki pamięci zaczynają się od prawej strony. Dlatego warto sobie popatrzeć do instrukcji żeby nie machnąć się przy montowaniu. W twoim wypadku trzeci bank to drugi od prawej czyli jest OK, bo to pierwszy dla kanału drugiego :D. Obsadzasz banki 1 i 2 lub 3 i 4 albo wszystkie.

Ostatnio podobny przykład mam z kartą SC808 gdzie ogólnym faktem jest to, że co jakiś czas karta znika z kompa i musisz poszamanić. Wyciągnąc ze slotu, podmuchać, przeczyścić alkoholem (siebie też można) albo po prostu włączyć/wyłączyć "Spread spectrum" w biosie i cudownie karta się znajduje. Support AIM wie o problemach ale nabiera wody w ustach, na forach ludzie opisują różne patenty, a wsparcie dalej zdziwione. Podobnie robi C-Media. Prawdopodobnie podwieszają się przekaźniki i tylko odłączenie zasiania na chwilę sprawę odkręca. Możesz im odesłać sprzęt na gwarancję ale jak sami mi odpisali, że nie potrafią tego odtworzyć na sowim sprzęcie, a to wystarczy jedynie poużywać jej przez dwa tygodnie :). Taki mamy klimat...

Aha, jeżeli masz tam najświeższy bios spróbuj napisać do wsparcia Gigabyte'a opisując im problem. Niewykluczone, że dostaniesz jakiś beta biosik co ten problem rozwiązuje. W każdym razie aktualny bios to podstawa. Potem sprawdź czy sprawa się nie poprawi jak wyłączysz/włączysz profil X.M.P. dla pamięci.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 13, 2017, 08:52:42 »
Yoyo, skoro to nowe graty, to nie lepiej mobo Gejobajta odnieść do sklepu.... i wziąć coś od innego producenta?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 13, 2017, 11:06:20 »
Zrobiłem update BIOS do F.2 z usb'ka (który aktualizuje ponoć właśnie specyfikację pod DDR4), ale dalej nie chodzi wg mnie tak jak powinna (dwie kości pamięci na slotach 1 i 2).
Ci ciekawe, licząc sloty RAM od lewa na płycie mamy 4231 - więc 2x8Gb kości powinny być i działać na slocie 1 i 2.
Dziś w ramach testów odkryłem, że... działają obie na slotach 4 i 2. Bądź tu mądry. Do tego poprawnie się sumują. System działa też ok, w BIOS jest 2133 więc spoko. Stress testy w Futuremark przechodzi bezboleśnie.
Dziwne, co prawda jest info Channel Single, a powinno być Dual (no ale na slocie 1 i 2 nie idzie), czyli jakby po prostu widział jeden RAM 16Gb. No ale jak działa, to chyba git? ;>

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 13, 2017, 11:27:48 »
Sloty 1 i 2 = kanał 1
Sloty 3 i 4 = kanał 2

Obsadzając w ten sposób będziesz miał dual channel. Obsadzając inaczej zostanie Ci single. Wykrywanie ilości też będzie działać bez zarzutu. Jedyne co tracisz w takiej konfiguracji to 3-5% wydajności z tytułu braku duala i 2T to też coś tam może obniżać wydajność choć to już nie ma takiego znaczenia zwłaszcza, że profile X.M.P. często wbijają tak ten parametr i podciągają taktowania. Także co stracisz na 2T to wyrówna Ci zwiększona przepustowość - to jest detal. Mało tego przed zmianą możesz sobie spróbować także włączyć lub wyłączyć profil X.M.P. i zobaczyć co się stanie.

Poza tym możesz sobie obsadzić pamięci w slotach 3 i 4. W niczym to nie przeszkadza i będzie to działać tak samo jakbyś sobie odpalił to w slotach 1 i 2. Także spróbuj czy CI komp się podźwignie.

« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 13, 2017, 13:05:10 »
Na tej płycie banki pamieci są ponumerowane naprzemian: 1-3-2-4-
Dual Channel :
Channel A: DDR4_2, DDR4_4

Channel B: DDR4_1, DDR4_3
Prawdziwy programista wiesza się razem z programem ...

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 13, 2017, 14:43:40 »
Jurek49 ma rację. Pozajączkowało mi się. Błędnie zasugerowałem się tabelką. Trzeba było popatrzeć co jest napisane nad tabelką ;). Uroki pisania postów w pracy. Reszta posta jest ok. Yoyek może normalnie używać banków 3 i 4 jeśli z jakiegoś powodu nie chce mu to "biegać" na 1 i 2. Większe znaczenie by to miało jakby miał dwa komplety różnych pamięci z inną szybkością wtedy zasada wolniejsze w pierwszych bankach mogłaby mieć uzasadnienie. Zresztą w obecnej konfiguracji także jak widać działa. Można tak pracować, aż do momentu w którym pojawi się szczepionka.

Ps. Zresztą zakładając, że mówimy o normalnej płycie nie "zmyłkowej" od Gejobajta to często robiło się taką zmianę jak chłodzenie CPU zawadzało o pamięci.

:)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 13, 2017, 15:02:08 »
Tak, od prawej strony jest 1,3,2,4.
@jurek, teraz mam właśnie na slotach oznaczonych 2 i 4, ale to nie powinno działać, powinno być na 1 i 2 lub 3 i 4 (czyli patrząc na gniazda po prostu co drugi slot).

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 13, 2017, 17:58:58 »
Może tak działać (i działa) Yoyek tyle, że bez tryby dual channelu :). Analogiczna sytuacja jak sobie wsadzisz jedną kość zamiast dwóch. Sprawdź drugą kombinację z tabelki czyli jak dobrze pamiętam 3 i 4 :).

« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 13, 2017, 18:02:57 »
Panowie właśnie ja też tak mam 2 i 4, jak wół mam tak napisane w manual-u, że w te sloty mam wkładać kości, jak mam dwie. I oczywiście dual  i T2 chodzi bez problemu,  tylko ja mam ASUS-a.
U mnie to się nazywa slot A1 (1), A2 (2), B1 (3), B2 (4), jak mam jedną kość to w A2, jak dwie to w A2 i B2, a jak 4 to we wszystkie. Oczywiście  sloty A1-2 są pomarańczowe a B3-4 brązowe, co wprowadza w błąd, bo pamiętam, że kiedyś faktycznie trzeba było w sloty 1-2 lub 3-4, tak miałem na poprzedniej płycie.
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 13, 2017, 20:06:22 »
Panowie, 2 kości i 4 sloty.... ile to może być potencjalnych kombinacji? LOL.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 17, 2017, 21:36:10 »
Tu jeszcze w ramach tego tematu, bo nagrałem wtedy filmik jak to wygląda (diody sygnalizują przechodzenie testów i bootowanie) https://www.youtube.com/watch?v=0hfJBgTH8kI .
Jak Kosi pisał, posłałem dziś do Gigabyte info, może coś z tym zrobią.

EDIT.
wydano BIOS F.3.
Ogólnie jest okej. Dałem XMP 2.0 (3000MHz), chodzi też bez problemu, więc temat w zasadzie rozwiązany.
Pod CPU-Z jest zaznaczona pamięć w slotach 1 i 2.

« Ostatnia zmiana: Stycznia 22, 2017, 09:02:02 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 30, 2017, 01:06:14 »
Witam

CMK16GX4M2B3000C15R
Opis RAM z listy płyty głównej - 8GB 2Rx8 CMK16GX4M2B3000C15R DS 15-17-17-35 1.35, 2133

Info z morale.net "Tak. Mam oba produkty i wszystko działa jak należy. Aby cieszyć się w pełni z ich możliwości trzeba pamiętać o włączeniu profilu XMP w Biosie." - https://www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-lpx-ddr4-16gb-2x8gb-3000mhz-cmk16gx4m2b3000c15r-776918/

CORSAIR informuje w opisie technicznym RAM o pracy w Dualu - http://www.corsair.com/en/vengeance-lpx-16gb-2x8gb-ddr4-dram-3000mhz-c15-memory-kit-black-cmk16gx4m2b3000c15
Memory Configuration, Dual / Quad Channel, SPD Speed, 2133MHz

Pozdrawiam Max