Autor Wątek: Jak celnie zrzucać bomby?  (Przeczytany 5865 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jak celnie zrzucać bomby?
« dnia: Stycznia 13, 2017, 14:52:49 »
Witam
Proszę o pomoc w zrzucie bomb, nie wiem do końca jak idealnie zrzucać bomby, bardzo często trafiam obok celu. Na filmach które umieszczone są na tym forum lub YT,  kiedy gracz zrzuca bombę to kreskę oraz okrąg na HUD ma centralnie na środku, ja nie mogę tego ustawić. Foto które umieściłem jest pokazany zrzut "TheHellHawgs" i "Bunyap Sims" a na filmie pokazuję mój zrzut. Bardzo proszę o rady co robię źle i co mogę poprawić.
Moje wideo
https://www.youtube.com/watch?v=MlGaNu2bDzo&t=45s

« Ostatnia zmiana: Stycznia 13, 2017, 18:24:05 wysłana przez KosiMazaki »

Odp: A-10C Zrzut bomb
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 13, 2017, 14:59:25 »
Jaka złośliwość, jak nagrywałem film to trafienia były dobre kiedy nie nagrywałem czasami na 4 bomby żadna nie trafiła w cel

« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 13, 2017, 15:17:30 »
Pionowa linia musi być po środku koła. A zwłąszcza ta kropeczka, ona musi być na pionowej linii, zaś ta powinna być jak najbardziej w pionie. Jeli tak nie będzie to zabawka nie wejdzie w cel. No i pamiętaj, najważniejsze jest dobre oznaczenie celu.
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 13, 2017, 15:23:01 »
Przed zrzutem ustaw się na kierunek celu i wyrównaj, linia nie jest pionowo bo samolot ma przechył. Trening i jeszcze raz trening :)
Inna rzecz że zrzucasz kierowaną laserowo GBU-12, aż taka precyzja nie jest potrzebna i tak w drodze sama ustawi się na cel. Sam zrzut lepiej trenować na "głupich" Mk82/84.

« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 13, 2017, 15:41:40 »
OK, czyli linia pionowa nie musi być na środku wyświetlacza tylko musi przechodzić centralnie przez koło.
Wielkie dzięki cały czas będę trenował.

« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 13, 2017, 15:44:08 »
Linia pionowa czasami nawet nie może być na środku bo się po prostu nie da, jest to spowodowane bocznym wiatrem, ważne żeby linia pokrywała się z kropką w kółku.

« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 13, 2017, 17:41:37 »
Potwierdzam, nie interesuje cię położenia koła, linii i kropki na HUD, tylko zespolenie linii z kołem i co najważniejsze  z kropką. Jeśli chcesz potrenować to zapraszam na serwer =OPS=, jest na co zrzucać  zabawki i przed czym uciekać ... Oczywiście nie zawsze z zrzut będzie celny, najlepiej robić go z jak najniższej bezpiecznej wysokości, lub też z lotu nurkowego (od tego są odpowiednie tryby), no i zrzucać zabawki parami lub z interwałem.
Latamy dzisiaj?

Odp: Jak celnie zrzucać bomby?
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 14, 2017, 01:14:39 »
Dzisiaj sporo pozrzucałem i idzie mi coraz lepiej dziękuję za podpowiedzi i mam jeszcze jedno pytanko do czego służy opcja "latch on, off"?

« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 14, 2017, 12:20:04 »
Latch on/off - wł/wył wiązki laserowej. Przy zrzucaniu bomb naprowadzanych laserowo niezbędne jest "oświetlenie" celu laserem przed jej uderzeniem (wciskasz "latch on" jakieś 12 sekund przed uderzeniem), inaczej bomba nie trafi precyzyjnie w cel. Oczywiście niezbędny jest podwieszony LITENING oraz zalockowanie celu przy użyciu TGP.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 14, 2017, 13:05:36 »
Nie. Latch to tryb lasera po wciśnięciu NWS. "On" - wystarczy krótko wcisnąć NWS, żeby laser podświetlał cały czas, a ponowne wciśnięcie wyłącza podświetlenie. Przy "latch off" musisz cały czas trzymać wciśnięty NWS, żeby laser podświetlał. Po puszczeniu przycisku laser przestanie podświetlać.

A bombardować generalnie zawsze powinieneś wykonywać pod wiatr (ew. z wiatrem), chyba że są przeciwskazania taktyczne (jakiś SAM blisko miejsca skąd miałbyś zacząć podejście) lub terenowe.

« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 14, 2017, 13:11:43 »
OK Poko mnie uprzedził, no czujny jak ważka jest...
Co do bomb naprowadzanych laserem ( GBU-10 i GBU-12), to najlepiej jest wszystko ustawić w preferencjach bomby, czyli ustawić im min. wysokość zrzutu, automatyczne włączenie lasera i czas na ile sekund przed celem ma być on włączony. Zawsze to lepiej niż ręcznie trzymać, ręczne podświetlanie celu najlepiej stosować gdy podświetlasz komuś innemu cel. Tu masz lekcję, bardzo dobrze napisana, zobacz też inne. http://yoyosims.pl/dcs-10c-lekcja-4   
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 14, 2017, 13:44:12 »
Nie. Latch to tryb lasera po wciśnięciu NWS.

Faktycznie wprowadziłem w błąd, pomyliły mi się pojęcia "Lase" z "Latch".