Autor Wątek: Falcon BMS 4.33 a profil TrackIr 5  (Przeczytany 3134 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Falcon BMS 4.33 a profil TrackIr 5
« dnia: Stycznia 23, 2017, 21:03:07 »
Stałem się dzisiaj szczęśliwym posiadaczem TrackIr 5. Pierwsze podłączenie i pierwszy zerowy - domyślny profil i jest fajnie :) aczkolwiek wymaga dopieszczenia. W każdym razie latanie nabrało innego wymiaru. Czy któryś z Szanownych Forumowiczów zechciałby się podzielić swoim profilem pod Falcona. Tak wiem, trzeba dobrać pod siebie, ale zanim przebrnę przez instrukcję i doszlifuję ustawienia to chętnie bym poeksperymentował na już jakimś gotowym wzorcu.
Z góry dziękuję

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
Odp: Falcon BMS 4.33 a profil TrackIr 5
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 23, 2017, 21:06:48 »
Tu masz mój.. - co prawda do TIR4, ale na nowym sofcie - sprawdź jak Ci leży :)
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 23, 2017, 21:31:25 »
Wielkie dzięki :)
Pobrałem i zaraz potestuję.
Zastanawiam się tylko jak ja mogłem przez tyle lat obyć się bez tego ustrojstwa.

« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 23, 2017, 21:57:44 »
Coś mi nie czyta Twojego profilu.
Gdyby ktoś miał do TIR-a w wersji 5, oprogramowanie wersja 5.4 to się polecam :)
W każdym bądź razie jeszcze raz dzięki :)
Na razie sprawdzałem domyślne profile i mój goły i cały czas mam banana :)

Poko

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 23, 2017, 22:24:19 »
Też mam TIR4, ale na sofcie 5. Coś mi się wydaje, że wrzucasz profil w złe miejsce - pewnie tam, gdzie leżą domyślne, a trzeba zrobić tak:

1. wpisz poniższe w okienku "szukaj" Windowsa:
%APPDATA%
2. wejdź do katalogu: "...\NaturalPoint\TrackIR 5\Profiles" i tam wklej.

TUTAJ masz mój profil.

Szybko zauważysz, że najlepiej zbudować go samemu. Gdy 10 lat temu zaczynałem bawić się tym ustrojstwem to łapały mnie nudności szczególnie, gdy używałem czyichś ustawień. Przyzwyczaiłem się dopiero po jakimś tygodniu. Tym bardziej na początku pewnie będzie się wydawać, że nasze profile są zbyt czułe, ale w BMS/DCS trzeba patrzeć płynnie dookoła kokpitu. Równie ważna jest Twoja szósta jak i widok 90 stopni w górę. W symulatorach wyścigowych mam zupełnie inny profil (prawie "One on One" na osi Yaw i Pitch z minimalnym Roll'em).
Aha! Nie sugeruj się podglądem w sofcie, tylko sprawdź jak działa to w simie, bo to nie to samo.

« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 23, 2017, 22:50:48 »
No i pewnie że masz rację :)
Wrzucałem nie tam gdzie trzeba.
A teraz rzeczywiście wszystko widzi.
A co to za sztuczka, z tym skrótem. Wydawało mi się, że sobie radzę, ale jak widać wydawało mi się.

« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 24, 2017, 19:46:20 »
Jako że człowiek uczy się całe życie, kto pyta nie błądzi, itd. :)
Ale do rzeczy, bo może nieprecyzyjnie się zapytałem, a to mnie nurtuje. O co chodzi z tym katalogiem "Appdata", to jakiś katalog "stealth" :)
Normalnie go nie widzę na dysku, a wyszukiwanie przez sztuczkę podaną przez Przedmówcę zadziałało i okazało się że jest. Czego nie wiem, gdzie tkwi haczyk?

« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 24, 2017, 19:56:21 »
Appdata jest katalogiem ukrytym, w W10 w menu dowolnego folderu "widok", później ptaszek przy "ukryte elementy" i powinien być widoczny.

« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 24, 2017, 20:23:20 »
Super, wielkie dzięki :)
No proszę jakie to hobby jest przydatne, przy okazji ile to się można dowiedzieć ;)

Poko

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 24, 2017, 20:31:34 »
"Applications Data" był już w Win XP (albo i nawet 95...?). Tam zazwyczaj znajdują się różne ustawienia programów dla danego użytkownika. Pełna ścieżka to (zwykle) "C:\Users\Nazwa użytkownika\AppData\Roaming", ale sam "AppData" jak opisał kolega jest domyślnie ukryty. Skrót z klamrą ze znakiem "%" działa nawet na inne systemowe foldery. Jeśli np. chciałbyś znaleźć szybko "Temp" to wpisujesz w wyszukaj "%temp%" i voila! ;)

« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 24, 2017, 20:55:16 »
Dzięki :)
Od dłuższego czasu nie śledzę już zbyt dokładnie tych "nowinek", a dokładnie od czasu jak zacząłem kupować gotowe, skonfigurowane laptopy. Ostatni komputer, który złożyłem i w pełni samodzielnie skonfigurowałem, to była aż wstyd się przyznać jakaś prehistoria, a dokładniej to czasy chyba win 98, tak coś około roku wydania Falcona :) , albo  plus minus czas podobny.
W tygodniu niestety mam i będę miał maraton więc wracając do tematu nie za bardzo poszedłem do przodu w sprawie profili. Pewnie przysiądę do tego koło piątku, ale ma już 3 gotowce do analizy i ewentualnego polerowania pod siebie.

« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 02, 2017, 22:22:57 »
Miałem ostatnio sporo pracy i nie było czasu na latanie. Znowu powtórzę, jak ja mogłem tyle czasu obyć się bez TrackIra :)
Testowałem różne profile, chyba jak na razie najbardziej mi odpowiada wersja bip3r, jeszcze żadnych własnych modyfikacji nie wprowadzałem.
Dzisiaj usiadłem również do ELite i tam na domyślnym profilu hula że hej.
Jeszcze mi zostało dokończenie reanimacji F22+TQS i przejdę na wyższy poziom :)