Autor Wątek: Radio ustawienia  (Przeczytany 2736 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Radio ustawienia
« dnia: Stycznia 26, 2017, 23:49:31 »
Witam ponownie
Mam pytanie odnośnie radia, nie wiem czy robię to dobrze.
Wchodzę na prawym MFCD w CDU następnie  DIVERT tam wybieram lotnisko z którego staruję i mam podane parametry jak ustawić ILS, TACAN, radio, wprowadzam te ustawienia do radia a mimo to ATC nie odbiera mojego komunikatu np. o starcie. Zdjęcia pokazują DIVERT i moje ustawienia radia. Uruchomiłem też grę z opcją "Easy Comunication" i komputer dokładnie ustawia te same fale co ja dla KOBULETI. Proszę o rady

Odp: Radio ustawienia
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 26, 2017, 23:51:30 »
Kurcze zapomniałem dorzucić foto

Poko

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 27, 2017, 00:08:19 »
Wybacz jeśli moje sugestie nie pomogą, bo w tej chwili nie mam nawet DCS'a zainstalowanego, żeby sprawdzić i się upewnić, ale czy na pewno używasz odpowiedniego klawisza do komunikacji z wieżą? To powinien być chyba "Mic Switch Forward" na przepustnicy (nie pamiętam jaki jest domyślny skrót... "Lewy ALT" + "Num+"?). Radio masz dobrze ustawione. Sprawdziłbym też na lewej konsoli z tyłu czy oby na pewno na panelu interkomu to duże pokrętło jest ustawione w pozycji VHF. Jeśli to nie zadziała to może być bug...? (sry, dawno nie latałem :P)

« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 27, 2017, 00:53:33 »
Tak pokrętło mam na VHF, bardzo dziękuję dział ja cały czas klikałem "\" a nie na Mic Switch Forward

Poko

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 27, 2017, 01:02:18 »
No problem :). W A-10C klawisz "\" służy do... jakby to nazwać? :) - werbalnej komunikacji z obsługą naziemną. Przy otwartej kabinie możesz w ten sposób wydać jej komendę do przezbrojenia i dotankowania. Po zamknięciu owiewki już Ciebie nie usłyszą w ten sposób i wtedy komunikować musisz się z nimi przez interkom (pokrętło w pozycję INT i Mic Switch Forward).

« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 27, 2017, 07:46:36 »
Pamiętaj , że liczba przy "RWY" to nie tylko numer pasu startowego, to też w zaokrągleniu kąt pasa startowego i kierunek z którego masz podchodzić do lądowania. Tu masz ściągę którą sobie zrobiłem, wszystkie lotniska, częstotliwość radia, TACAN - jeśli jest i kąt pasa startowego. Tylko patrz na wartości TRUE no i te ustawiaj na kompasie.
https://drive.google.com/file/d/0B_qTSajDUA9sV3JQamV6ZFZyblU/view?usp=sharing
Tu masz jeszcze lekcję.
 http://yoyosims.pl/dcs-10c-lekcja-2
A tutoriali w necie znajdziesz sporo.
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 28, 2017, 18:19:09 »
Wielkie dzięki za podpowiedzi, były bardzo pomocne