@vito_zm
Dzięki za miłe słowa!
Co do funkcjonalności układu i dodania np. dodatkowych hatów zamiast przycisków - to kwestia zmiany kilku linijek w oprogramowaniu. Podobnie można dodać więcej przycisków w połączeniu matrycowym. Udostępniam kody źródłowe oprogramowania, tak że każdy może zmodyfikować je tak, jak potrzebuje.
Oczywiście jeśli będą jakieś konkretne modyfikacje, które przydadzą się większej ilości osób - w ramach wolnego czasu wprowadzę takowe i udostępnię jako gotowe pliki binarne do zaprogramowania układu.
Co do zmiany nazwy układu mogę bez problemu dodać taką funkcję. Co więcej myślałem nawet nad tym, aby po programowaniu była możliwość przesłania komendy do urządzenia aby nadać mu dowolną nazwę (nie tylko ABCD, ale np. JOY-Przepustnice, JOY-Pedaly, JOY-Wolant).
Haha, też mam na imię Piotr i też w niektórych miejscach występuję z nickiem piotr314

Ale się dobraliśmy - jakby kiedyś powstało coś wspólnego to będzie Piotr & Piotr

@shopiK
Z zakłóceniami to w wypadku potencjometrów są ich 2 źródła: sam przetwornik ADC oraz sam potencjometr (wraz z kablami). Na szczęście zasilanie nie stanowi problemu, ponieważ o ile takie same zakłócenia dostaną się na zasilanie ADC (konkretnie napięcie referencyjne) i zasilanie potencjometru to... Same się wyeliminują.
Dodatkowo im większa wartość potencjometru - tym większe jego szumy. Z kolei za mała wartość będzie wydzielała sporo mocy i pobierała dużo prądu. Osobiście stosuję potencjometry 4.7-10 kOhm
Kolejna sprawa to jakość potencjometrów - nie oczekujmy od najtańszych za ok. 1 zł szałowej jakości.
Na pewno w przypadku mojego projektu można wprowadzić filtrowanie cyfrowe - układ pracuje na tyle szybko, że można wykonywać wiele pomiarów na jednej osi po czym uśredniać ich wyniki. Swego czasu dzięki takiemu rozwiązaniu na przetworniku 10-bitów osiągnąłem rozdzielczość 12 bitów z szumami na poziomie 1 LSB
Szczerze mówiąc charakterystyk szumów nie badałem na swoim rozwiązaniu - macie jakiś program, który czyta takie rzeczy z joysticka? Bo jak nie to będę musiał dopisać trochę linijek, żeby to wysłać do komputera i obrobić. Powie tylko, ze jakość którą mam na swoim sprzęcie mnie zadowala

------
Co do dalszych modyfikacji na pewno największa motywacją będzie to, ze ktoś ze Społeczności wykorzysta projekt i będzie miał konkretne potrzeby - bo pisanie programu sztuka-dla-sztuki nie daje tyle frajdy, a swój cel - ożywienie swojego "staruszka" osiągnąłem.