Autor Wątek: avioNETka - elektronika do symulatorów lotów  (Przeczytany 5024 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

avioNETka - elektronika do symulatorów lotów
« dnia: Lutego 05, 2017, 16:42:18 »
Koleżanki i Koledzy.

Żeby nie śmiecić w innych wątkach - chciałbym tu się dzielić sprawozdaniami z budowy elektroniki do sumulatorów lotniczych pod kryptonimem avioNETka.

Założenia projektowe:
  • Uniwersalne moduły konfigurowalne na etapie montażu
  • Jednopunktowe połączenie sieci do komputera
  • Komunikacja w sieci modułów za pomocą magistrali CAN
  • Obsługa kontrolek świetlnych
  • Obsługa przycisków monostabilnych
  • Obsługa przycisków bistabilnych
  • Obsługa enkoderów
  • Obsługa zadajników kodu (np. stacyjka)
  • Obsługa wyświetlaczy LCD alfanumerycznych
  • Obsługa wyświetlaczy LED
  • Obsługa wejść analogowych
  • Dedykowane oprogramowanie na PC koordynujące 2-kierunkową komunikację
  • Możliwość wykorzystania modułu jako joystick USB

Co dotychczas zrobiono:
  • Wykonanie prototypowej elektroniki i test
  • Wykonanie drugiej wersji elektroniki z wyeliminowanymi błędami
  • Przygotowanie pod produkcję automatyczną
  • Przygotowano elementy oprogramowania testowego (PC oraz moduły)
  • Przygotowano prototyp protokołu komunikacyjnego

Najbliższe plany:
  • Przygotowanie API umożliwiającego łatwe modyfikowanie konfiguracji modułów od strony programowej po stronie PC i modułów
  • Testy oprogramowania i systemów komunikacyjnych
  • Przygotowanie listy komponentów tworzących dany moduł (Autopilot, radio, ...)
  • Przygotowanie minimodułów zawierających wyświetlacze / enkodery
  • Przygotowanie projektu obudów
  • ...

Odp: avioNETka - elektronika do symulatorów lotów
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 13, 2017, 21:43:30 »
Po drobnych perypetiach ze sprzętem - jutro płytki idą na montaż automatyczny ;)

« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 14, 2017, 21:47:09 »
Niestety znów robot Pick and Place uległ awarii...

« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 15, 2017, 22:58:30 »
Dzięki za zainteresowanie - będę na bieżąco wysyłał informacje o postępach - ale na razie idzie jak po grudzie - dziś padła mi prywatnie karta graficzna i nie mogę odpalić FSX nawet do testów ;)

« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 16, 2017, 01:01:39 »
Testy protokołu komunikacyjnego.

« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 17, 2017, 10:51:49 »
Udane, udane.

Obecnie tworzą się już drivery warstwy wyższej, aktualnie działają już:
1. Przełącznik
2. Kontrolka diodowa
3. Przycisk
4. Enkoder

W najbliższym czasie:
1. Kanały analogowe
2. LCD

« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 18, 2017, 00:32:25 »
Kanały analogowe już działają, oraz mam możliwość ręcznego wysyłania komunikatów z komputera. Teraz kolej na LCD

« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 18, 2017, 14:20:49 »
Kanały analogowe już działają, oraz mam możliwość ręcznego wysyłania komunikatów z komputera. Teraz kolej na LCD
Gratulacje !
 - to będzie elektronika do całego kokpitu ?   Boeing-a    ;)

Tak jak wczesniej pisałem miałem problem jak podłączyć 8 przycisków do 4021.  Udało się  podłączyć rejestr do Arduino   i jest rozpracowany dzięki chłopakom oraz  samodzielnie  metodą  testowania prób i  błędów  podąłczyłem 8 przycisków do    rejestru przesuwnego 4021  ( Shift register CHIP 4021 - VCC, GND, MOSI, MISO i CSK) do Arduino Leonardo.  Ustawienie działa w programie MMJoy- 2, ale nie we wszystkich wersjach teraz  to  zostało najtrudniejsze napisać  kod w języku C  :|   

« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 18, 2017, 15:02:35 »
Tak, docelowo elektronika do całego cockpitu, poza elementami z wyświetlaczami graficznymi, bo do tego musi być inna płytka dedykowana pod wyświetlacz.
Na razie planowane są panele pod C172 oraz Phenom 100, kompatybilne funkcjonalnie z innymi samolotami.

A tempo - tak, mam czas więc piszę ;)

« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 19, 2017, 00:49:31 »
Kolejny update dziś - firmware prawie gotowy.
Firmware do testów rozszerzony o funkcje nadawania (symuluje symulator lotów  ;) )

Wyświetlacz OLED - zapewnia świetny kontrast, niezależnie od kąta obserwacji.

Cały zestaw testowy.

« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 19, 2017, 01:17:18 »
Super ja to tylko mogę  obserwować Projekt.  Chciałbym tez stworzyć   Firmware i "oprogramowanie" w kolorystyce dzisiejszych malowań MIG 29 i Su 22  Obraz    ;)

« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 19, 2017, 23:47:20 »
Heh, co do wiedzy - w systemach tego typu siedzę od podstawówki ;P I tak za mało wiem jak na tyle lat bawienia się ;P

A co do komplikacji - jak widzisz to pierwszy raz to się takie wydaje. Jak nad tematem pracujesz od roku (z czego 90% czasu to dyskusje z kolegami jak to zrobić, a 10% to faktyczne projektowanie) to to jest proste jak masło xd.

« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 25, 2017, 00:47:17 »
Ufff, maszyna do montażu została naprawiona!
Problemem była... źle włożona pamięć RAM. Po wyjęciu jej, wyczyszczeniu styków i ponownej instalacji - wszystko działa jak nowe ;)

« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 25, 2017, 01:21:39 »
Ciekawy projekt, a raczej zapowiedzi. Ja tak po prostej linii pojadę: Ile wejść, ile wyjść? Wejścia rozumiemy jako przyciski, przełączniki wszelakiej maści. Wyjścia rozumiemy jako LEDy itp.. Ciekawi mnie też: Obsługa wyświetlaczy LCD alfanumerycznych.
Możesz trochę więcej informacji przekazać? :)

Dzieki,
EGHI

« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 25, 2017, 10:25:40 »
Witaj,

Układ posiada 25 pełnych bloków GPIO ogólnego przeznaczenia, 3 dodatkowe GPIO oraz 8 GPIO dedykowanych do sterowania wyświetlacza LCD.

Z tych 25 bloków 16 może być wykorzystanych jako wejścia analogowe 0-3.3V.

Poza tym każdy z pełnych bloków GPIO można skonfigurować jako:
1. Wejście cyfrowe (opcje podciągania: wbudowane w procesor do GND lub VCC, zewnętrzne do VCC 3.3V lub 5V*, lub brak podciągania)
2. Wyjście push-pull 0-3.3V, prąd rzędu 5mA MAX
3. Wyjście otwarty kolektor 100mA MAX, istnieje jednak ograniczenie na cały układ około 500mA na 3.3V i 700mA na 5V
Każdy blok GPIO ma 3 piny: GND, sygnał i zasilanie, zasilanie jest konfigurowane na 3.3V lub 5V
*tylko niektóre wejścia tolerują 5V na wejściu

Tak więc można podłączyć diodę, przycisk, zadajnik kodu, przełącznik, enkoder, ...

Oczywiście teoretycznie można wszystko połączyć w matrycę (do 14x14), ale jak na razie przewidujemy jedynie połączenia bezpośrednie lub ewentualnie zastosowanie ekspanderów SPI. Dlaczego tak - bo planujemy zrobić moduły podobne do tych saiteka na początek. Ponadto w przypadku modułów z większą ilością przełączników/kontrolek lepiej poprowadzić 6 przewodów do ekspandera PISO i SIPO, niż łączyć to w matrycę i ciągnąć 2 kabelki do każdego ustrojstwa.

Co do wyświetlaczy - nie wiem co tu mówić - przewiń parę postów wyżej i jest zdjęcie jak to wygląda - można na nich wyświetlać cokolwiek. Sterownik to HD44780, kontrast i podświetlanie kontrolowane z procesora, możliwość zastąpienia (jak na zdjęciach) kompatybilnym wyświetlaczem OLED.

Pozdrawiam