Autor Wątek: Uboot - ale tym razem made in Poland  (Przeczytany 19827 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
Odp: Uboot - ale tym razem made in Poland
« Odpowiedź #30 dnia: Maja 02, 2019, 11:16:13 »
Już to wałkowałeś z 8 lat temu... Łódź podwodna to anachronizm, i dawniej się tak mówiło a teraz okręt wygrał... ale takie stare pryki jak ja nadal się machną i powiedzą/napiszą "łódź". Sorry! 
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #31 dnia: Maja 02, 2019, 19:16:15 »
Teraz to już nie ma większego znaczenia. można tego używać zamiennie i jak się komu podoba ;). Można z tym żyć i oby tylko takie babole były.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Maja 02, 2019, 23:20:12 »
Teraz to już nie ma większego znaczenia. można tego używać zamiennie i jak się komu podoba ;).

Różnie można mówić, np. wabiki na flary  :evil:. Moim zdaniem język polski pod tym względem daje nam odpowiednią terminologię, co na pewno nie jest złe. To jak z kolorami i kobietami. Ja jestem koneserem języka polskiego i dostrzegam podobne smaczki :-).

Wracając do tytułu, to nie za bardzo podoba mi się filtr na grafice, zresztą dość słabej, ale ujdzie przy symulacji. Otóż wygląda to jak mocna dyfrakcja światła. Mnie to się nie podoba, ale na razie nie irytuje.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #33 dnia: Maja 03, 2019, 10:15:14 »
Co kto lubi, normalnie bym tak samo reagował i sam staram się trzymać tego ale z poradnią językową PWN nie będę dyskutował. Za krótki jestem i już kilka razy z błędu mnie wyprowadziła.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #34 dnia: Maja 03, 2019, 10:53:35 »
Lepiej Qurdlu napisz o samej grze - czy daje radę, jak tam bugi, grywalność etc...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Maja 03, 2019, 12:04:34 »
Co kto lubi, normalnie bym tak samo reagował i sam staram się trzymać tego ale z poradnią językową PWN nie będę dyskutował. Za krótki jestem i już kilka razy z błędu mnie wyprowadziła.

Ja nie napisałem, że "łódź podwodna" jest błędem, tylko "kwiatkiem". Określenie łódź funkcjonowało przed wojną i jest archaiczne względem dzisiejszego języka (a dla mnie osobiście świadczy o braku wiedzy w temacie). Jeśli ktoś tworzy grę o okręcie podwodnym, to określanie go łodzią jest albo słabym tłumaczeniem, albo próbą utrzymania tekstów w konwencji przedwojennej. Myślę, że tutaj mamy do czynienia z pierwszym. PWN jest ok, ale nie oznacza, że wnika w istotę, bo nie temu ma służyć, przynajmniej ten on-line.

O samej grze na razie nic nie piszę, bo nie mam czasu w nią zagrać. Co widać gołym okiem, to że jest to wczesny dostęp. Jak ktoś lubi klimaty wojny podwodnej, to pewnie będzie miał radochę, szczególnie jak zapoda sobie pod grę jakąś fajną lekturę.

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #36 dnia: Maja 03, 2019, 12:20:50 »
Co kto lubi, jeden powie samochód drugi auto i wszyscy wiedzą o co chodzi. Widocznie tak miało być i nie ma sensu wnikać.

Osobiście liczyłem na coś co chociaż trochę zbliży się do SH III ale to taka pogrywajka w klimatach łodzi podwodnej. Chyba tytuł nie dla mnie. Trochę taki spłycony mi się wydaje. Pewnie na jakimś promo wyhaczę.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Maja 03, 2019, 14:33:09 »
Co kto lubi, jeden powie samochód drugi auto i wszyscy wiedzą o co chodzi. Widocznie tak miało być i nie ma sensu wnikać.

Jednak wnikamy :-). A auto jest niepoprawne, tak jak autonaprawa oznacza samo naprawę :-). Z jednym się zgodzę, świata nie naprawimy ani nie nauczymy poprawnie mówić i pisać.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #38 dnia: Maja 03, 2019, 14:52:40 »
Jednak wnikamy :-). A auto jest niepoprawne, tak jak autonaprawa oznacza samo naprawę :-). Z jednym się zgodzę, świata nie naprawimy ani nie nauczymy poprawnie mówić i pisać.

Coś wiem na ten temat, walczę z tym od wielu lat tutaj. Natomiast, dla mnie sprawa jest o tyle jasna, że skoro np. Bańko nie widzi w tym nic złego to ja z tym nie dyskutuję. Za wysokie progi.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Maja 03, 2019, 15:15:39 »
...skoro np. Bańko nie widzi w tym nic złego to ja z tym nie dyskutuję. Za wysokie progi.

Większość ludzi nie rozróżnia `pistoletu maszynowego` od `karabinu` i używają tych terminów zamiennie, podobnie nie widzą różnicy w profesorze zwyczajnym i nadzwyczajnym, i nie ma w tym nic złego. Istotą problemu, o którym przynajmniej ja tutaj piszę, jest to, że w grze, która jest monografią okrętu podwodnego, używany jest termin "łódź podwodna", który świadczy o braku wiedzy na temat fachowego słownictwa. Mam nadzieję, że to wina tłumacza, a nie twórców. Sam ostatnio słyszałem jak w serialu telewizyjnym przetłumaczono "visiting profesor" jako "odwiedzał profesora".

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #40 dnia: Maja 03, 2019, 15:32:38 »
Qrdl jak coś no na PW albo GG, szkoda robić offtopa. Nie musisz mnie prostować. Nie sądzę też aby twórcy gry nie zrobili tego umyślnie. Gra celuje w okres DWŚ, więc skorzystali z terminologii tamtego okresu. Wszak to chyba nawet nasi robili, więc nie sądzę aby był to efekt błędnego tłumaczenia. Nie uprawiaj czepialstwa i bić piany. Można używać zamiennie i nie ma co drążyć. Każdy użyje określenia jakie uważa za słuszne :).

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #41 dnia: Maja 03, 2019, 16:15:43 »
Ej, czy ja dobrze widzę, że ta gra jest na PC i na Switcha? Ciekawostka...

https://www.gry-online.pl/gry/uboat/z64792
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #42 dnia: Maja 09, 2019, 18:49:09 »
Jak ja nie lubię takich ukrytych sztuczek. Żeby dostać kod na parówę trzeba zarejestrować się w jakimś: www.nobox.pl. Wkurw...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #43 dnia: Maja 09, 2019, 19:50:49 »
Jak ja nie lubię takich ukrytych sztuczek. Żeby dostać kod na parówę trzeba zarejestrować się w jakimś: www.nobox.pl. Wkurw...

To samo :/. Kilkukrotnie wpisywałem kod z pudełka do Steam. Bezpośrednio. Błędy. Potem patrze, a to nie kod Steam. Trzeba gdzieś się rejestrować w Cenega, kod na maila, cuda na kiju. Trudno to nazwać bezbolesną i bezproblemową instalacją. Jak 3cio ligowy tytuł jakiś. Zajęło mi to z 15 minut chyba, bo jeszcze maile wpadały od razu do Spam i nie mogłem ich znaleźć.

Na razie nie gram, poczekam, nie pali się. Sięgnę za ten tytuł za jakiś czas, może do tego czasu wyjadą jakieś patche. Odpaliłem tylko czy działa.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #44 dnia: Maja 09, 2019, 21:13:38 »
To nawet nie chodzi o to, że można próbować wbijać ten kod na Steam ale o taką czystą przyzwoitość i sępienie danych. Mi to konto na nobox do niczego niepotrzebne. Jednorazowa rejestracja po klucz Steam, bo nie zanosi się abym znowu coś od Cenegi kupił w najbliższym czasie. Nie mogli się z GoG dogadać? Meh... głupie to.