Autor Wątek: DCS-Bios  (Przeczytany 18431 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: DCS-Bios
« Odpowiedź #120 dnia: Stycznia 04, 2022, 11:09:35 »
Zauważyłem, że w dcs-bios-v0.7.1 w folderze "SOCAT" jest ty jedna wersja  tego programu, w nowszych są dwie 32 i 64 bit. W dodatku bardzo różni się plik "connect-serial-port".
Gdy odpaliłem swój plik "connect-serial-port" w folderze dcs-bios-v0.7.1 wszystko zadziałało poprawnie, jest połączenie. Jak to robię w folderze z nowszym DCS -Biosem już nie działa.
Zatem problem faktycznie jest w "SOCAT" no i pewnie w nowej wersji connect-serial-port.

No dobrze, odnotowany sukces, w folderze "socat" tylko rozpakowałem paczkę z 64bit wersją "socat". Po włączeniu starego "connect-serial-port" nawiązałem połączenie. Nie bardzo rozumiem co trzeba wpisać w nowej wersji pliku "connect-serial-port", samo wpisanie portu nie działa.
W tym przypadku wywala włąśnie błąd o którym pisałeś "FAST_CWD pointer".
« Ostatnia zmiana: Stycznia 04, 2022, 11:21:44 wysłana przez =OPS=padonis »
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #121 dnia: Stycznia 04, 2022, 12:34:09 »
No dobrze, temat ogarnięty, wszystko gra. Powiedz mi tylko, której biblioteko DCS-bios używasz do Arduino? Jest już wersja 0.3.7, ja ciągle ładuję 0.2.11.
Latamy dzisiaj?

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #122 dnia: Stycznia 04, 2022, 14:09:31 »
0.3.6

« Odpowiedź #123 dnia: Stycznia 04, 2022, 15:36:10 »
OK, w takim razie musze podmienić bibliotekę i załadować  ponownie soft w Arduino. Tylko pytanie czy ma to sens, bo w tym co używam DCS-bios wszystko działa.
Latamy dzisiaj?

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #124 dnia: Stycznia 04, 2022, 15:50:17 »
Teoretycznie nie. W sumie nie wiem czy coś to daję 😀

« Odpowiedź #125 dnia: Stycznia 04, 2022, 16:18:47 »
Nowe dane, biblioteka jest rozszerzana o nowe elementy, jak przykładowo wyświetlacze oled. Jedno co jest na plus, to to, że nowy plik "connect-serial-port" działa dużo lepiej. Można go załadować  przed i w czasie działania DCS. W razie czego, przerwania pracy czy łączności z Arduino, nie trzeba resetować całej gry. 
W przypadku DCS-Bios HUB, po załadowaniu nowszych bibliotek do Arduino  niż 0.2.11, przestaje wszystko działać,  przynajmniej w F-18. Są tam stare wtyczki ( z 2019r) a link z programu prowadzi tylko do starej biblioteki dla Arduino 0.2.11 .
Dzięki za naprowadzenie na dobry tor, jakoś nie zwracałem uwagi na folder "socat", działało to z automatu. :)
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #126 dnia: Stycznia 20, 2024, 11:44:15 »
Ostatnio w panelu CMSP przestały reagować 4 przełączniki dźwigniowe pod ekranem. Arduino widzi przełączenie a DCS nie. Wgrałem najnowszą wersję DCZ-Bios, najnowszą bibliotekę Arduino i nic. Sprawdziłem też czy nie pozmieniały się linijki do skopiowania , ale też nie. Reszta działa prawidłowo. problem tylko tych 4 przełączników.
Latamy dzisiaj?