Autor Wątek: Różnice w modelach zewnętrznych  (Przeczytany 1543 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
Różnice w modelach zewnętrznych
« dnia: Marca 04, 2017, 12:04:40 »
Cześć.
Zakładam nowy wątek, bo nie bardzo wiem gdzie się podzielić z Wami swoimi spostrzeżeniami.
Mianowicie, po zakupieniu ostatnio BoM (BoS już miałem) zauważyłem dość spore różnice w wyglądzie zewnętrznym (profil boczny) poszczególnych wersji samolotów niemieckich. Wyszło to w trakcie wybierania maszyn AI z listy gdy widzimy ich sylwetki boczne, szybko przeskakując pomiędzy nimi (zakładam, że są one robione z modeli). Dotyczy to maszyn Bf-109F i Bf-109G oraz Fw-190A3 i Fw-190A5. Są spore różnice w geometrii kadłuba, usterzenia pionowego, osadzenia płatów, kształtu kabiny i podwozia. A praktycznie zmianie ulegał tylko silnik, jego zamocowanie i okapotowanie.
Jeśli jestem w błędzie to może ktoś mnie z niego wyprowadzi. Na forum jest sporo osób mających w tej materii sporą wiedzę. Pozdrawiam.

Odp: Różnice w modelach zewnętrznych
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 04, 2017, 14:11:58 »
To tylko złudzenie, bo te sylwetki boczne są różnej wielkości, chociaż różnice są minimalne i jeszcze różnią się cieniowaniem. Odniosłem wrażenie tylko, że sylwetka Bf-109G-2 została niedokładnie przycięta (widać to na kabinie).
Co do FW-190 to nie zwracałem uwagi, ale wyróżnikiem wersji A-5 było wydłużenie kadłuba o 15,25 cm i na pewno to uwzględnili. Chociaż zamiast Bf-109G-4 mogli zrobić Bf-109G-6 (2 x MG-131) ale widocznie nie chciało im się modelować bąbli na okapotowaniu silnika (ewentualnie nie mogli zbalansować siły ognia 2 x MG-131, bo zestaw ten miałby większą siłę rażenia niż ichnie MG-151/20 ;) )

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 04, 2017, 14:22:37 »
Sorry. Jestem w 100% przekonany, że to nie złudzenie. Potrafię dość dokładnie określić, czy coś jest szersze, czy ma inny kąt, itd. Z racji zawodu spotykam się z tym na co dzień.
Natomiast wydłużenie kadłuba Fw-190 A5 miało miejsce w części silnikowej.
Jasne, że różnice nie są duże, ale są. Najbardziej jest to widoczne w części ogonowej Bf-109 pomiędzy F i G.

« Odpowiedź #3 dnia: Marca 04, 2017, 21:20:48 »
Przyjrzałem się - to kwestia złego obramowania sylwetki Bf-109G-2. Zwróć uwagę na rozmieszczenie krzyży na kadłubie i swastyki na stateczniku pionowym - są w tym samym miejscu. Źle "wycięto" sylwetkę Bf-109G-2, szczególnie to widać na przejściu kadłub - statecznik pionowy - względem Bf-109F-4.