Autor Wątek: Wieczny konkurs odc. IV  (Przeczytany 12626 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Wieczny konkurs odc. IV
« Odpowiedź #30 dnia: Kwietnia 12, 2017, 08:23:42 »
ESP odpowiedziałeś tylko na jedną część pytania. Napisz jak doszło do tego bratobójczego zestrzelenia i co spotkało Curdesa po akcji. Co do terminu zgadzam się :)

« Odpowiedź #31 dnia: Kwietnia 12, 2017, 08:31:58 »
O ile dobrze pamiętam, chodziło o zmuszenie do lądowania amerykańską łódź latającą, która chciała zaparkować w bazie wroga.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #32 dnia: Kwietnia 12, 2017, 11:00:44 »
Piszą, że ostrzelał i wymusił wodowanie Dakoty, która zmierzała na lotnisko polowe zajęte przez Japończyków. Jeszcze mu dziękowali. :)  Samolotem leciała m.in. pielęgniarka, jego przyszła żona.

Z drugiej strony Dakota... o niej było wcześniej, przecież mogła być Japońska - i tak chłopak kombinował, że Japońska, ew. zdobyczna. :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 12, 2017, 11:43:17 »
No i to jest prawidłowa odpowiedź na drugą część pytania. W sumie nie wiem, bo ESP był pierwszy, nawet zadał już pytanie, za to Sorbifer, naprowadzony przez ESP dopełnił odpowiedzi... Najlepiej aby panowie dogadali się między sobą kto serwuje następną zagadkę.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #34 dnia: Kwietnia 12, 2017, 13:33:06 »
Sceduję na kolegę ESP, on jest w prawie, a jak nie zechce to po jakimś czasie przechodzi na dowolną osobę z ciekawym pytaniem...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #35 dnia: Kwietnia 14, 2017, 15:46:17 »
Talk to me, Goose.
Because i was inverted.
Your ego is writing cheques your body can't cash

Pytanie:
Co? Gdzie? Kiedy? Kto? Czym?

« Odpowiedź #36 dnia: Kwietnia 14, 2017, 18:00:36 »
Co? - Samotrafienie pociskami 20 mm. (na szczęście ćwiczebnymi - samolot wrócił do bazy)
Gdzie? - Gdzieś nad Oceanem... Spokojnym?
Kiedy? - 21 września 1956 r.
Kto? - Thomas W. Attridge
Czym? - Grumman F-11F Tiger

Na razie nie mam pomysłu na zagadkę, ale postaram się coś coś sklecić do jutra.

« Odpowiedź #37 dnia: Kwietnia 14, 2017, 19:01:11 »
...
...samolot wrócił do bazy...
Gdzie? - Gdzieś nad Oceanem... Spokojnym?
...
Nad Atlantyckim, ale wylądował awaryjnie kilometr przed pasem. W lesie wyrąbał 100 metrową aleję.
Samolot rozpadł i zapalił się.
Pilot ze złamaną nogą i kręgosłupem jakoś wyplątał się i wylazł z tego.

« Odpowiedź #38 dnia: Kwietnia 15, 2017, 09:01:47 »
Tak na szybko bo robota goni... Jaki samolot (wersję samolotu) określano trzema dosadnymi słowami : "clipped", "cropped" and "clapped"?

« Odpowiedź #39 dnia: Kwietnia 15, 2017, 11:45:21 »
Spitfire LF. V - clipped (obcięty) bo miał zmniejszoną rozpiętość skrzydeł poprzez zdemontowanie końcówek, cropped (okrojony) bo miał zmniejszoną średnicę wirnika sprężarki w silnikach Merlin 50M i 55M żeby dawały większą moc na mniejszej wysokości, a clapped (obsyfiały) bo samoloty te w większości nie były fabrycznie nowe tylko stanowiły modernizację maszyn już istniejących. Razem te zabiegi stanowiły doraźną odpowiedź RAF na pojawienie się Focke-Wulfa 190.

Pytanie:
Jaki masowo produkowany samolot nie miał dźwigni/przełącznika klap, a wszytko załatwiało pokrętło z 4 pozycjami: start, lot, lądowanie i kołowanie?

« Odpowiedź #40 dnia: Kwietnia 16, 2017, 11:29:05 »
Może Pe-2.

« Odpowiedź #41 dnia: Kwietnia 16, 2017, 12:51:18 »
Czy Pe-2 miał takie coś to nie wiem. Chodzi mi o inną maszynę występującą w serii Il-2 Sturmovik ;)

« Odpowiedź #42 dnia: Kwietnia 24, 2017, 08:43:14 »
Chyba to pamiętam… coś z US Navy?

« Odpowiedź #43 dnia: Kwietnia 24, 2017, 19:48:30 »
Z tym pokrętłem od klap i podwozia to chodziło mi o Bell P-39 Airacobra (przynajmniej w Lotnictwie 03/2006 tak pisali).

Pytanie:
Co to za dziwoląg?

« Odpowiedź #44 dnia: Kwietnia 24, 2017, 20:09:13 »
Curtiss XP-55 Ascender, dawać kolejne :evil: (oddaję pytanie jak zwykle :)). W WT się grało i widziało :P.