Autor Wątek: F-15C - pomoc przy nauce latania i walce.  (Przeczytany 5811 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
Odp: F-15C - pomoc przy nauce latania i walce.
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 16, 2017, 15:59:12 »
Z tego co piszesz wynika, że brak ci kompletnie nawet podstawowej wiedzy, którą to musisz zdobyć sam. A dopiero po tym prosić o pomoc w nieco trudniejszych zagadnieniach. Dostałeś już sporo materiałów odnośnie F-15 i innych maszyn. A co do "ścierwojada". Dowiesz się latając na serwerze =OPS=, co jak sądzę prędko nie nastąpi.

« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 16, 2017, 16:24:42 »
F-15  ma parę podstawowych trybów działania radaru a też trybów walki,  to nie arkadówka, że włączasz i już. Literką "I" włączasz radar,  2,3,4,5 przełącza się tryby walki ( czyli różną pracę radaru, najczęściej dobraną do danego uzbrojenia i pozycji w jakiej aktualnie jesteś), "D" zmienisz broń itp. Niestety nie pamiętam już tego bo wszystko mam przypisane do joya, od tego jest klawiszologia w manual-u. Jednak bez wiedzy o trybach walki , rodzaju działania trybów radaru oraz znajomości działania i graficznego przedstawienia danych z radaru na HUD-e, niestety sobie nie polatasz. Wiedza ta nie jest do przekazania w jednym poście.  Na konkretne pytania zawsze ktoś tu odpowie, ale nauka podstaw należy do Ciebie, manual, manual, manual i translator jak nie znasz angielskiego. Ja nie znam i dałem radę, symulatory nawet te uproszczone jak w przypadku F-15 czy Su-27 w DCS-e,  wymagają wiedzy, cierpliwości i samozaparcia.
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 16, 2017, 16:37:22 »
Szanowny KosiMazaki. Nie grałem w Ił 2 Sturmowik więc temetyka samolotów z okresu II Wojny Światowej jest mi zupełnie obca.
   Ja chcę pozyskać wiedzę niezbędną do pilotowania F-15 i tylko taka wiedza mnie interesuje. Oczywiście każda pomoc jest cenna, nawet
jeśli nie jest bezpośrednio związana z tym symulatorem. Kiedyś jednak może się przydać. Wracając do tematu, czy któryś z Panów kolegów
może stworzyć poradnik z którego dowiem się co włączyć i jakimi skrótami klawiszowymi, aby móc wykryć cel, namierzyć i zestrzelić?
  A co to jest ten ścierwojad?

Teorię masz w poradnikach do Locka Ona. Resztę załatwi praktyka. Odrób pracę domową, a o resztę pytaj. Kiedyś w Lock On/DCS były misje treningowe. Jeżeli one jeszcze są i działają to proponowałbym zacząć od tego.

Nie trzeba grać w Szturmowika żeby wiedzieć co to i czym był Stukas. Lotnictwo to lotnictwo, a różne okresy to tylko detal.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 17, 2017, 14:24:00 »
Padonis Ty zawsze powiesz coś konkretnego dlatego dzięki. Zacznę może najpierw od tych trybów pracy radaru, dalej się zobaczy

« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 17, 2017, 15:40:01 »
Zacznij od trybów pracy radaru i samej jego zasady pracy. Co do lotów zajmuj się startem i lądowaniem na początek.
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 17, 2017, 19:12:17 »
Padpnis czytam manual, lecz niewiele z niego wiem. W tej chwili zdołałem zrozumieć zaledwie to że do pracy radaru używa się klawiszy [2] [4] [6].

BORESIGHT [4]  umożliwia automatyczną blokadę celów w wąskim stożku przede mną. Czyli muszę utrzymywać cel w wąskim obramowaniu wyświetlanym na HUDzie?
W tym trybie pole widzenia radarowego (FOV) znajduje się bezpośrednio przed samolotem.Praktycznie wychodzi na to, że muszę cały czas sterować samolotem aby zachować namiar?

The VERTICAL SCAN  AACQ Mode  [3] umożliwia zablokowanie celów znajdujących się w tej samej płaszczyźnie pionowej co  samolot. Umożliwia zablokowanie celów podczas manewru  powietrznego (ACM).Czym jest ten manewr ACM oraz o co chodzi w tym trybie? Czym istotnym różni się od BORESIGHT?

[6] VISUAL czyli tryb do walki z widocznością. pierwsze wciśnięcie klawisza ]6] włącza tryb pracy bez włączania radaru, natomiast ponowne wciśnięcie [6] włącza tryb z aktywnym radarem samolotu, przez co zwiększa się skuteczność namierzania przez rakiety ?

[2] Jaką funkcję włącza się tym klawiszem?

Tryby [3] [4] [6] to tryby w walce bliskiego dystansu a [2] to tryb do walki w dalekim dystansie bez wzrokowej widoczności? Czy dobrze zrozumiałem te tryby? Pomóżcie i poprawcie
drodzy koledzy.

« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 17, 2017, 19:52:28 »
No więc tak, BORESIGHT jest do walki na bliski dystans kiedy widzisz przeciwnika wzrokowo więc oznacza to, że musisz ciągle manewrować samolotem trzymając cel cały czas w obramowaniu na HUD'ie. VERTICAL SCAN jak sama nazwa wskazuje, jest to skanowanie pionowe. ACM (Air Combat Maneuver) to jest właśnie manewr, a jaki, to już zależy od Ciebie. Różnica pomiędzy VERTICAL SCAN a BORESIGHT jest taka. że BORESIGHT łapie w sumie tylko to co jest przed samolotem, a VERTICAL SCAN łapie cel jak jest niżej lub wyżej od Ciebie, z tym że ma wąski zakres wyszukiwania na boki. VISAUL, czyli łapiesz cel samą głowicą rakiety (tylko AIM-9 Sidewinder). Klawisz "2" przełącza tryb radaru na walkę dalekiego zasięgu, najpierw wciskasz "2", a następnie "I" żeby na tym radarze cokolwiek zobaczyć. Wrogowie na radarze pojawiają się jako poziomie kreski, a swoi jako kropki.

« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 17, 2017, 20:46:34 »
W trybie bliskiej walki cel lokuje się automatycznie, w trybie walki dalekiego zasięgu LRS lub TWS, cel trzeba zalokować ręcznie.  Po zalokowaniu celu na HUD-e wróg będzie zaznaczony kwadratem, zaś jeśli zalokujesz swojego, cel będzie oznaczony kwadratem z "X" w środku. Oczywiście to, że radar zalokował cel nie znaczy, że możesz do niego odpalać rakietę. Ten sam radar jednak pokazuj kiedy wróg jest w zasięgu rakiety i kiedy możesz strzelać. To jednak nie zapewnia oczywiście zestrzelenia, sukces zależy od wielu czynników. W trybie walki dalekiej LRS i TWS regulujesz też parametry pracy radaru, zasięg, wysokość i pole skanowania, zaś sam tryb LRS ma dwa pod tryby pracy "MED" i "HI".  Znajdź  to w manual-u i poczytaj.
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 17, 2017, 21:29:43 »
W manualu wyczytałem że trybu FLOOD [6] używa się tylko w rakietach AIM 7M. Czy dobrze zrozumiałem? Włączając ten tryb automatycznie zostaje wybrany
AIM 9, więc może coś pokręciłem. Ponadto używając AIM 9 jestem w stanie zestrzelić SI, natomiast z AIM 7 w tym trybie jakoś mi to nie wychodzi. Mówię o
walce w bliskim kontakcie

« Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 17, 2017, 21:49:35 »
TAk, jest tylko do Aim-7.
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 17, 2017, 21:59:02 »
Więc drogi Padonisie może będziesz wiedział dlaczego po wybraniu trybu FLOOD pierwszą wybrana zostaje rakieta AIM 9 zamiast AIM 7? Czy tak ma być, czy może coś zrobiłem nie tak?

« Odpowiedź #26 dnia: Kwietnia 17, 2017, 22:15:27 »
Zawsze możesz przełączać się między uzbrojeniem literą "D".

« Odpowiedź #27 dnia: Kwietnia 19, 2017, 11:36:58 »
Drodzy koledzy, czy możecie podać link do materiałow opisujących jak wymanewrować wrogi samolot oraz jego rakiety?
 Praktykuję offline i nie jestem w stanie ustawić się za np. Migiem lub Su

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Kwietnia 19, 2017, 11:40:13 »
Drodzy koledzy, czy możecie podać link do materiałow opisujących jak wymanewrować wrogi samolot oraz jego rakiety?

Przyjdź jak będzie stał serwer =OPS=, to cię podszkolę.

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 19, 2017, 12:12:57 »
Jest całe mnóstwo przeróżnych filmików i poradników na Youtube. A co do ustawienia się za MiGiem lub Su to raczej tylko z zaskoczenia. F-15 trzeba przede wszystkim latać szybko i pilnować aby przy manewrach  nie tracić prędkości i starać się narzucić przeciwnikowi swój styl walki. Jeśli widzisz, że nie dasz rady, to trzeba się odseparować wykorzystując przewagę Orzełka w prędkości i wypracować sobie nową pozycję. Złotego środka nikt ci tutaj nie sprzeda, każdy dochodził do niego indywidualnie poprzez lata ćwiczeń. Wpadnij kiedyś na serwer =OPS=, zobaczysz jak się u Nas lata. Będziesz dostawał srogie bęcki, to nieuniknione, ale się nauczysz.