Autor Wątek: MCG Pro - nowy joystick od VKB  (Przeczytany 2711 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline some1

• Global Moderator
MCG Pro - nowy joystick od VKB
« dnia: Maja 13, 2017, 13:38:18 »
O ile dotychczasowe joysticki od VPC i VKB traktowałem raczej jako ciekawostkę ze względu na mało praktyczny układ przycisków dopasowanych do rosyjskich maszyn, o tyle plany modelu MCG-Pro wyglądają bardzo interesująco. Zamiast repliki dostajemy wszystkomający joystick z taką ilością przycisków i grzybków (także analogowych), że można przypisać do niego HOTAS każdego prawie samolotu i jeszcze zostanie. No i oczywiście dużo lepszy mechanizm w bazie niż u Thrustmastera.

Na razie to jeszcze projekty, więc nie napalać się za bardzo:
https://forums.eagle.ru/showthread.php?t=186720

« Ostatnia zmiana: Maja 13, 2017, 21:27:04 wysłana przez KosiMazaki »
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Odp: MCG Pro - nowy joystick od VKB
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 23, 2017, 21:13:52 »
Na stronie Euro dystrybutora VKB można już kupić bazę pod ten grip - Gunfighter.
Cena wersji PRO z Euro podatkami itp ok. 1800PLN (430Eur). Kaczing!!!
https://flightsimcontrols.com/store/

« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 11, 2018, 13:09:17 »
Czy na forum są posiadacze tego cuda?  Przy tej konstrukcji  Thrustmaster wydaje się  zabawkowy. Cena wysoka, ale może jest tego warty?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 11, 2018, 14:33:45 »
Rozważałem zakup, ale jednak wybrałem T-50 od VPC.

« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 14, 2018, 13:15:25 »
Co zaważyło na takiej decyzji? Na oko VKB wygląda na solidniejszą konstrukcję.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 14, 2018, 16:29:30 »
- Nie podoba mi się, że w MCG pro zamiast normalnego trymera wstawili tam analogowy grzybek (drugi). Nie jest to ani realistyczne, ani praktyczne.
- Żeby podłączyć uchwyty Thrustmastera do bazy VKB trzeba dokupić specjalny adapter i rozbierać rękojeść. VPC jest plug&play.
- VKB sprzedaje tylko długą rurę do montażu podłogowego. Do VPC możesz dobrać przedłużacze różnej długości.
- Bardzo słaba dostępność VKB i wyższa cena.

Doszedłem do wniosku, że po prostu kupię zestaw od VPC taki jak mi pasuje do biurka, a do latania zachodnim sprzętem, do którego nie pasuje joy T-50, będę używał gripów od Thrustmastera.

« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 19, 2018, 13:30:34 »
Faktycznie, też zwróciłem uwagę na nadmiar tych analogowych grzybków,  jeden z nich można emulować jako cyfrowy, ale to już kombinowanie. Obecnie produkty obu firm są niedostępne, a system rezerwacji zaprojektował ktoś starający się maksymalnie zniechęcić klienta do zakupu. Baza VPC ma mniejszy wychył na stronę, chyba tylko 15 stopni. Nie jest to odczuwalna wada? Nie ukrywam, że wolałbym jednak vbk, wygląda na dużo solidniejszą i lepiej wykonaną/przemyślaną konstrukcję, w całości ze stali. Na forum wyczytałem, że komuś udało się uszkodzić VPC przy zwykłej wymianie krzywek. Zmówiłem pedały VKB, chyba ostatnią sztuke, teraz są niedostępne. Będę miał jakieś pojęcia o faktycznej jakości tych produktów.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 19, 2018, 14:59:31 »
Nie mam pojęcia czy to wada, bo też czekam na możliwość zamówienia czegokolwiek :D

Z emulacją hat problemów nie ma, ale mnie by irytował brak kliku i duży skok grzybka.

« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 22, 2018, 02:25:31 »
W efekcie zamówiłem warthoga i i zrobiłem preorder na baze Virpil warBRD, trochę w ciemno, bo jeszcze nikt jej nie ma. Niestety vkb odpisało, że nawet zapisy na preorder są zamknięte i następny wystartuje najwcześniej w październiku.

« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 08, 2023, 20:20:12 »
I jak się sprawuję te joysticki?

Sam zastanawiam się czy kupić Gladiator EVO od VKB, czy bazę WarBRD od Vipril do mojego TM Wharthog.
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów