Autor Wątek: Niewycentrowany obraz.  (Przeczytany 3676 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Niewycentrowany obraz.
« dnia: Lipca 01, 2017, 20:09:05 »
Witam
Wróciłem po kilku latach do F4 (BMS), ale moje zaskoczenie to "zsunięty" obraz w lewo i dół monitora. Nie potrafię sobie z tym poradzić. W setapie grafiki nic nie mogę poprawić.
Proszę o pomoc.
Zbyszek
Pozdrawiam.

Odp: Niewycentrowany obraz.
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 01, 2017, 20:13:37 »
Rozdzielczość masz ustawioną dobrą? Jeśli tak to gdzieś na monitorze masz pewnie przycisk "AUTO", po wciśnięciu powinno samo wycentrować obraz.

« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 01, 2017, 23:12:32 »
Rozdzielczość mam  1920x1080. Zsunięcie dotyczy tylko (gry) Falcona, tło tapety jest na całym ekranie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.

Offline B3rNO

• *
  • B3 all day
    • http://www.youtube.com/user/b3rno
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 02, 2017, 11:57:32 »
Używasz jednego monitora?
Spróbuj usunąć plik: dx9display.dsp z folderu config - x\Falcon BMS 4.32\User\Config\

« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 02, 2017, 12:35:50 »
Uzywam dwóch  monitorów, ale w ustawieniach nvidii mam odznaczony tryb jedno ekranowy. Wykasowałem ten plik, który wskazałeś, ale on pojaił się znów i dalej to samo. Zmieniłem rozdzielczość na 1152x864, zysk taki, ze obraz F4 jest na środku ekranu. Ani go przesunąć, ani powiększyć ?
Pozdrawiam.

Offline B3rNO

• *
  • B3 all day
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 02, 2017, 14:54:39 »
1.Twój monitor z rozdzielczością 1920x1080 jest głównym ekranem z którego odpalasz BMS-a?
2.Upewnij się, że masz odznaczone opcje "external displays" w configu.

« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 02, 2017, 15:35:14 »
B3rNO...
ad.1  Tak, jest on główny.
ad.2  Wielkie dzięki, oczywiście ze miałem tam ptaszki ! Teraz juz mam obraz Falcona tyko na ekranie 1.
        Raz jeszcze dzięki !  Teraz biorę się za resztę. Moze się uda skonfigurować tą piekielną maszynę pod moje wajchy Thrustmastera.
Zbyszek.
Pozdrawiam.

Offline B3rNO

• *
  • B3 all day
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 02, 2017, 16:49:22 »
Super! Wysokich lotów.

« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 03, 2017, 17:32:11 »
Jakbyś potrzebował pomocy z ustawieniami i konfiguracją sprzętu w BMSie to daj znać .
Żeby latać Falconem BMS trzeba dorosnąć ... i nie mówię tu o wieku ...

Offline czart

• *
  • 3.elt "Poznań"
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 03, 2017, 18:55:54 »
Pomoc od Grooza jest SUPER.
Kilka lotów i witamy w zespole.  :evil:
W powietrzu są myśliwce, reszta to tylko cele powietrzne.

« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 03, 2017, 22:18:30 »
Witam
...no pewnie, ze tak, ale w sieci.... to jeszcze mi wiele brakuje. Chętnie wezmę parę lekcji od Ciebie Grooz. Co do ustawień to mam pierwszy problem z konfiguracją pedałów Thrustmasera, Falcon niby je widzi ale reakcji zero ! Mam prośbę, intensywne nauki przenieśmy na przyszły tydzień. Wielkie dzięki za e-maile.

Pozdrawiam.
Zbyszek
Pozdrawiam.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 03, 2017, 22:44:44 »
Pedały (orczyk / rudder) powinieneś podpisać w "SETUP" > "Advanced Options" > zakładka "Flight Control" > "Rudder Axis", a lewy hamulec (Left Toe Brakes) jako "brake", prawy hamulec jako "right brake". Jeśli w SETUPie w głównym oknie (tam gdzie kalibracja) widzisz, że rudder działa to wszystko jest w porządku. Pamiętaj, że przed kołowaniem należy włączyć NWS (Nose Wheel Steering - sterowanie przednim kółkiem) przy użyciu guzika "MSL Step" na drążku (domyślnie "Shift + /").

« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 08, 2017, 11:02:11 »
"Pedały (orczyk / rudder) powinieneś podpisać w "SETUP" > "Advanced Options" > zakładka "Flight Control" > "Rudder Axis", a lewy hamulec (Left Toe brakes) jako "brake", prawy hamulec jako "right brake". Tego wszystkiego zrobić nie mogę, bo np. "brake" są tam gdzie być powinien  Rudder ?! Ale walczę. Moze to znowu wina Thrusmastera - jego pedałów ? W SETAPie głównym przesuwa się tylko punkt w kwadracie po naciskaniu hamulców, Rudder ani drgnie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 08, 2017, 16:52:36 »
Ostatnio zacząłem latać w Falcona więc jestem na bieżąco. Jeśli chodzi o ustawienie osi, to nie można przypisywać jednej do dwóch opcji. Musisz zrobić tak, że trzeba zwolnić jedną oś ustawiając w jej miejsce inną, byle jaką, potem tą oś którą zwolniłeś ustaw tam gdzie powinna być, i całą resztę ustawiasz tak samo. Tak prostując sytuację, Falcon nie uznaje nadpisywania osi, więc trzeba kombinować z ich zamianą.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 08, 2017, 22:01:17 »
"Pedały (orczyk / rudder) powinieneś podpisać w "SETUP" > "Advanced Options" > zakładka "Flight Control" > "Rudder Axis", a lewy hamulec (Left Toe brakes) jako "brake", prawy hamulec jako "right brake". Tego wszystkiego zrobić nie mogę, bo np. "brake" są tam gdzie być powinien  Rudder ?! Ale walczę. Moze to znowu wina Thrusmastera - jego pedałów ? W SETAPie głównym przesuwa się tylko punkt w kwadracie po naciskaniu hamulców, Rudder ani drgnie.
Nie wiem czy dobrze kumam, ale jeżeli pod "rudderem" masz podpisany "brake" to kliknij znów na tę belkę (setup>advanced options>flight control>rudder axis) i wybierz z rozwijanego menu odpowiednią oś, która zapewne ma "rudder" w nazwie (jeśli nazywa się inaczej to szukaj odpowiedniej metodą prób i błędów). Tu masz film co prawda in inglisz, ale wystarczy, że popatrzysz jak gościu to robi: https://youtu.be/2BQVD-SbEcY?t=12m54s
No i słuchaj Slidera, bo też dobrze prawi, tyle że ja bym sugerował tam wszystkie pozycje najpierw ustawić jako "keyboard", a potem zaczął ustawianie osi od nowa.

Ostatnio zacząłem latać w Falcona więc jestem na bieżąco.(...)
Super Slider! Gdybyś szukał ekipy do latania bez spiny, która pomoże Ci szybko wejść w BMSa to daj znać. Dam namiary na chłopaków. ;)