Autor Wątek: Pomoc dla początkujących w DCS.  (Przeczytany 46841 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Pomoc dla początkujących w DCS.
« Odpowiedź #240 dnia: Listopada 02, 2021, 22:25:17 »
Tak jak w większości zachodnich samolotów, przyciskiem na drążku sterowym. Powinien być odpowiednio podpisany w opcjach sterowania.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #241 dnia: Listopada 03, 2021, 17:40:01 »
Według poradnika Chucka jest to "Press the S5 (Missile Step Button / Nosewheel Steering) to engage nosewheel steering for taxiing; this will allow you to turn using rudder pedals. The “NWS” Status light indicates nosewheel steering is active. The JF17’s turning radius is 8 meters.

Polecam lekturę https://www.mudspike.com/wp-content/uploads/guides/DCS%20JF-17%20Thunder%20Guide.pdf co prawda po klingońsku ale jest dużo obrazków :)

« Odpowiedź #242 dnia: Stycznia 31, 2022, 12:37:33 »
Mam pytanie do znawców dcs. Dlaczego nie włącza się aktywna pauza kiedy nawet mam ustawione przyciski?

Regulamin forum, bo ja włączę pauzę. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 31, 2022, 13:18:37 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #243 dnia: Stycznia 31, 2022, 12:45:56 »
Pomocy! Jak włączyć aktywną pauzę, bo klikam "Lshift+Lwin+pause" i nic.

Regulamin forum. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 31, 2022, 13:17:15 wysłana przez KosiMazaki »

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #244 dnia: Stycznia 31, 2022, 12:56:00 »
W multi nie włączysz aktywnej pauzy.

« Odpowiedź #245 dnia: Lutego 21, 2022, 21:04:48 »
Problem z przepustnicą X-56 w DCS. Stało to się nagle po próbie instalacji OpenKneeboard, wcześniej wszystko było w porządku. Zakres ruchu przepustnicy system Windows jak i oprogramowanie Saiteka widzi pełne 100% bez martwej strefy. Natomiast DCS widzi zakres około 20 % górnego położenia przepustnicy. Czyli DCS nie widzi 80% ruchu jaki wykonuję przepustnicą do położenia zerowego tylko ostatnie 20%.

« Odpowiedź #246 dnia: Lutego 21, 2022, 21:26:34 »
Problem rozwiązany. Podłączyłem przepustnicę do innego portu USB i wszystko wróciło do normy.

« Odpowiedź #247 dnia: Lutego 21, 2022, 23:33:45 »
Jeszcze jeden problem nie wiem jak to zmienić. Gdy lecę mam ograniczoną ostrość w VR szczególnie widać ja jak lecę nisko: https://photos.app.goo.gl/RVZnCyH26vGqEKdf8. Ostre jest do tej krawędzi, kiedyś tego nie miałem.
« Ostatnia zmiana: Lutego 22, 2022, 07:48:26 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #248 dnia: Lutego 22, 2022, 11:32:04 »
Problem rozwiązany za bardzo zjechałem z ustawieniami, bo mam słabą kartę graficzną do VR.

« Odpowiedź #249 dnia: Marca 12, 2022, 09:40:45 »
Pytanie do obecnych graczy - wróciłem po 13 latach do DCS, odpalam na lapku - co prawda na low - ale jednak działa płynnie.
Pytanie czy ED wreszcie zoptymalizowało grę? Kiedyś nawet w ówczesnym czasie mając solidnego lapka to DCS mulił.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #250 dnia: Marca 12, 2022, 10:35:36 »
Pytanie do obecnych graczy - wróciłem po 13 latach do DCS, odpalam na lapku - co prawda na low - ale jednak działa płynnie.
Pytanie czy ED wreszcie zoptymalizowało grę? Kiedyś nawet w ówczesnym czasie mając solidnego lapka to DCS mulił.

Pod tym względem jest dużo lepiej. DCS zmienił od tej pory chyba już 2 razy silnik, ostatnia duża zmiana to 2.7. Lepiej tez chyba być na becie niż na stable. Idealnie dalej nie jest ale raz, że sprzęty nieco dogoniły wymagania, dwa, to fakt, że na pewno dziś DCS jest lepiej zoptymalizowany niż kiedyś.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #251 dnia: Marca 12, 2022, 10:58:28 »
Chcę dokonać aktualizacji do v2.7 ale otrzymuję komunikat, że mam niewystarczającą ilość miejsca na dysku C.
Czy jest możliwość dokonania takiej zmiany aby pliki aktualizacji były ściągane na inny dysk?

« Odpowiedź #252 dnia: Marca 12, 2022, 11:35:56 »
Po ostatniej aktualizacji gry, proces jej ładowania zawiesza się na 10%. Macie na ten problem jakieś rozwiązanie?
P.S. Gry nie mam na dysku C.
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #253 dnia: Marca 12, 2022, 11:37:10 »
Po ostatniej aktualizacji gry, proces jej ładowania zawiesza się na 10%. Macie na ten problem jakieś rozwiązanie?
P.S. Gry nie mam na dysku C.

Nie, wszystko ok. Korzystam z Beta.
Pamietaj o opcji Repair.
« Ostatnia zmiana: Marca 12, 2022, 13:11:05 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #254 dnia: Marca 12, 2022, 12:16:42 »
Chcę dokonać aktualizacji do v2.7 ale otrzymuję komunikat, że mam niewystarczającą ilość miejsca na dysku C.
Czy jest możliwość dokonania takiej zmiany aby pliki aktualizacji były ściągane na inny dysk?

Mam rozwiązanie :banana:

Instrukcja na podstawie moich lokalizacji.

DCS mam zainstalowany tu - G:\Program Files\Eagle Dynamics\DCS World

Chcę aby przyszły katalog do ściągania był umiejscowiony tu - D:\DCS\

Instrukcja:

1. Z katalogu gry wycinamy katalog _downloads i wklejamy go w przyszłą lokalizację - w moim przypadku do D:\DCS\
2. Otwieramy "Wiersz polecenia" jako administrator.
3. Wpisujemy poniższe polecenie:

mklink /J "G:\Program Files\Eagle Dynamics\DCS World\_downloads" "D:\DCS\_downloads"

4. Wciskamy ENTER
5. Wynik jaki powinniśmy otrzymać:

Junction created for G:\Program Files\Eagle Dynamics\DCS World\_downloads <<===>> D:\DCS\_downloads

6. Całość wygląda tak:

C:\WINDOWS\system32>mklink /J "G:\Program Files\Eagle Dynamics\DCS World\_downloads" "D:\DCS\_downloads"
Junction created for G:\Program Files\Eagle Dynamics\DCS World\_downloads <<===>> D:\DCS\_downloads