Autor Wątek: Pomoc dla początkujących w DCS.  (Przeczytany 46849 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pomoc dla początkujących w DCS.
« Odpowiedź #255 dnia: Marca 17, 2022, 12:20:51 »
Pod tym względem jest dużo lepiej. DCS zmienił od tej pory chyba już 2 razy silnik, ostatnia duża zmiana to 2.7. Lepiej tez chyba być na becie niż na stable. Idealnie dalej nie jest ale raz, że sprzęty nieco dogoniły wymagania, dwa, to fakt, że na pewno dziś DCS jest lepiej zoptymalizowany niż kiedyś.
IMHO jest dużo na plus. Odpaliłem na High i co prawda jest mniej klatek ale wciąż dobrze grywalne, a mój laptop nie jest taki świeży. Daje to spore pole do większej optymalizacji bo mogę coś wywalić np. drzewa czy niektóre shadery :)
Nic tylko kupić jakiś dżoystick bo na klawiaturze nie gra się tak wygodnie, choć za starych czasów kosiłem na niej bogaczy na X52 pro  :evil:

« Odpowiedź #256 dnia: Marca 03, 2023, 20:55:02 »
Witam, mam problem z graniem multiplayer. Wraz z kolegami chcieliśmy pobawić się wspólnie latając. Jednak po wybraniu misji_(próbowaliśmy różne i te pobrane z internetu i samemu stworzone) i uruchomieniu serwera wszystkim pojawia się informacja "server offline". Proszę o pomoc bo może coś źle robimy.
« Ostatnia zmiana: Marca 03, 2023, 20:56:49 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #257 dnia: Marca 06, 2023, 07:13:08 »
Czy macie otwarte TCP UDP na porcie 10308 oraz 10309 dla Voice? Należy ten port otworzyć w ruterze, chyba że dostawca zablokował porty, to u niego.
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #258 dnia: Marca 06, 2023, 10:27:16 »
https://ready-room.net/ polecam.

Miałem ten sam problem. Z kumplem się zrzucamy jakieś grosze i sobie latamy bez żadnych komplikacji i kombinowania w portach, dostawcach itd.
Dawniej Qbeesh.

« Odpowiedź #259 dnia: Marca 06, 2023, 19:31:54 »
To nie kombinacja, wszystkie gry sieciowe wymagają otwarcia odpowiednich portów.
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #260 dnia: Września 11, 2023, 12:00:14 »
Czołem Panowie
Jestem głównie jedynie czytelnikiem forum i do tej pory tylko FC2. Infantylne pytanie - mało miejsca na dysku, instaluję DCS na zewnętrznym ssd, ma szansę się to udać?
Inna rzecz- rozumiem, że FC3 nie stanowi samodzielnej gry, tylko jako dodatek DCSW?!
« Ostatnia zmiana: Września 11, 2023, 18:13:39 wysłana przez KosiMazaki »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #261 dnia: Września 11, 2023, 12:06:22 »
Spokojnie będzie działać, katalog DCS-a można też bez problemu przenieść w inne miejsce bez potrzeby reinstalacji.

FC3 jest jednym z płatnych dodatków do DCS. Poprzednie wersje FC funkcjonowały jako samodzielne gry.
« Ostatnia zmiana: Września 11, 2023, 18:17:05 wysłana przez KosiMazaki »
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #262 dnia: Grudnia 23, 2023, 23:54:59 »
Witam Szanownych Użytkowników :)
Niedawno w ramach upgrade sprzętu, wymieniłem też i monitor na 4K. Wrażenia super, tylko jest jeden minus, a mianowicie trochę zbyt drobne literki w ekranach ustawień, a przede wszystkim przy komunikacji radiowej (to jest najbardziej uciążliwe, niby widzę, ale trochę muszę się nagimastykować).
Da się to jakoś wyskalować w górę, powiedzmy na +/- 150% (tak mam normalnie na pulpicie i w systemie i jest super).
Z góry dzięki

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #263 dnia: Grudnia 24, 2023, 09:27:30 »
Ustaw sobie w opcjach według preferencji:

« Odpowiedź #264 dnia: Grudnia 24, 2023, 23:07:03 »
Dzięki, gdzieś to przeoczyłem :)
Już poprawione, od razu lepiej

Czy ja coś źle robię ???
« Odpowiedź #265 dnia: Kwietnia 05, 2024, 18:54:48 »
Witam, od niedawna usiłuję latać w DCS, z różnym skutkiem. Posiadam FC3, wyczytałem, że dla nauki pilotażu starczy. W miarę opanowałem SU-25T, Od paru dni męczę MIG-29. Zrobiłem sobie misję ćwiczebną. Wrzuciłem 3 sztuki A-10A, by sobie w pewnym miejscu nad mapą krążyły, a ja, miałem, jak mi się wydawało, nadlecieć z nienacka, jak jastrząb i je upolować. Niestety rzeczywistość pokazała, ze nic z tego. Radar w trybie SCN, tryb mieszany, wykrywa mi cele dopiero, z ok 20km, wcześniej nie chce. Namiary na cele biorę z AWACS. Podpiete mam R-77 i R-27ER. Co z tego, że one mają zasieg 50 i 70 km, skoro moge samoloty namierzyc dopiero z niecałych 20km. Czy to jest norma w tym module? Będę wdzieczny za pomoc

« Odpowiedź #266 dnia: Kwietnia 10, 2024, 17:56:42 »
Praca radarem nie jest wcale taka prosta, tryb mieszany nie jest idealny, na jakiej wysokości miałeś A-10, czy miałeś poprawnie ustawioną elewację radaru, czy miałeś poprawnie ustawiony zasięg radaru, pod jako kątem względem ciebie były cele, może weszły w notching/beaming? Jest sporo zmiennych, wielkość jak i prędkość celu też ma spore znaczenie.
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #267 dnia: Listopada 15, 2024, 15:26:26 »
No dobra, przydałaby się pomoc. Walczę z DCS już 2 dni. Napisałem cały poemat co nie działa i co do tej pory zrobiłem, ale chyba szkoda waszego czasu na czytanie. Przejdę do konkretów. Wywalił mi się MiG-21 w DCS wersji 2.7.8, prawdopodobnie po update WIN10Pro. Dołożyłem nowy dysk, przeniosłem na niego DCS i zrobiłem update DCS do nowej wersji. MiG-21 nadal nie działa. Jestem poprawnie zalogowany w DCS a uzyskuję teraz takie okienko przy odpalaniu:

fotka

Podejrzewam, że powoduje to StarForce, który jest zależny od hardware code. A zmianę Hardware code mogło spowodować wcześniej update Win i teraz dołożenie dysku. Na moim profilu na stronie DCS, z aktywacją MiG-21 wszystko wygląda OK.
Ktoś podpowie jak sprawdzić czy to nie StarForce odpowiada za ten problem? Może jakieś inne pomysły?
Jak coś Wam to pomoże, to walnę tu cały poemat, co i jak nie działa i co nawywijałem przez 2 dni.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #268 dnia: Listopada 15, 2024, 15:50:59 »
Żadnego Starforce już w DCS nie ma od dawna. Teraz logujesz się na swoje konto do którego masz przypisane moduły i już.

Możesz sprawdzić, czy na tym koncie na które się logujesz w DCS są przypisane licencje tutaj: https://www.digitalcombatsimulator.com/en/personal/licensing/licenses/

Jeśli tam jest ok i logowanie/przelogowanie w samym DCS nie pomaga, to chyba pozostaje kontakt z suportem ED. Tematy związane z aktywacją to chyba akurat w miarę sprawnie ogarniają.

« Odpowiedź #269 dnia: Listopada 15, 2024, 18:17:41 »
A odpalasz wersję Steam? Bo teraz nie można już łączyć licencji. W sensie licencja nie może być podpięta jednocześnie pod Steam i pod DCS Standalone. Więc jeśli odpalasz przez Steam, to konto Steam nie może być podpięte pod DCS Standalone.