Autor Wątek: Laptop Toshiba Qosmio i uszkodzona karta geforce gtx 670m  (Przeczytany 1177 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Laptop Toshiba Qosmio i uszkodzona karta geforce gtx 670m
« dnia: Września 04, 2017, 22:45:16 »
Witam Szanownych Forumowiczów
Padł mi laptop, Toshiba Qosmio (X870-13H) i w serwisie (pogwarancyjnym) stwierdzono że się spaliła karta graficzna geforce gtx 670m, ale ponieważ oryginalna już nie do dostania, to naprawa niemożliwa. I stąd moje pytanie, czy jest szansa nabyć gdzieś używaną, ale sprawną i w rozsądnej cenie taką kartę, a może jakiś odpowiednik, który pasowałby do tego laptopa, czy też dać sobie spokój i potraktować laptopa jako ewentualnego dawcę części (drugi taki sam na chodzie), czy też sprzedać jako uszkodzony, ale wtedy za ile?
Tu link do danych tego lapka (jedyne zmiany to 16GB RAMU i win 10)
http://www.toshiba.pl/discontinued-products/qosmio-x870-13h/

Offline HAV

• *
  • LAST CAT STANDING
Odp: Laptop Toshiba Qosmio i uszkodzona karta geforce gtx 670m
« Odpowiedź #1 dnia: Września 05, 2017, 10:17:53 »
Możesz sprawdzić oznaczenia grafiki (powinno być np. N13E-GE-A1 lub pokrewne) i poszukać np. na aliexpress. Upewnij się tylko czy kupujesz nową czy po reballingu, bo druga opcja to pieniądze w błoto ;)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Września 05, 2017, 10:43:47 »
Taka?
http://allegro.pl/karta-graficzna-gtx-670m-ddr5-3gb-192bit-i6944503211.html

Wymiana karty to kosztowna sprawa i niewiele osób się na to decyduje. Karty są do dostania choćby na Ebayu czy Aliexpress ale zawsze wiadomo czy oby na pewno są nowe ;). Trudno powiedzieć w którą stronę lepiej iść. Jeśli twój laptop jest zadbany, ma sprawną baterię, jesteś do niego przywiązany i mógłbyś sam to zrobić to można by spróbować. Oczywiście zakładając, że diagnoza jest trafna i wymiana grafiki załatwi sprawę. Możesz jeszcze spróbować w innym serwisie. Kiedyś korzystałem z A&D Serwis we Wrocku i tam mi kilka gratów reanimowali. Mają sporo sprzętu na ewentualne reanimację, a i spory dostęp do nowych części. Może by Cię poratowali, choć nie ukrywam, że nie zawsze się dało i nie zawsze było tanio.

Inna opcja to tak jak napisałeś. Wystawić go za jakąś kasę na allegro (jako uszkodzony) lub osobno podzespoły przehandlować i rozglądać się za nowym lapkiem. 

PS. Kiedyś też była taka historia z GF8600 które miały wadę fabryczną i padały same z siebie po jakimś czasie. Podobnie było z Radeonami HD3200, więc wymiana karty na jakąś używaną kończyła się podobnie. Warto mieć to na uwadze przy takich zabawach.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3 dnia: Września 05, 2017, 18:26:38 »
Wielkie dzięki :) Coś ta seria Toshib ma problemy z chłodzeniem, na 2 bliźniaki oba były już serwisowane, ten wspomniany był naprawiany na gwarancji właśnie z powodu awarii jakiegoś elementu odpowiedzialnego za chłodzenie i teraz się zupełnie wyłożył z kartą. Drugi też miał jakiś problem z chłodzeniem, ale na razie naprawiony i działa dobrze. Niby serwis mam zaufany bo do tej pory wszystko mi ładnie naprawiali, ale tutaj rzeczywiście do końca nie wiem, czy tylko karta, gdyż pierwotnie przyjmując do naprawy zdiagnozowano jako uszkodzenie płyty głównej, a potem się okazało, że karta. Istnieje więc ryzyko, że po wymianie karty okaże się że jednak coś więcej. Dzieciaki mi wyfruwają na uczelnie z domu, nie potrzeba mi tylu laptopów, chyba więc zachowam jako dawcę części. Fakt faktem, że mam kilka jakichś przedpotopowych Toshib, które nigdy nie zaliczyły żadnego serwisu i do dziś są w pełni sprawne. Te są w sumie (a raczej były) wydajne, ale rzeczywiście przy graniu od początku grzały się nieźle.
Nauczka jest jedna, ponieważ i tak z racji rozmiarów i wagi były to komputery biurkowe i domowe, a nie przenośne, więc przy jakimś odmładzaniu sprzętu po latach używania laptopów przeproszę się z komputerami typu desktop, tam problemy z przegrzewaniem nie występują aż w takim stopniu, a w razie czego wymieniać części, czy dodawać chłodzenie potrafię sam (albo przynajmniej mam taką nadzieję, dawno już żadnego komputera nie złożyłem :) ).

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #4 dnia: Września 05, 2017, 19:33:29 »
Taki urok mocnej grafy i CPU upchanej w małej przestrzeni. Ci fachmani których polecałem do stricte elektronika. Mają wiedzę i sprzęt do naprawy. Żadna amatorszczyzna i non stop kolejka ludzi po sprzęt i ze sprzętem. Przerób mają na prawdę spory. To tak na marginesie. Słusznie też zauważyłeś, że w desktopach ten problem praktycznie nie występuje, a gdyby nawet to łatwiej sobie z nim poradzić.

Laptop od 17 cali w górę to już raczej stacjonarka. Ciężko to targać ze sobą. Trzeba się wykazać dużą determinacją ;).

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #5 dnia: Września 05, 2017, 21:52:13 »
Gdyby byli w W-wie to może jeszcze bym spróbował, ale jakoś nie przewiduję w najbliższej przyszłości wyjazdu do Wrocławia, no chyba że zimą jadąc na narty, mógłbym trochę zboczyć. Może jest to jakaś opcja. A masz tam może jakiś telefon lub lepiej adres strony, wolałbym wcześniej sprawę omówić, a nie jechać w ciemno.
A z tym dźwiganiem to masz rację, klocki niezłe, chyba nigdy ich nie użyłem przenośnie, tylko od początku stały na biurkach. Ale za to kabli i klamotów na biurku mniej i Piękna Połowa patrzyła nieco łaskawiej na moje komputerowe poczynania ;)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #6 dnia: Września 05, 2017, 22:01:04 »
Google twoim przyjacielem: http://www.aid-serwis.com.pl/

Jechać nie musisz, możesz wysłać ;).

« Odpowiedź #7 dnia: Września 05, 2017, 22:13:43 »
Super, dzięki :)

Offline HAV

• *
  • LAST CAT STANDING
« Odpowiedź #8 dnia: Września 05, 2017, 23:10:56 »
Możesz jeszcze zerknąć na https://expressit.pl/ - osobiście nie testowałem, ale mają sporą bazę artykułów pomocnych w identyfikacji problemów + filmiki dość szczegółowe jak to naprawiają. W sumie dzięki nim zdiagnozowałem swojego lapka.

« Odpowiedź #9 dnia: Września 06, 2017, 16:08:41 »
Dzięki, chętnie zobaczę :)

« Odpowiedź #10 dnia: Września 08, 2017, 16:06:11 »
Toshiba Qosmio (X870-13H) to przyzwoity laptop z dobrym procesorem i7 i7-3630QM 4/8 rdzeni /wątków  z 8GB RAM,   grafika na magistrali MXM 3.0 Typ B  z szyną 256bit nie ma szybszego interfejsu w Laptopach na obecną chwile chyba, że MXM 3.0  w trybie SLI  w laptopach DELL Alienware.  W laptopach wymiana na mocniejszą kartę graficzną wymaga odpowiedniego BIOS-u(wgrania) dla marki danego  laptopu inaczej grafika nie będzie rozpoznawana. Może warto  podjąć próbę wymiany karty na sprawną taką samą  GTX 670M  lub inny wydajniejszy GTX.     

« Odpowiedź #11 dnia: Września 08, 2017, 20:32:11 »
Zgadza się, bardzo przyzwoity :)
Dodatkowo jest 16GB Ramu, gdyż gdy kupowałem dwa takie same wytargowałem w obu podwojenie pamięci w cenie pierwotnej konfiguracji. Jak do tej pory na bliźniaku jestem w stanie grać i w Falcona BMS, ale też w DCS-a i XPlane 10 i 11, więc źle nie jest. Może nie na maksa w tych dwóch ostatnich, ale i tak przyjemnie :)
Pewnie więc tak jak Panowie radzicie poszukam sposobu na reaktywację, zacznę od dwóch proponowanych serwisów, zadzwonię i zobaczymy jak ocenią szanse.