Wielkie dzięki

Coś ta seria Toshib ma problemy z chłodzeniem, na 2 bliźniaki oba były już serwisowane, ten wspomniany był naprawiany na gwarancji właśnie z powodu awarii jakiegoś elementu odpowiedzialnego za chłodzenie i teraz się zupełnie wyłożył z kartą. Drugi też miał jakiś problem z chłodzeniem, ale na razie naprawiony i działa dobrze. Niby serwis mam zaufany bo do tej pory wszystko mi ładnie naprawiali, ale tutaj rzeczywiście do końca nie wiem, czy tylko karta, gdyż pierwotnie przyjmując do naprawy zdiagnozowano jako uszkodzenie płyty głównej, a potem się okazało, że karta. Istnieje więc ryzyko, że po wymianie karty okaże się że jednak coś więcej. Dzieciaki mi wyfruwają na uczelnie z domu, nie potrzeba mi tylu laptopów, chyba więc zachowam jako dawcę części. Fakt faktem, że mam kilka jakichś przedpotopowych Toshib, które nigdy nie zaliczyły żadnego serwisu i do dziś są w pełni sprawne. Te są w sumie (a raczej były) wydajne, ale rzeczywiście przy graniu od początku grzały się nieźle.
Nauczka jest jedna, ponieważ i tak z racji rozmiarów i wagi były to komputery biurkowe i domowe, a nie przenośne, więc przy jakimś odmładzaniu sprzętu po latach używania laptopów przeproszę się z komputerami typu desktop, tam problemy z przegrzewaniem nie występują aż w takim stopniu, a w razie czego wymieniać części, czy dodawać chłodzenie potrafię sam (albo przynajmniej mam taką nadzieję, dawno już żadnego komputera nie złożyłem

).