Autor Wątek: Szmajser Słodowy zaprasza  (Przeczytany 259200 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

brychu

• Gość
Odp: Szmajser Słodowy zaprasza
« Odpowiedź #615 dnia: Listopada 15, 2006, 20:54:01 »
Może zablokowałeś te procki podczas programowania możesz mieć zle ustawione fusebity poczytaj na forum elektroda.pl albo napisz tam posta.

« Odpowiedź #616 dnia: Listopada 15, 2006, 22:23:29 »
Może zablokowałeś te procki podczas programowania możesz mieć zle ustawione fusebity poczytaj na forum elektroda.pl albo napisz tam posta.

Czytałem właśnie na elektrodzie.Może być, że się zablokowały Mnie też sie wydaje że to wina procków, ale niestety nie znam się na tym by móc to jednoznacznei stwierdzić. Chyba muszę kupić nowe i kategorycznie to sprawdzić.
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

damos

• Gość
« Odpowiedź #617 dnia: Listopada 16, 2006, 11:37:43 »
ISP przy zasilaniu z LPT (kompa) też może powodować problemy
« Ostatnia zmiana: Listopada 16, 2006, 11:43:54 wysłana przez damos »

« Odpowiedź #618 dnia: Listopada 16, 2006, 15:27:58 »
Sorka za lamerstwo, ale co to jest ISP? Internet Serwis Provider?  Bo chyba nie Instytut Spraw Publicznych?   :karpik
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

jimm

• Gość
« Odpowiedź #619 dnia: Listopada 16, 2006, 16:08:19 »
Chodzi o "ISP programming adapter" czyli programator.

ISP przy zasilaniu z LPT (kompa) też może powodować problemy
Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi, Mjoy jest zasilany tylko i wyłącznie z USB.

damos

• Gość
« Odpowiedź #620 dnia: Listopada 16, 2006, 17:53:10 »
Chodzi o "ISP programming adapter" czyli programator.
Nie nie... chodzi o "In System Programming" (ISP) - czyli programowanie w układzie roboczym, bez przekładania do specjalnego programatora - można wtedy podłączyć układ do kompa i przeprogramować bez wylutowywania procesora.
Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi, Mjoy jest zasilany tylko i wyłącznie z USB.
W naszym przypadku ISP jest realizowane za pomocą SPI (Serial Programming Interface) :) i z tego, co widziałem - za pomocą LPT a nie USB. W trakcie programowania układ docelowy pobiera zasilanie z LPT - a to nie zawsze dobrze się sprawuje. Bardzo często ludzie stosują zewnętrzne zasilanie - z zasilaniem z LPT bywają problemy.
Drugim źródłem problemów bywa brak odtwarzania poziomów sygnałów w prostym programatorze - takim, jak w naszym przypadku. Nie ma w nim układów pośredniczących (choćby naprostszy - z bramek) - to też może być przyczyną kłopotów kolegi :( .

jimm

• Gość
« Odpowiedź #621 dnia: Listopada 16, 2006, 17:58:55 »
Zasilanie jest brane z USB z portu drukarki jest brane tylko GND, MOSI, MISO, SCK i Reset :021:

damos

• Gość
« Odpowiedź #622 dnia: Listopada 16, 2006, 18:48:27 »
Zasilanie jest brane z USB z portu drukarki jest brane tylko GND, MOSI, MISO, SCK i Reset :021:
aha... to w takim razie zostaje jeszcze drugie źródło problemów - programator :(

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #623 dnia: Listopada 25, 2006, 20:58:07 »
Czy szmajser mod na potencjometry jest na tyle skuteczny, że da się dzięki niemu uzyskać zadowalającą precyzję kontrolera przy odchyleniach rzędu 20 stopni?

Planowałem zrobić przekładnię, żeby uzyskać więcej stopni obrotu, ale kiszka wyszła, więcej precyzji bym tracił na mechanicznej niedokładności, więc chcę spróbować bezpośrednio (liniowo) przełożyć ruch na potencjometr i nadrobić mały obrót "szmajserem".  :021:

Będę używał elektroniki MJoya.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #624 dnia: Listopada 25, 2006, 21:23:54 »
i tak, i nie.

Teoretycznie - da tobie większą precyzję na tym małym zakresie.
Praktycznie - tej różnicy nie odczujesz  :020:

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #625 dnia: Listopada 25, 2006, 22:06:53 »
Heh, tzn. w obu przypadkach precyzja będzie zadowalająca czy niezadowalająca? :D

Wiem wiem, zależy co kogo zadowala ;) Ale wiadomo o co biega

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #626 dnia: Listopada 25, 2006, 22:15:20 »
Z samym Mjoyem na Telpodach 10k masz precyzję dwa razy większą niż jakiegokolwiek fabrycznego joy'a z FF'em. Schmeiss mod, czy markowe potencjometry poprawią wynik tylko o kilka-kilkanaście procent.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #627 dnia: Listopada 25, 2006, 22:23:03 »
O to fajnie :)

Generalnie zauważyłem, że bardziej ogranicza w moim wypadku precyzję mały skok drążka, tzn. krótka wajcha. Bo często "teoretyczna" precyzja (tj. limit elektroniki) jest większa, niż po prostu wyczucie nadgarstku. Ale mam już plan i części, niedługo się to zmieni  :121:

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #628 dnia: Grudnia 03, 2006, 00:18:48 »
Nie wiem czy ktoś jeszcze pamięta, mój wcześniejszy projekt kołyski do joya, oto nowsza wersja:

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #629 dnia: Grudnia 03, 2006, 16:12:52 »
Zajemocne :) Będziesz to konstruował czy zostaniesz na etapie planu? Masz dostęp do maszynerii, która Ci takie coś wyreza?