Autor Wątek: Szmajser Słodowy zaprasza  (Przeczytany 259167 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Szmajser Słodowy zaprasza
« Odpowiedź #990 dnia: Września 16, 2008, 16:42:00 »
Dziękuję za pomoc,będę próbował kupić taką taśmę.

« Odpowiedź #991 dnia: Września 16, 2008, 19:19:06 »
Na Allegro znalazłem ofertę,ale jest to okrągły przewód a nie taśma i trochę drogi.Jeszcze nie mam koncepcji jak ten światłowód umieścić w panelu,potrzebne są testy.Myślałem o umieszczeniu taśmy pod napisami na pleksi tak aby oświetlały tylko napisy.
http://www.allegro.pl/item437278967_nowosc_swiecacy_przewod_komplet_15m_zolty.html
Na Allegro była wyprzedaż,ale już się skończyła.
http://bino.pl/go/_info/?user_id=55511
Jeśli nie zdobędę światłowód to zastosuję zwykłe ledy chociaż światłowód wygląda imponująco.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #992 dnia: Września 22, 2008, 23:22:30 »
Jakiś miesiąc temu Szelma, nie wiadomo czy kierowany jakimiś straceńczymi myślami, czy to w nagłym przypływie szaleństwa, czy też zwyczajnie po pijaku powierzył w moje ręce joystick Suncom  F-15 Talon celem wybebeszenia ustrojstwa i zmuszenia do współpracy z M_joy16. Joy w oryginale wygląda tak:

Zanim jeszcze joy wpadł w moje łapska zabrałem się za odpowiednie przygotowanie stanowiska pracy ;-) i zaraz potem za budowę M_joy'a, którego udało mi się w ciągu dwóch wieczorów postawić na nogi, z pomocą mojego specjalistycznego programatora widocznego na zdjęciu:

Następnie zabrałem się za rozbieranie zabawki, jednocześnie zasypując Sundownera setkami pytań, na które odpowiadał, dając tym samym dowód niepospolitej cierpliwości, za co w tym miejscu mu dziękuję. Podziękowania należą się również Vito_zm za wskazówki dotyczące M_joy.

Po demontażu oryginalnego okablowania stwierdziłem, że mikroswitche na oryginalnych PCB są zmostkowane w sposób, który niekoniecznie odpowiadał moim planom, więc spędziłem sporo czasu na mozolnym przecinaniu ścieżek. Tutaj zmasakrowane PCB w rękojeści, częściowo już okablowane przeze mnie pod kątem Mjoy:

Oczywiście marnotrawstwem byłoby niewykorzystanie dobrodziejstw Mjoy'a i pozostawienie dżojstika w dotychczasowej postaci. Rozmieszczenie dodatkowych elementów to po trosze wynik burzy mózgów jaką przeprowadziliśmy z Szelmą na gg, a trochę mojej radosnej improwizacji, która okazała się o tyle szczęśliwa, że po tym, jak już wywierciłem otwory na nowe bajery okazało się, że 40 żył kabla starczy akurat na styk, żeby to wszystko podpiąć. Poza ekranami nie pozostał ani jeden kabelek :-) Ot fuks.

Pozostawiłem za radą Sun'a oryginalne potencjometry. Byłoby ciężko znaleźć dla nich zamienniki, a one same sprawują się dobrze we współpracy z Mjoy'em i są dostatecznie dokładne.
Dodatkowe elementy to trzy potencjometry  w podstawie, 6 przełączników hebelkowych typu "toggle", z czego dwa są trójpozycyjne, a reszta dwupozycyjna. Kierując się wskazówkami Sun'a dokonałem również modyfikacji czarnego przełącznika pod kciukiem (oryginalnie jest on wciskany, po modyfikacji wychyla się dodatkowo w przód i w tył). Tutaj dżoj powoli nabiera kształtów:

Po tym, jak okablowałem rękojeść, poskładałem ją i połączyłem z podstawą okazało się, że przegapiłem jednego switcha  :651: Rozbieranie całości to pikuś przy próbie przepchnięcia kolejnej żyły kabla przez bardzo wąskie gardło, jakim jest rurka stanowiąca rdzeń rękojeści. Poczułem się trochę jak ginekolog, ale ostatecznie po pół godzinie prób udało się wcisnąć kolejną parę, co w efekcie dało 18 żył kabla w rękojeści. Tutaj dżoj w trakcie tej właśnie operacji:

Pracę zakończyłem dzisiaj. Wszystkie poty i switche o dziwo działają zgodnie z planem. Efekt końcowy wygląda tak:

Na koniec słowa podziwu dla Szelmy, za wykazanie się niepospolitą odwagą, mam nadzieję, że będzie zadowolony z zabawki, i dla mojej żony, która przez prawie miesiąc  cierpliwie zniosła stan mojego pokoju, jak na fotkach u góry, co również uważam za wyczyn :-)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #993 dnia: Września 22, 2008, 23:49:59 »
Muszę przyznać, że robi wrażenie ale ciekawsza by była przerobiona przepustnica. No chyba, ze ona też trafi pod nóż.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #994 dnia: Września 23, 2008, 06:51:24 »
Już jakiś czas temu zakupiłem cały zestaw Suncoma z myślą o przeróbce na Mjoya, lecz niestety nie udało mi się zebrać w sobie aby rozpocząć przebudowę. Wiedząc że kiedyś tam Vowthyn zrobił sobie Mjoya postanowiłem go poprosić o wykonanie tego maleństwa dla mnie - Zgodził się :karpik Pozostalo tylko dostarczyć Suncoma w ręce Mistrza :chuck
i zakupić potrzebne komponenty. Pragnę podziękować Vowthynowi za poświęcenie czasu, ogrom pracy włożony w mój Joystick i za... koleżeństwo. Sun, Vito, żono Vowthyna - wam również dziękuję za pomoc...
ciekawsza by była przerobiona przepustnica. No chyba, ze ona też trafi pod nóż.
Nie podpuszczaj Mazak... przepustnica leży w szafie i ma się dobrze :020:
11:05 PM

« Odpowiedź #995 dnia: Września 23, 2008, 07:36:54 »
Moje gratulacje vowthyn.Jakiś czas temu miałem ten sam joy i próbowałem go zmodernizować,ale się poddałem,dlatego tym bardziej doceniam Twoje dzieło.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #996 dnia: Września 23, 2008, 07:56:06 »
Wygląda super! Po takiej autoreklamie, Vowthyn, gotuj się na kolejne zlecenia :D

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #997 dnia: Września 23, 2008, 08:46:28 »
Dobrze widzieć, że sprawa już zakończona ;)

Swoją droga ostatnio zaprojektowałem sobie specjalny pakiecik 5-pozycyjnego HATa, specjalnie zminiaturyzowany by zmieścił się pod kciuk w moim Suncom Raptorze #64-030539... tylko kurde to jest tak małe, że nie ma kto wykonać prototypu  :020:

Projekt wymaga w zasadzie tylko kilku drobnych przeróbek związanych z technologią produkowania.

« Odpowiedź #998 dnia: Września 23, 2008, 21:35:35 »
Co do małych gabarytów to miałem ostatnio podobne problemy przy projekcie TWP do kokpitu F16.Przedstawilem to w post
http://www.il2forum.pl/index.php?topic=9985.msg179563#msg179563
Potrzeba dużo cierpliwości,dobry wzrok i odpowiednie narzędzia.

« Odpowiedź #999 dnia: Października 04, 2008, 07:53:53 »
Dobrze widzieć, że sprawa już zakończona ;)

Swoją droga ostatnio zaprojektowałem sobie specjalny pakiecik 5-pozycyjnego HATa, specjalnie zminiaturyzowany by zmieścił się pod kciuk w moim Suncom Raptorze #64-030539... tylko kurde to jest tak małe, że nie ma kto wykonać prototypu  :020:

Projekt wymaga w zasadzie tylko kilku drobnych przeróbek związanych z technologią produkowania.

A czy można by było użyć np. Dżojstik z telefonu jako Hata? Jest mały tani i dość precyzyjny i dodatkowo 9-pozycyjny. Nie jestem elektronikiem tylko pytam z ciekawości.
Np. taki: http://www.allegro.pl/item448146365_joystick_sonyericsson_k750_k310_k700_d750_w800_hq.html
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

« Odpowiedź #1000 dnia: Października 04, 2008, 08:54:00 »
Jest to możliwe,ale trudne w realizacji.Kupilem podobny dżojstik z telefonu i próbowałem go zastosować w ICP jako DCS,ale bez powodzenia.Trzeba mieć do dyspozycji lutownicę z bardzo małym grotem,dobry wzrok i pewną rękę.W końcu wykonałem hata sposobem domowym,jest to opisane w wątku eCockpit F16.

« Odpowiedź #1001 dnia: Października 04, 2008, 09:22:59 »
Zawsze można oddać do serwisu telefonicznego aby np. przylutowali kabelki dłuższe. Myślę że za drobną opłatą by się zgodzili.
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

« Odpowiedź #1002 dnia: Października 04, 2008, 10:28:32 »
Jest to dobry pomysł.Trzeba jeszcze rozwiązać parę innych problemów między innymi jak przedłużyć drążek joystika.Może ktoś z forum już taką modyfikację wykonał?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #1003 dnia: Października 04, 2008, 10:32:59 »
Nieopłacalne, trzeba przedłużyć dźwignię, a to zwielokrotni siły jakie będą na układ działać - w efekcie będzie bardzo niska żywotność.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #1004 dnia: Października 04, 2008, 14:02:41 »
Tym bardziej, że joysticki z Sony Erricssona i tak nie słyną z trwałości..
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel