Autor Wątek: Szmajser Słodowy zaprasza  (Przeczytany 259240 razy)

Odp: Szmajser Słodowy zaprasza
« Odpowiedź #1005 dnia: Października 04, 2008, 14:45:01 »
Sony Erricssona podałem jako przykład bo akurat mam tej firmy telefon. No fakt same dżojstiki nie są zbyt trwałe, al gdy dobrze się z nimi obchodzi wytrzymują naprawdę wiele. Po za tym biorąc pod uwagę cena/rozmiary/możliwości to oferta robi się ciekawa. Przynajmniej tam mi się wydaje. Jak już pisałem nie jestem elektronikiem a ten pomysł to tylko luźne przemyślenia które nasunęły mi się czytając ten wątek.
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

« Odpowiedź #1006 dnia: Października 05, 2008, 07:57:00 »

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #1007 dnia: Października 05, 2008, 12:09:34 »
Ciekawe, ale jak dla mnie za duże o jakieś 30%.

« Odpowiedź #1008 dnia: Grudnia 11, 2008, 20:11:55 »
Potrzebuje Waszej pomocy.
Buduję orczyk na bazie elektroniki Wingman Attack 2. Nie zamierzam jednak wykorzystywać potencjometrów z tego joya, raz że badziewne, dwa że nie pasują do mojej koncepcji mechaniki. Problem, że nie wiem jakich użyć zamienników (chodzi o wartości potencjometrów). Myślałem że rozebranie joysticka wszystko wyjaśni, ale to  co zobaczyłem niewiele mi mówi. Po poszukiwaniach w sieci znalazłem ten temat . Wygląda na to, że to 100 kΩ, jednak mój pot zdemontowany z przepustnicy jest oznaczony nieco inaczej (28 zamiast 17).

Mam nadzieję, że nie ma to wielkiego znaczenia, jednak wolę, żeby potwierdził to ktoś znający się na rzeczy.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #1009 dnia: Grudnia 12, 2008, 21:41:25 »
Kup multimetr, zmierzysz sobie rezystancję i będziesz wiedział. Kosztuje teraz taki mniej, niż bateria 9V do niego ;)

Przy okazji będziesz mógł sprawdzać ciągłość obwodów, szukać zwarć itp., na bank się przyda.

Wątpię, by zmieniła się wartość, to by wymagało zmiany elektroniki i Logitech musiałby przestawiać swoje chińskie fabryki. Jeśli w starych Attackach były 100k, to w tym pewnie też. Ale zmierzyć nie zaszkodzi.

« Odpowiedź #1010 dnia: Grudnia 13, 2008, 15:09:32 »
Dzięki BigMac.
Po dodatkowych konsultacjach z Boczkiem, już zamówiłem 100 kΩ liniowy potencjometr suwakowy.
A multimet rzeczywiście się przyda  :001:.

« Odpowiedź #1011 dnia: Lutego 28, 2009, 17:15:15 »
Witam zakupiłem na allegro za 200zł  w 100%sprawny cougarowski joy z niesprawną przepustnicą (barak żadnej reakcji ani osie ani przyciski) czy wiecie jak można poradzić sobie z tą usterką i jakie elementy należy wymienić aby wszystko chodziło ok ??

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1012 dnia: Lutego 28, 2009, 17:19:23 »
Widzisz tu jakąś wróżkę?
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1013 dnia: Lutego 28, 2009, 17:22:47 »
czy wiecie jak można poradzić sobie z tą usterką i jakie elementy należy wymienić aby wszystko chodziło ok

Najprościej wymienić przepustnicę na sprawną.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #1014 dnia: Lutego 28, 2009, 17:31:35 »
Koledzy ja rozumiem, że macie mnie w głębokim poważaniu ale wydawało mi się, że macie choć krztynę przyzwoitości i najpierw przeczytacie a potem napiszecie.
Wyjaśniłem tu wyrażnie, że zakupiłem uszkodzoną przepustnicę i sprawny joy i jeżeli wiecie co może być przyczyną takiego uszkodzenia(patrz post wyżej) to prosił bym o wyjaśnienie.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #1015 dnia: Lutego 28, 2009, 17:34:06 »
Odpowiedź: paść mogło wszystko, od wytartego przewodu po usmażoną elektronikę albo połamane wnętrzności. Skąd mamy niby wiedzieć?

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #1016 dnia: Lutego 28, 2009, 23:52:35 »
Sprawdź czy nie zadziała na podzespołach z przepustnicy z Miga 29
11:05 PM

junkers78

• Gość
« Odpowiedź #1017 dnia: Marca 01, 2009, 07:45:51 »
Galimex nie wiem jaką posiadasz wiedzę jako elektronik,ale ja najpierw bym rozebrał tą przepustnicę i sprawdziłbym czy niema pękniętych przewodów na wtyku w przepustnicy nie wiem jak ona jest połączona,ale zazwyczaj przewody się nadłamują i jeszcze jedna sprawa lupa do ręki i sprawdź czy niema zimnych lutów to są oględziny wzrokowe.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1018 dnia: Marca 01, 2009, 13:18:44 »
Koledzy ja rozumiem, że macie mnie w głębokim poważaniu ale wydawało mi się, że macie choć krztynę przyzwoitości i najpierw przeczytacie a potem napiszecie.
Wyjaśniłem tu wyrażnie, że zakupiłem uszkodzoną przepustnicę i sprawny joy i jeżeli wiecie co może być przyczyną takiego uszkodzenia(patrz post wyżej) to prosił bym o wyjaśnienie.

Jakie pytanie taka odpowiedź - nie dziw się? skąd ma ktoś wiedzieć co mogło się popsuć? Nie umiesz zadac precyzyjnego pytania to nie oczekuj, że ktoś Ci precyzyjnie powie co się w tym zepsuło. Tak jak Ci koledzy piszą. Chcesz coś naprawić? to rozbierz i poszukaj samodzielnie usterki. Tak postępuje każdy racjonalny człowiek chcący coś naprawić. Ostatecznie sprzedawałeś kilka samolotów więc zawsze mozesz z nich wykręcić.

A jesli oczekiwałeś, że odpowiedź Ci z nieba spadnie to mogłeś poszukać choćby na Frugals World, może ktoś się zetknął z problemem.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1019 dnia: Marca 01, 2009, 16:19:00 »
Wybacz, zadałem nie precyzyjne pytanie ponieważ kot jeszcze nie zawitał do mojego domu wiem tylko z opisu(w przepustnicy padły potencjometry i przyciski)