Autor Wątek: Jak poprawnie nakierować się na stację nadawczą i jak nawigować?  (Przeczytany 2557 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kwadrat

• Gość
Mapka sytuacyjna. Powiedzmy, że chcę dostać się na Suhumi. Linią zaznaczyłem jaki kurs mi wskazuje.

Kiedy przełączę się na ARC9 to słyszę sygnał nadawany morsem.

Wskazanie kierunku.

Czy powinienem korzystać z innej częstotliwości?

Co oznaczają litery przy bliżej i dalszej stacji NBD - A i AV?
Dziwne, że w tym kierunku nie ma żadnej innej stacji nadawczej. Jeżeli byłbym poza zasięgiem to nie powinienem słyszeć sygnału nadawanego morsem z tej stacji.

Proszę o jakieś wskazówki czym to jest spowodowane.

"Pisz posty w odpowiednich im działach i nazywaj je tak, by inni mogli po tytule znaleźć je w wyszukiwarce." -  tak trudno o tym pamiętać? Mazak.
« Ostatnia zmiana: Września 24, 2017, 12:28:44 wysłana przez KosiMazaki »

Online some1

• Global Moderator
Odp: Problem z nawigacją
« Odpowiedź #1 dnia: Września 24, 2017, 08:37:29 »
A i AF to kod nadawany morsem, do weryfikacji, czy dostroiłeś się do właściwej stacji.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Orzeł

• APAsq
  • *
  • APAsq#4 WBCI#4
    • WBCI
Odp: Jak poprawnie nakierować się na stację nadawczą i jak nawigować?
« Odpowiedź #2 dnia: Października 23, 2017, 15:42:40 »
ARK-9 (ARC-9) pokazuje kierunek do dalszej lub bliższej radiolatarni nadanym lotnisku. Większość lotnisk ma swoje radiolatarnie (jedną lub dwie) tzw. NDB. Musisz sobie spisać lub zapamiętać, które lotniska jakie mają częstotliwości, dodatkowo na mapie też są rozmieszczone radiolatarnie, na które można się namierzać i prowadzić radionawigację.
Trochę ciężko to wszystko opisać , ale jak będę bardziej dostępny on-line to z chęcią wytłumaczę na ts3 jak tego używać w praktyce.