Autor Wątek: Kierunek ruchu orczyka a kierunek skrętu  (Przeczytany 2800 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kierunek ruchu orczyka a kierunek skrętu
« dnia: Października 18, 2017, 21:12:53 »
Przepraszam za może takie naiwne pytanie, ale od niedawna mam pedały orczyka, wcześniej latałem z joyem, w którym symulowało się to poprzez obrót drąga.
W modelach RC wychylam drąg w prawo, ramię serwa się wychyla od steru do przodu i serwo pociąga ster po prawej powodując skręt w prawo.
A jak jest w realu?
Czy popchnięcie (wysunięcie od siebie) prawej stopy do przodu powoduje skręt prawo, czy też jak w przypadku samochodu, że to wysunięcie (obrócenie) lewej ręki od siebie, a prawej do siebie powoduje skręt w prawo???

qrdl_logos

• Gość
Odp: Kierunek ruchu orczyka a kierunek skrętu
« Odpowiedź #1 dnia: Października 18, 2017, 22:48:48 »
 :o Generalnie jest tak, że jak kręcisz w prawo, to powinno skręcać w prawo... pchasz prawy pedał od siebie, to skręca w prawo, lewy, to w lewo  :evil:. Tak przy okazji... wiesz, że dobre wentylowanie modelarni, to ważna sprawa.... szczególnie jak się ma do czynienia z lakierami i klejami....

Odp: Kierunek ruchu orczyka a kierunek skrętu
« Odpowiedź #2 dnia: Października 19, 2017, 06:14:43 »
Dzięki :) Tak też mam ustawione, ale na początku, przez właśnie analogię do kierownicy wydawało mi się to nieco niewygodne. Gdy pomyślałem o modelach RC, wszystko stało się jasne i się przestawiłem.
Z wentylowaniem modelarni masz absolutną rację. Na co dzień staram się używać chemii, która nie jest jakoś nadmiernie agresywna, mam też okna, z których korzystam.