Autor Wątek: Szukasz joysticka to wpadnij tu  (Przeczytany 350528 razy)

Odp: Szukasz joysticka to wpadnij tu
« Odpowiedź #1380 dnia: Października 03, 2016, 14:19:42 »
Szwr,
Możesz już coś więcej napisać o Javelinie?  Jakieś wady, niedociągnięcia,  kupiłbym go raz jeszcze?

« Odpowiedź #1381 dnia: Października 16, 2016, 15:16:00 »
Witajcie.
Od lat latam na klawiaturze :)
Czas spróbować na Joyu. Pewnie ciężko mi sie będzie przestawić.
Szukam czegoś nowego w okolicach 200zł.
Do DCS oczywiście.
Polecicie coś?
Zastanawiam się nad LOGITECH EXTREME 3D PRO cena jak najbardziej ok.
Chciałbym też coś markowego aby nie mieć dziwnych problemów z nierozpoznawanym sprzętem itp, miałem kiedyś kierownicę full wypas made in china. same problemy, a to rozłaczała podczas gry a to kalibracja padała koszmar to był...
:)

« Odpowiedź #1382 dnia: Października 16, 2016, 17:47:59 »
LOGITECH EXTREME 3D PRO - wygląd, wykonanie, ergonomia - wzorowa jak dla mnie. Niestety - szybko padają potencjometry, których nie wymienisz\dokupisz. Podsumowując - dopóki działa - jest super. Niestety - krótko.
Polecam raczej zainteresować się joyem RAVCORE JAVELIN opisywanym dwie strony wcześniej.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline Piniol

• JG300
  • *
« Odpowiedź #1383 dnia: Października 16, 2016, 18:04:14 »
Czy konstrukcyjnie ten Javelin jest podobny do Cobra M5 Defender, którego jestem obecnie posiadaczem? Pękła mi sprężyna od elewatora ale użyłem gumki i działa jak złoto :D
« Ostatnia zmiana: Października 16, 2016, 18:14:12 wysłana przez Leon »

« Odpowiedź #1384 dnia: Października 16, 2016, 20:55:35 »
Miałem tego Logitecha i faktycznie potencjometry zaczęły zdychać w ciągu kilku miesięcy. To faktycznie bardzo wygodny joy, idealnie leży w dłoni, ale co ci po tym jak za pół roku będziesz musiał go wymienić.

W tym przedziale cenowym jest też Thrustmaster T.16000M, którego używam od kilku lat. Zaletą tego kija są czujniki Halla wysokiej rozdzielczości na osiach x i y (bardzo precyzyjne i nie psują się) oraz solidne potencjometry na pozostałych. Jest też dużo dłużej na rynku niż ten Javelin, który wydaje się być taką trochę niewiadomą. Wadą jest nienajlepsza ergonomia wynikająca przede wszystkim z tego, że jest to joystick "oburęczny" - można sobie obrócić podstawkę pod rękę, wymienić dwa elementy chwytu i masz joystick leworęczny. Przez to np. przepustnica umiejscowiona jest średnio wygodnie i zrezygnowano z przycisku na podparciu pod kciuk. Same przyciski są chybotliwe i sprawiają tandetne wrażenie (chociaż od kiedy mam joya żadnej awarii nie miałem i pewnie posłuży jeszcze przez kilka kolejnych lat). Jest ich też dość mało - spust, trzy przyciski na górze, HAT i reszta na podstawce - ale w tym segmencie cenowym to raczej standard.

Niedługo pojawi się odświeżona wersja tego Thrustmastera, być może poprawi się jakość przycisków, ale nienajlepsza (nie mówię, że fatalna, da się z tym żyć) ergonomia pozostanie. Mimo wszystko polecam, zwłaszcza jeśli latasz w symulatorach, gdzie bardziej liczy się precyzja niż milion przycisków dostępnych bez odrywania dłoni.

« Odpowiedź #1385 dnia: Października 16, 2016, 22:14:55 »
Kupiłem Ravcore Javelin. Bedę miał go za kilka dni. Dziękuję za pomoc :)
Ciekaw jestem jak po 2 latach grania na klawiaturze pójdzie mi latanie ta dżoju.

« Odpowiedź #1386 dnia: Października 19, 2016, 12:49:45 »
Cześć!

Zamierzam po dłuższej przerwie pobawić się znów w latanie, rozglądam się za joyem. Największą uwagę przykuwa Ravcore. Niestety po początkowych pozytywnych opiniach by Slaw, na innym forum znalazłem jego wypowiedź o pojawiającym się deadzone - niestety posiłkowałem się translatorem, czy mógłby ktoś potwierdzić czy dobrze zrozumiałem? ;) link do posta:
http://forum.il2sturmovik.ru/topic/4898-ravcore-javelin-gaming-joystick/page-4#entry459359

Pozdrowienia!

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #1387 dnia: Października 19, 2016, 13:17:31 »
Ja cały czas uważam, że jak szukasz dżoja w cenie 200-300 zł to nie znajdziesz nic lepszego niż Thrustmaster T-flight  HOTAS X. Ja do niedawna miałem starszą wersję Afterburner II i służył mi prawie 10 lat. Doskonała ergonomia i jakość.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #1388 dnia: Października 19, 2016, 15:35:23 »
Używałem długo T-flighta, świetny joy za te pieniądze, sprzedałem tylko dlatego że zachciało mi się Rhino z dzieloną przepustnicą, na szczęście był wtedy za niecałe 7 stów, dziś cena jego to już trochę kosmos. Ravcora używałem przez pół godziny na ostatnim Games Week w Warszawie, średni mi pasował, taki Logitech Extreme 3D, który nie kosztował tyle co Ravcore. Jeśli cena pasuje brać T-flighta.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #1389 dnia: Października 19, 2016, 16:20:34 »
Też kupiłem Rhino, mało używany za 600,-. Lecz stało się to co się musiało stać. Popękane przewody lewej przepustnicy. Udało się na szczęście wymienić wiązkę na nową i lepiej ułożyć w obudowie. Uczulam na tą przypadłość Saiteka X-55 i X-56.

« Odpowiedź #1390 dnia: Października 19, 2016, 16:25:54 »
To już nie lepiej T.16000M ? Kosztuje tyle samo co T-Flight a ponoć precyzja dużo większa...

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #1391 dnia: Października 19, 2016, 16:53:20 »
Może i precyzja nieco większa ale ergonomia i sposób obsługi na pewno nie.

« Odpowiedź #1392 dnia: Października 20, 2016, 10:30:59 »
Doszedł Ravcore Javelin. WYkonanie ekstra.
Dwa problemy. Nie umiem skalibrować. Napisane by trzymać przycisk EJECT+LAPS przez 10 sekund. Nie wiem gdzie jest przycisk LAPS próbowałem z FLAPS i nie działa.
Drugi to oś skrętna joya, ona nie powinna działać w dcs jak klawisze Z oraz X ? Niestety nie działa i nie wiem jak ustawić.

« Odpowiedź #1393 dnia: Października 20, 2016, 10:46:47 »
Ok umiem włączyć kalibrację, musi to być krótko po podłączeniu Joya do usb. Niestety już chyba 20 raz próbuję skalibrować. Nie udaje się bo diody migają razem czyli kalibracja nieudała się.
W instrukcji: Odsuń uchwyt/skręt i przepustnicę na max. odległość (z boku na bok)
Strasznie to LAKONICZNE. Razem? Po kolei? Przepustnica na bok? Przecież działa tylko góra dół. Osły pisały instrukcję.

---EDIT---
No więc w calu skalibrowania należy:
Włączyć joya do USB wcisnąć eject + FLAPS. Dioda czerwona zacznie migać.
Teraz osie joya do góry i na dół w lewo i w prawo, + osie skrętne lewo prawo na końcu przepustnica.
Udało się. xD

A więc co z osią skrętną w DSC? Chciałbym żeby działała jak klawisze Z/X Niestety ustawić nie umiem.

« Odpowiedź #1394 dnia: Października 20, 2016, 14:47:47 »
W opcja klawiszy wciskasz AXIS ASSIGN, tam znajdziesz wszystko. Też martwa strefa, odwrócenie i charakterystyka osi. Jeśli tylko joy ma taką oś to tam to ustawisz.
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)