Autor Wątek: Szukasz joysticka to wpadnij tu  (Przeczytany 350583 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Szukasz joysticka to wpadnij tu
« Odpowiedź #1411 dnia: Stycznia 25, 2017, 10:48:48 »
3.14ter
Wielkie dzięki,  w weekend będę mieć szansę sprawdzić.

« Odpowiedź #1412 dnia: Stycznia 25, 2017, 19:50:27 »
Witam wszystkich serdecznie.

Poszukuje jakiegos joysticka do latania w FSX i X-plane 10/11. Dobrze byloby jakby byla przepustnica osobna. Do wydania mam okolo 600 zl.
Myslalem nad zestawem thrustmaster t 16000 fcs Hotas:
http://allegro.pl/joystick-thrustmaster-t16000m-fcs-hotas-pc-i6678356400.html
Tylko zastanawiam sie nad tym joystickiem co jest w zestawie. Z wygladu to straszna bieda jest, oczywiscie moim zdaniem, ale mam nadzieje , ze w trwalosc tego joya to przeciwienstwo wygladu.

A moze Javelin Ravcore bylby lepszy?
http://allegro.pl/niezawodny-ravcore-javelin-gaming-joystick-pc-usb-i6561216884.html

i do tego osobno zakupic przepustnice z pierwszego zestawu?

Chyba , ze cos innego moglibyscie polecic w tej kwocie ...
Zalezy mi przede wszystkim na precyzji w sterowaniu i na trwalosci.

Dodam , ze kiedys mialem Saitek X52 pro i bardzo dobrze na nim mi sie latalo, jednak z trwaloscia tego joya bylo roznie, ale przepustnice mial super...

Bede wdzieczny za wszelka pomoc ...

Pozdrawiam ...

Ps. Przepraszam za brak polskich znakow , w nastepnym poscie juz beda ;)

« Odpowiedź #1413 dnia: Stycznia 26, 2017, 17:29:25 »
Mam od niedawna przepustnicę Thrustmaster TWCS i starszą wersję Thrustmastera T.16000M (różnice między starą a obecną są kosmetyczne).

Thrustmaster T.16000M wytrzymał mi wiele lat i dalej dzielnie się trzyma, poza tym że pojawił się niewielki luz na osiach X/Y. Zarówno czujniki bezdotykowe w osiach głównych jak i potencjometry w pozostałych działają bez zarzutu. Przyciski sprawiają wrażenie tandetnych, ale nic się z nimi złego nie dzieje. Moim zdaniem joystick warty swojej ceny. Trochę przeszkadza mała liczba przycisków oraz przeciętna ergonomia, ale poza tym to solidny kij za małe pieniądze.

Do Thrustmastera TWCS mam właściwie trzy uwagi. Po pierwsze, trzeba go otworzyć i przesmarować, żeby chodził płynnie - przynajmniej u mnie trzeba było. Na sucho drobne korekty przepustnicą były bardzo trudne. Po drugie, przez to jak działa główna oś, trudniej wyczuć w jakim jest położeniu. Wcześniej używałem przepustnicę Saitek Throttle Quadrant i tam wajcha była poziomo w położeniu minimalnym, pionowo w położeniu maksymalnym, pod kątem 45 stopni w położeniu środkowym itd. Dzięki temu jak sobie zapamiętałem, że dopalacz gaśnie, dajmy na to, w położeniu 75%, to nie miałem problemu żeby zmniejszyć moc dokładnie do tej wartości bez patrzenia na obroty. Po trzecie, wajcha jest duuuża. Mam spore łapsko, ale nie potrafię go tak ułożyć, żeby jednocześnie operować np. przyciskiem pod kciukiem i tym pod małym palcem.

Poza tym wszystko gra. Osie działają bardzo dobrze, przyciski również i w przeciwieństwie do joysticka jest ich dużo. Kilka osób w recenzjach marudziło na pokrętło pod małym palcem - akurat u mnie chodzi jak marzenie.

« Odpowiedź #1414 dnia: Stycznia 27, 2017, 20:38:38 »
Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Wygląda na to , że raczej się skuszę na ten zestaw Trustmaster T.16000M FCS.  Duża przepustnica to dla mnie wielki plus gdyż łapsko mam duże, więc z za małą czułbym się nie komfortowo, wolę jakby była nawet lekko za duża. W sumie to i tak za bardzo nie mam wyboru w tej cenie, zresztą w wyższej też nie widzę szału, Jakieś ostatki X52/X52pro, nowy X56 pro, ale ponoć duże prawdopodobieństwo zepsucia no i oczywiście Thrustmaster Hotas Warthog, ale ten za drogi jak dla mnie.

Mam pytanko do tej przepustnicy, gdyż na filmikach wygląda jej działanie jakby żadnego oporu nie stawiała, jak to z tym jest?
Drugie pytanko to jakiego dokładnie smaru użyłeś do nasmarowania prowadnic?

Pozdrawiam serdecznie ...

« Odpowiedź #1415 dnia: Stycznia 30, 2017, 09:07:46 »
Opór jest, zwłaszcza na początku dźwignia musi się "odkleić" jeśli nie jest dobrze nasmarowana. Dlatego właśnie drobne korekty sprawiały mi kłopot przed przesmarowaniem. W dodatku podstawa jest dość lekka, prawdopodobnie dobrze byłoby ją jakoś przytwierdzić.

Offline macras

• *
  • JG300
    • Agencja Reklamowa
« Odpowiedź #1416 dnia: Stycznia 31, 2017, 00:57:09 »
Slaw, też połamałem u siebie spust, jak załatwiłeś sobie metalowy spust?

Ja właśnie bede wysyłał swojego Javelin'a do warsztatu zawiesił się drąg na prawej burcie i nie chce za nic wrócić do pionu.
Ale moje pytanie brzmi o spust metalowy (za jednym zamachem załatwiłbym dwie sprawy), jak go zzdobyć bo coś przestali odpisywać z serwisu Ravcore'a ?!

pozdr
mac
Geschwader  Kommodore

« Odpowiedź #1417 dnia: Lutego 03, 2017, 17:20:03 »
Panowie,
Tak mi przyszło do głowy po przeczytaniu posta z działu o Falconie 4.0, że może mój Javelin to ma odwrotnie założony potencjometr od przepustnicy.
Poprzednie joysticki w Condorze działały ok. tzn. maksymalne położenie przepustnicy=hamulce aerodynamiczne zamknięte, minimalne=hamulce otwarte.
Javelin ma na odwrót, w Falconie jak zrozumiałem podobny problem. Na razie nie mam czasu próbować innego symulatora,
ale może Posiadacze tegoż joysticka mogą powiedzieć jak to u nich jest.
Prośba jeszcze do Slaw'a, jakie są możliwości kupienia metalowego spustu?

« Odpowiedź #1418 dnia: Lutego 03, 2017, 18:33:38 »
To tylko kwestia przyzwyczajenia. Wiem, że takie a nie inne działanie przepustnicy jako kontrolera hamulców jest zgodne z logiką kokpitu, ale u mnie takie działanie sprawiało wrażenie nieintuicyjnego, aż w końcu do przepustnicy przypiąłem trymer  8). Otwierasz przepustnicę, żeby schować hamulce - brrrrr

Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #1419 dnia: Lutego 03, 2017, 19:55:06 »
Kelso,
Oczywiście, że kierunek działania przepustnicy to kwestia przyzwyczajenia, ale wszystkie szybowce jakie znam posiadały dźwignie hamulców,
które w pozycji ustawionej maksymalnie  do przodu powodowały zamknięcie hamulców, zaś maksymalnie do tyłu ich pełne otwarcie  (i niestety przyzwyczaiłem się).
Co do twojego brrr..., to wyobraź sobie: półotwarte hamulce na podejściu do lądowania, wytrzymanie i przesuwasz dźwignię hamulców "na siebie",
efekt - szybowiec (mniej lub bardziej twardo  ;) ) przyziemia, odwrotnie przymkniesz hamulce, szybowiec zacznie "puchnąć". 
Nie przypomina Ci to działania przepustnicy w samolocie?  :)
Ale oczywiście w symulatorze to kwestia przyzwyczajenia, bardziej mnie nurtuje czy Javelin jako konstrukcja tak ma, czy też mój egzemplarz jest "inny".

Offline macras

• *
  • JG300
    • Agencja Reklamowa
« Odpowiedź #1420 dnia: Lutego 04, 2017, 12:13:04 »
Co do Javelina serwis milczy jak zaklęty, odkąd zgłosiłem awarię :-/

pozdr
mac
« Ostatnia zmiana: Lutego 04, 2017, 13:34:21 wysłana przez KosiMazaki »
Geschwader  Kommodore

Poko

• Gość
« Odpowiedź #1421 dnia: Lutego 04, 2017, 14:19:49 »
@ Metman - jak widziałeś nie tylko Twój egzemplarz jest inny. Ten sam problem ma jeszcze jeden użytkownik. Myślę, że po prostu ten typ tak ma. W niektórych grach, gdzie nie ma opcji invert/reverse, czyli odwrócenia osi można np. podpisać przepustnicę mając ją najpierw ustawioną w maksymalnym położeniu, a potem gdy gra poprosi o max przesunięcie ustawiasz ją w minimalnym. Czasem i tak się nie da. Wtedy trzeba sobie radzić z ppjoyem lub tego typu podobnymi programikami.

« Odpowiedź #1422 dnia: Lutego 07, 2017, 19:22:46 »
Panowie,
Macie może doświadczenie z programem Uniwersal Joystick Remapper
http://evilc.com/joomla/articles/9-code/autohotkey/1-ujr-universal-joystick-remapper
Polecił mi go 3.13ter, jednakże mój antywirus pyszczy, że usunął plik klasyfikując
zagrożenie jako WS.Reputation1. Z opisu na stronach Symanteca wynika, że nie ma
się czym przejmować, ale wolę zapytać czy powyższy program nie przysporzył komuś
jakichś problemów.
Jeszcze pytanie do Slaw'a, rozkręcałeś Javelina, czy mógłbyś podpowiedzieć, czy da się
w nim obrócić o 180st. jego przepustnicę?

Tutaj opis ze strony Symantec'a.
WS.Reputation.1 is a detection for files that have a low reputation score based on analyzing data from Symantec’s community of users and therefore are likely to be security risks. Detections of this type are based on Symantec’s reputation-based security technology. Because this detection is based on a reputation score, it does not represent a specific class of threat like adware or spyware, but instead applies to all threat categories.

The reputation-based system uses "the wisdom of crowds" (Symantec’s tens of millions of end users) connected to cloud-based intelligence to compute a reputation score for an application, and in the process identify malicious software in an entirely new way beyond traditional signatures and behavior-based detection techniques.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1423 dnia: Lutego 07, 2017, 19:26:15 »
Positive-false alarm. Nie masz się czym przejmować.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1424 dnia: Marca 11, 2017, 13:17:18 »
Cześć,
Czy Ktoś z Was rozkręcał może Javelina? Chodzi mi o to czy jest możliwość obrócenia o 180st. potencjometru przepustnicy?
Wiem, że Slaw to robił, ale od dłuższego czasu Go tutaj nie było.