Autor Wątek: Szukasz joysticka to wpadnij tu  (Przeczytany 350762 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online some1

• Global Moderator
Odp: Szukasz joysticka to wpadnij tu
« Odpowiedź #660 dnia: Lutego 25, 2010, 23:54:25 »
Co nie zmienia faktu że x52 jest wygodny i praktyczny (uniwersalny).
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #661 dnia: Lutego 26, 2010, 16:34:10 »
Przede wszystkim to ma od metra guzików i trymery, wreszcie bym mógł grać w Iłka bez biegania po klawie, ale z drugiej strony cena jest zabójcza no i ludzie wspominają o różnych awariach - szlag by mnie chyba trafił, jakby coś padło po upływie okresu gwarancji zaraz. Co w ogóle najczęściej się psuje w X52? On jest na potencjometrach, czy już magnetyczny?

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #662 dnia: Lutego 26, 2010, 17:56:31 »
Osie X i Y są magnetyczne, reszta osi jest na potencjometrach - we wszystkich nawet bardzo wypasionych joyach osie pomocniczne to dalej potencjometry.

Mój ma 4 czy 5 lat i nic w nim się nie popsuło - poza rolką myszki która nie bardzo chciała działać od początku. Wizualnie zużył się dość mocno, w miejscach które stykają się ze skórą plastik się odbarwił a guma pościerała. Typową cechą X52 jest to, że w joytesterze kreśli się nim kwadraty a nie koła - są na to mody. Poza tym konstrukcja jest taka, że w neutrum joystick ma trochę luzu. Mnie tam żadna z tych rzeczy nie przeszkadza specjalnie.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

fcitpp

• Gość
« Odpowiedź #663 dnia: Marca 03, 2010, 12:56:42 »
Witam koledzy!

Mam pytanko odnośnie saiteka x52, nad ktorego zakupem intensywnie się zastanawiam. Wszystko jest fajnie, i dżoj bardzo mi się podoba (technicznie, bo przeciez nie wizualnie :D), męczy mnie tylko kwestia steru kierunku. Konkretnie chodzi mi o to, że nie ma kolyski na przepustnicy, a rolę tę spełnia obrotowy uchwyt, co jak juz ktos pisal nie jest najwygodniejszym rozwiązaniem. Dlatego prosilbym o uzytkowników tego urzadzenia o wypowiedzenie się jak ma sie to w praktyce, czy korzystacie z obrotowego uchwytu, czy tez moze jakos ianczej zaprogramowaliscie orczyki? A moze da się wykorzystac do tego ktoregos hata na przepustnicy, badz jedno z kolek? Prosze o jakies info, zanim dokonam zakupu.

Z gory dzieki i pozdrawiam

empeck

• Gość
« Odpowiedź #664 dnia: Marca 03, 2010, 13:20:20 »
Ja korzystam z obrotowej rączki i sprawdza się na tyle, że potrafię w miarę precyzyjnie latać śmigłowcem (w DCS/FSX). Jeśli chcesz możesz każdą oś podpiąć pod orczyk (hata nie polecam, bo jest cyfrowy, nie analogowy).

« Odpowiedź #665 dnia: Marca 03, 2010, 15:27:56 »
Mnie też nie przypadła do gustu obrotowa wajcha w x52 po baaardzo fajnym rozwiązaniu kołyski w x45. Najszybszym i najtańszym rozwiązaniem jest zablokowanie wajchy na stałe i podłączenie pedałów od kierownicy - watek tu http://www.il2forum.pl/index.php?topic=7180.0 - pomysł napewno wart polecenia  :010: albo dokupienie oddzielnego "instrumenta" np. http://www.saitek.com/UK/prod/rudder.htm , którego zresztą używam od kilku miesięcy  :001:
Spokój cechuje Mistrza.

fcitpp

• Gość
« Odpowiedź #666 dnia: Marca 03, 2010, 18:54:40 »
Dzięki panowie za odpowiedzi. Myślę, ze jednak skuszę się na tego joya, bo chyba plusów jest więcej niż minusów.

Pozdrawiam!

Offline PIT

• PAT
  • *
  • PAT , EKG_PIT
« Odpowiedź #667 dnia: Marca 04, 2010, 09:52:30 »
Największy minus - to ceeeeena !!!!!!.
Tej ceny on nie jest wart. Za mniej niż połowę tych wydatków  mogę mieć wystarczającego i precyzyjnego Joya oraz do niego  pedały.
Sam w sobie jest funkcjonalny, ale sprężyna docisku nie daje wymaganej w tym przedziale cenowym precyzji.
Tylko stały trening czyni Cię Mistrzem. Niech Moc będzie z Wami wirtualni lotnicy.
WSP dla Orłów. - od EKG_PIT

fcitpp

• Gość
« Odpowiedź #668 dnia: Marca 04, 2010, 18:42:28 »
To prawda, że cena nie do fajnych nie należy, ale w jednym ze sklepow internetowych jest naprawdę sporo taniej, a biorąc pod uwagę, że to raczej sprzet na lata, to da się to chyba przełknąc.

Offline PIT

• PAT
  • *
  • PAT , EKG_PIT
« Odpowiedź #669 dnia: Marca 05, 2010, 10:32:42 »
Spytaj użytkowników , a powiedzą Ci , że wytrzymuje tyle co normalny , czyli ok. 3 lat. Po tym czasie sprzedają go.
Jego budowa konstrukcyjna daje też luzy nie do skasowania.
Tylko stały trening czyni Cię Mistrzem. Niech Moc będzie z Wami wirtualni lotnicy.
WSP dla Orłów. - od EKG_PIT

« Odpowiedź #670 dnia: Marca 05, 2010, 13:13:18 »
Pit - nie masz tego sprzętu więc się nie wypowiadaj.
Ja mam od dwóch lat i jestem zadowolony. Znam innych którzy maja cztery lata i też działa bez zarzutu.

S!
HL-EKG_Ralu

empeck

• Gość
« Odpowiedź #671 dnia: Marca 05, 2010, 13:19:07 »
Też mam ponad dwa lata, nie sprawia problemów, precyzja mnie satysfakcjonuje, a tych wszystkich guziczków bym nie oddał, bo się bardzo przydają.

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #672 dnia: Marca 05, 2010, 13:29:50 »
Tym bardziej że joy jest duży, pewnie leży w dłoni i ma możliwość regulacji. Całkiem łatwo się go programuje i w zasadzie jak dla mnie ma dwie wady.
Pierwszą czyli zbytnią miękkość częściowo zlikwidowałem. A z drugą czyli wieśniackim wyglądem nie chce mi się walczyć :118:.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

caiuscosades

• Gość

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #674 dnia: Kwietnia 24, 2010, 23:01:54 »
Ooo, ktoś kto w Morrowinda grał :)

Dowódca dywizjonu w którym latam ma Logitecha Extreme 3D Pro i go sobie chwali, podobno bardzo wytrzymały, ale według kolegi Blakharta precyzyjny przez około rok.

Na temat Cyborga X mogę powiedzieć tyle, że trochę ludzi skarży się na spore luzy (przykręcana rękojeść). Edit: takiego problemu nie mam, za to czasem potrafi mi się "rozcentrować" - fizycznie drążek jest centralnie, ale na ekranie kalibracji jest poza środkiem, i trzeba podpinać na chwilę do innego gniazda.

Saitek Aviator jest ogólnie polecany, w podobnej cenie powinieneś też znaleźć Cyborga Evo, na którym to latam.