Autor Wątek: Szukasz joysticka to wpadnij tu  (Przeczytany 350970 razy)

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
Odp: Szukasz joysticka to wpadnij tu
« Odpowiedź #375 dnia: Marca 28, 2008, 22:34:33 »
A ja polecę Thrustmaster Afterburner 2 - osobno joy i przepustnica, jak do iłka to OK, jak do jetów, to nieco za mało mprzycisków.

Hagal

• Gość
« Odpowiedź #376 dnia: Kwietnia 18, 2008, 13:29:12 »
Zastanawiam się nad kupnem sprzętu pod symulatory. Sprzedawca sklepu komputerowego polecił mi dżoje firmy Saitek. Jestem ciekaw czy ktoś miał już styczność z Saitek Joystick Flight Control System X52?

Opis produktu wg. producenta:

Jest to najnowszy zestaw kontrolerów do symulatorów lotniczych. Tworzony na podstawie prawdziwych urzadzen lotniczych, X52 PRO jest gwarancja niesamowitych doznan i nieskonczonej przyjemnosci plynacej z grania. Naturalnie wszystkie przyciski i przelaczniki moga byc dowolnie konfigurowane i programowane, co zapewni kazdemu z nas pelna kontrole. Uzycie technologii "plug-&play" gwarantuje szybka, bezstresowa konfiguracje i bardzo precyzyjne sterowanie. Podsumowując - X52 PRO to w tej chwili najlepszy kontroler tego typu na rynku i kazdy fan podniebnych wojazy powinien bezapelacyjnie miec go w swojej kolekcji. Saitek- wznies sie ponad poziomy.

1. Wyposazenie joysticka:

- cztery standardowe, cyfrowe przyciski "fire"

- Missile Launcher

- dwa osmiokierunkowe przelaczniki "Hat"

- przełącznik PINKIE

- USB

2. Wyposażenie kontrolera przepustnicy:

- dwa standardowe, cyfrowe przyciski "fire"

- czterokierunkowy przelacznik "Hat"

- wyświetlacz ciekłokrystaliczny

- dwa pokretla analogowe

- ośmiokierunkowy przelacznik "Hat"/kontrola myszy

Rodzaj joysticka - przewodowy
Wyświetlacz - LCD
Przełącznik zmiany widoków - 2
Rękojeść      Obrotowa
Liczba przycisków - 16
Typ złącza - USB

Cechy dodatkowe:   
 •  - czterokierunkowy przełącznik "Hat"
 •  - cztery standardowe, cyfrowe przyciski "fire"
 •  - dwa ośmiokierunkowe przełączniki "Hat"
 •  - dwa standardowe, - USB
 •  - Missile Launcher
 •  - ośmiokierunkowy przełącznik "Hat"/kontrola myszy
 •  - przełącznik PINKIE
 •  - USB
 •  - wyświetlacz ciekłokrystaliczny
 •  cyfrowe przyciski "fire"
 •  Platforma PC
 •  pokrętło analogowe

Kontroler jest ogólnie dostępny w większych sklepach komputerowych. Jednak trzeba za niego zapłacić ok 400-500zł (defakto wychodzi to jak dwa dobre dżoje).

Czy ktoś używał, wie coś więcej jak się to urządzenie sprawdza praktycznie?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #377 dnia: Kwietnia 18, 2008, 13:53:36 »
A może byś sobie tak poszukał na forum? tak ciezko. Milion miliardów na forum było gadane o produktach Saiteka. Drodzy użytkownicy troszkę samodzielności. Głowa nie służy tylko do walenia w ścianę i noszenia czapki!. A gdybyś myślał poważnie o symulatorach to byś:

a) wiedział co to X52, bo nie sposób nie wiedzieć
b) dotarł sam do tej wiedzy
c) znałbyś jego rynkowa wartość

Dlatego kup sobie Cyborga Evo. Będzie fajny, tani i el0 pr0 w dodatku nie będzie szkoda rzucić go w kąt, przerobić na wieszak dla czapki albo puknąć się w głowę. No chyba, że szukasz stylowej lampki nocnej, wtedy X52 jest jak znalazł.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 18, 2008, 14:02:05 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #378 dnia: Kwietnia 18, 2008, 14:16:47 »

Hagal

• Gość
« Odpowiedź #379 dnia: Kwietnia 18, 2008, 14:49:37 »
Przepraszam, to mnie nie tłumaczy ale jestem nowym użytkownikiem forum i faktycznie chyba za bardzo się 'najarałem' wyglądem tego sprzętu, że nie pomyślałem o wcześniejszym skorzystaniu z szukajki. Obiecuje się poprawić :003: dzięki za pomoc. Fly safe!

« Odpowiedź #380 dnia: Maja 04, 2008, 10:58:06 »
Mam pytanie trochę z innej beczki za co bardzo przepraszam szukałem odpowiedniego działu ale nic konkretniejszego nie znalazłem a i szukajka też nic nie wypluła.

Jakiś czas temu kupiłem Cyborga Evo Wireless i postanowiłem zainstalować SST Programming Software które spowodowało mi dziwnie okrojone działanie joya. Mianowicie przy wychyleniu wolantu w jakichś 70% program przetwarza mi go na 100% skrętu w grze. Jest to na tyle uciążliwe że praktycznie uniemożliwia robienie precyzyjnych działań jakimiś zwrotniejszymi maszynami typu foką F-8 zaatakowanie AAA graniczy z cudem. Próbowałem się bawić opcjami w iłku ale one przynoszą tylko nieznaczną poprawę. A co najgorsze owo oprogramowanie usuwa się tylko częściowo zostawiając moduł samokalibracji w właściwościach kontrolerów gier i za żadne skarby nie da się go usunąć a tego co pamiętam zwyczajna windowsowska kalibracja działała jak należy.

Czy ktoś się już borykał z takim problemem albo domyśla się jak go rozwiązać?

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #381 dnia: Maja 05, 2008, 19:48:16 »
Witam

Mam pytanko odnośnie smarowania joystika, a konkretnie pierścienia w X45.
Co polecacie? Zwykły smar maszynowy, molibdenowy czy jakiś jeszcze inny wymysł?

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #382 dnia: Maja 05, 2008, 20:20:25 »
Ja do X52 kupiłem smar syntetyczny.

« Odpowiedź #383 dnia: Maja 05, 2008, 21:05:48 »
Tu macie pogadankę na temat smarowania http://www.il2forum.pl/index.php/topic,7325.0.html pierścieni w x45 i 52 też  :001:
Spokój cechuje Mistrza.

« Odpowiedź #384 dnia: Maja 28, 2008, 20:22:24 »
Witam mam problem z joystickiem Microsoft Sidewinder Precision Pro w Il-2 1946. Gra go po prostu nie widzi(w menu Input), dodam ze Win XP widzi choć nie da sie zainstalowac do niego sterownikow(jedynie dziala na tych z win xp) bo ostatnie jakie mial sa pod win 98. Czy da sie coś z tym zrobić ? Prosze o pomoc. W ogole nie używany a tu takie cos :(

Schmicht

• Gość
« Odpowiedź #385 dnia: Maja 28, 2008, 20:53:03 »
Witam mam problem z joystickiem Microsoft Sidewinder Precision Pro w Il-2 1946. Gra go po prostu nie widzi(w menu Input), dodam ze Win XP widzi choć nie da sie zainstalowac do niego sterownikow(jedynie dziala na tych z win xp) bo ostatnie jakie mial sa pod win 98. Czy da sie coś z tym zrobić ? Prosze o pomoc. W ogole nie używany a tu takie cos :(

Win XP ma już (że tak się wyrażę) wbudowane sterowniki dla M$ Sidewinder Precision Pro, tym samym żeby zainstalować poprawnie powyższego joy'a wystarczy, że z listy dostępnych urządzeń ("Kontrolery gier" -> "Dodaj") wybierzesz Microsoft SideWinder. Po chwili system wykryje joy'stick i go zainstaluje i to tak właściwie wszystko jeżeli chodzi o poprawne zainstalowanie powyższego joy'a w XP'ku.

Natomiast co do Il-2 1946, spróbuj odinstalować joy'stick (Kontrolery gier -> wybieramy joya z listy -> "Usuń"), a następnie zainstaluj go ponownie. Jeżeli to nie pomoże, upewnij się że w pozostałych tytułach joy'stick jest wykrywany.

« Odpowiedź #386 dnia: Maja 28, 2008, 22:51:03 »
Dzieki za rady, w sumie też się przydały. Ale prawdziwy powód byl taki, że aż wstyd sie przyznać. Po prostu nie zaznaczyłem w Setup opcji "Use Joystick"  :003: No ale cóż to moj pierwszy joy. Wczesniej klawiatura... i nawet nawet mi szło ale chciałem w końcu zaznać tego o czym od dawna tu czytam. Ale powiem, że trochę dziwnie, myśle jednak, że sie przyzwyczaję. Pozdrawiam.

spider103

• Gość
« Odpowiedź #387 dnia: Maja 31, 2008, 20:48:41 »
Witam na początek proszę o wyrozumiałość ponieważ jestem tu nowy.A teraz do rzeczy:mam 2 pytania:
1.Który Joystick będzie lepszy do Lock-Ona?

http://pp.allegro.pl/item350272736_joystick_black_widow_do_symulatorow_lotu_gw24_mc.html

Czy ten
http://www.allegro.pl/item368426084_joystick_saitek_aviator_do_symulatorow_lotu_gw_24.html

2.Czy każdy Joystick będzie kompatybilny z tą grą?

PS:Jeżeli znalezł ktoś lepszy yojstick do tej gry do 135zł niż podane to proszę o linka.WAŻNE ABY TEN DŻOJSTIK BYŁ CZUŁY I COOL!! ORAZ DO 135zł

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

Scaliłem Twój wątek z właściwym dla tego pytania - na przyszłość proszę najpierw użyć funkcji "szukaj". Razorblade1967
« Ostatnia zmiana: Maja 31, 2008, 21:23:21 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #388 dnia: Maja 31, 2008, 21:10:29 »
Witamy! :D

http://www.il2forum.pl/index.php?topic=1841.0

Uciekaj, póki masz jeszcze 2 kolana sprawne.  :021: Moderatorzy nie śpią.

ORMO?
« Ostatnia zmiana: Maja 31, 2008, 21:22:08 wysłana przez Razorblade1967 »
DCS/FSX/AC/pCARS

« Odpowiedź #389 dnia: Maja 31, 2008, 21:19:31 »
Na temat "Aviatora" jest cały wątek - poczytaj: http://www.il2forum.pl/index.php?topic=7403.0

1.Który Joystick będzie lepszy do Lock-Ona?[...]WAŻNE ABY TEN DŻOJSTIK BYŁ CZUŁY I COOL!! ORAZ DO 135zł

Nie znam żadnego z nich - tak więc nie powiem nic na temat dokładności (co do temperatury też - "cool" :004:), ale moim osobistym zdaniem wygodniejszy jest joystick z osobną i dużą przepustnicą obsługiwaną lewą ręką (to bliższe realowi). Black Widow o ile dobrze widzę na rysunku ma płaszczyznę do sterowania sterem kierunku - to ważne w przypadku braku pedałów.

Natomiast na korzyść Aviatora działa firma - miałem kilka joysticków Saiteka i mam dobre zdanie o ich jakości choć ostatnio przeszedłem na CH Product (ale to wyższa półka cenowa - a z Twojego postu wynika, że cena ma znaczenie).

2.Czy każdy Joystick będzie kompatybilny z tą grą?

Nie powinno być problemu z żadnym joystickiem podłączanym za pomocą USB. LO obsługuje też większą liczbę kontrolerów.
« Ostatnia zmiana: Maja 31, 2008, 21:26:47 wysłana przez Razorblade1967 »