Autor Wątek: Szukasz joysticka to wpadnij tu  (Przeczytany 351856 razy)

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
Odp: Szukasz joysticka to wpadnij tu
« Odpowiedź #405 dnia: Czerwca 15, 2008, 13:16:17 »
Żebyś się nie rozczarował... zwłaszcza jak przyjdzie go programować. Za taką kasę wolałbym chyba skusić się na zestawik drąg+manetka+pedały od CH:

http://www.sklep.pilots.pl/product_info.php/cPath/60_32/products_id/58

Pedały mam self made i sprawują się wyśmienicie, więc to zbędny wydatek, co do CH to rozważałem taką opcję, jednak po bliższych oględzinach przepustnicy stwierdziłem że daleko jej do możliwości x52pro. Po prostu za mało funkcji i zabrakło by już do tego, co teraz mam zaprogramowane na x45 zwłaszcza brak analogowych pokręteł - absolutnie niezbędnych komuś, kto raz do nich przywyknął. Poza tym - prawie tysiąc złotych za plastik - może to wbrew logice, ale w tej sytuacji wolę wydać 2x tyle i mieć metal - potencjalnie niezniszczalny - a jeśli nawet pewne części ulegną zużyciu, to przy odpowiednim nakładzie środków i starań są do odtworzenia - w przeciwieństwie do elementów plastikowych. Co do programowania to jakby trudne nie było - pod każdą grę robi się je raz - chyba nie może być aż tak skomplikowane?
Jak już napisałem - zakup kotka to dalekosiężne plany, póki co w bliższej perspektywie muszę uzbierać pieniądze na notebook dla żony, monitor dla siebie, kurs szybowcowy i zimowy kurs turystyki wysokogórskiej :-). więc conajmniej przez najbliższy rok zakup kotka nie wchodzi w grę Jak już napisałem - rozważam go, bo mój x45 kiedyś się skończy, a kotek to na tyle skomplikowane zagadnienie, że warto zawczasu się zainteresować i w razie czego być przygotowanym.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #406 dnia: Czerwca 15, 2008, 13:59:57 »
Ciekawe jak środek wygląda tzn. czytałem gdzieś, że chyba do #25000 zdarzało się, że nie mialy smaru w środku i szybko się zużywały metalowe elementy, niemniej pewnie tutaj koleś albo wymienil częsci na te modowane albo przesmarował (zresztą jest napisane, ze niby chodzi perfekcyjnie). Tak troszkę gdybając. Ciekawe jaka cena, niemniej chyba bym się na komplet CH zdecydował dysponując kasą. Raz że komplet, dwa że nie świeci na niebiesko, trzy - nowy.   

PS.BigMac trzeba przyznać, że ten Gość ma fajne zabawki np. Suncom SFS Throttle ;]
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #407 dnia: Czerwca 15, 2008, 14:13:40 »
Owszem, w wielu nowych egzemplarzach kołyski nie były w ogóle smarowane, i trzeba było samemu o to zadbać (regularnie) aby zapobiec bardzo szybkiemu zużyciu tych elementów. Dżoj z linka podanego przez BigMaca ma zainstalowanego moda NXT (czyli tego o który pisałem poniżej), zatem kołyski ma zupełnie inne, wyglądają tak:

Zalety tego moda, cytując autora to:

1: It's a good deal less expensive
2: It's adjustable in each axis for centre position
3: It's made from a better grade of aluminium (this allows me to make the Nxt more "svelte" compared to the U-2.
4: It's made using the CNC so this allows me more freedom in the design.
5: I'm using a higher grade of bearings and providing Stainless mounting hardware as the savings from the CNC are being in part passed onto the end user.
6: It's less expensive .
7: No Transition flats
8: Much lighter feel than stock due to springs and no friction

Cougar przecież nie świeci wcale. Przywykłem do świecenia x45 i mi nie przeszkadza, świecenie x52pro uważam również za możliwe do przyjęcia, natomiast x52 zwykłego w ogóle nie biorę pod uwagę.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #408 dnia: Czerwca 15, 2008, 17:19:36 »
Ej, przecież świecenie X52 można wyłączyć w sterownikach  :118:

« Odpowiedź #409 dnia: Czerwca 15, 2008, 17:48:27 »
Witam,ponieważ posiadam Cougara to chciałbym przedstawić parę swoich uwag dotyczących modów.Przedstawiłem to pod linkiem:
http://www.il2forum.pl/index.php?topic=8345.msg124190#msg124190
Co do programowania to są dostępne na forum gotowe profile i są dobrze opisane.Ja także mam zamiar za jakiś czas kupić do hotasa mod
pozdrawiam,vito_zm

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #410 dnia: Czerwca 15, 2008, 18:17:01 »
Z profilami bywa różnie, jedne działają inne nie więc tak czy siak trzeba przebrnąć przez manual ;) Oczywiście mówię o FC, bo do Falcona to jest jeszcze więcej :P
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #411 dnia: Czerwca 15, 2008, 18:34:48 »
W moim przypadku zapytałem twórcę oprogramowania do Cougara jaki poleca profil.Wskazał na profil Jagstanga,który jest populary w środowisku Falcona.Jestem z niego zadowolony.Próbowałem przejść przez manuale,ale jest tego sporo i wymaga trochę wysiłku,dlatego poszedłem na skróty.Z tego co sobie przypominam to można zastosować przy programowaniu wersję uproszczoną,która jest łatwiejsza do opanowania.

« Odpowiedź #412 dnia: Czerwca 16, 2008, 00:55:48 »
Panowie 2100zł za "kotka"  :joy :icon_eek: ........ :012: Nie żebym bronił x52, lub nie doceniał Cougara ale
1. Lampki  w x52 można wyłączyć
2. Skoro tyle trzeba zmieniać a kociaku, a  w x52 przeszkadza najbardziej jego wygląd i plastik, to przecież 
   można  x52 pomalować  :118: na dowolny kolor a i tak wyjdzie taniej.
3. Poty w x52 ( te główne) są bezstykowe więc niezniszczalne,
4. Jak się sypnie kołyska w x52 to też można użyć własnej konstrukcji od, taki mod do Saitka  :020:

Mnie zachwyca profiler w Saitekach. Skoro jednak ktoś choruje na Cougara no to mówi się trudno  :004: Ja do sprawy podchodzę z każdej strony, i strona finansowa Cougara mnie przerasta. On jest po prostu za drogi dla mnie , i jeszcze na dokładkę w nowym trzeba tyle zmieniać..........jestem na nie
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Silesian

• Gość
« Odpowiedź #413 dnia: Czerwca 16, 2008, 01:15:50 »
Są jakieś szanse żeby to działało z Vistą ?
Czy obecnie w ogóle da się to jeszcze podłączyć do komputera (nie mamy tu USB) ?

Choć czy przypadkiem nie było wersji na USB ?
http://www.joy-stick.net/reviews/joysticks/usbsfs.htm
Pytam bo tekst na tej stronie jest właściwie starszy niż węgiel.

Co do Cougara to z treści postów na forum widzę, że coraz więcej osób jest posiadaczem Thrustmaster HOTAS Cougar. Bezpośrednia dostępność tego produktu w Polsce i od jakiegoś czasu w miarę normalna cena przekłada się na rosnące zainteresowanie i liczbę użytkowników.
Moim skromnym zdaniem można by wydzielić i przykleić wątek o nim.

Może więcej pojawi się spostrzeżeń z użytkowania, miło by było znaleźć tam gotowe profile do gier, a nuż jakaś własna modyfikacja nam się wyklaruje ?  -Takie lokalne HQ kota.

Znany mi jest przypadek człowieka, który zapałał zainteresowaniem do lotnictwa po tym jak na szkoleniu integracyjnym z firmy przeleciał się Extra 300. Dzisiaj na jego biurku w gabinecie jako dekoracja stoi zestaw kota mimo, że absolutnie w nic nie gra na komputerze.

Edit:
Panowie 2100zł za "kotka"  :joy :icon_eek: ........ :012: .....
PolBaj ile ?
http://www.sirius.pl/gry_konsole/towar_cennik_83/towar_karta_42208/Joystick_Thrustmaster_Hotas_Cougar.html
-> 699 PLN
« Ostatnia zmiana: Czerwca 16, 2008, 01:22:01 wysłana przez Silesian »

« Odpowiedź #414 dnia: Czerwca 16, 2008, 07:42:39 »
Napisałem do Iana z forum Frugals, który zajmuje się produkcją moda U2NXT. Koszt tego moda (przypomnę - nowe kołyski i sprężyny) to 490 AUD (dolarów australijskich) czyli po obecnym kursie lekko ponad 1000PLN (shipping included). Do tego dochodzą sensory Halla do dżoja (100USD) i do przepustnicy (72USD) co w sumie z kołyskami daje troszkę poniżej 1400PLN + do tego sam kotek, najtaniej w Polsce jest za około 700PLN czyli razem 2100PLN za dżoja prawdopodobnie idealnego

Goły owszem 699zł ale takjak chce vowthyn (pisze o tym na popszedniej(poprzedniej) stronie) to niestety 2100zł :010:

Silesian a nie da się do Twojej rękojeści włożyć mjoya16 :011: Było by jak znalazł
« Ostatnia zmiana: Czerwca 16, 2008, 08:00:02 wysłana przez Kos »
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #415 dnia: Czerwca 16, 2008, 08:39:10 »
Silesian Polbaj ma rację. Pakuj do tego cuda Mjoy i będziesz miał zestaw cud miód, pod Vistą (również x64) chodzi bez problemu.
PolBaj - być może rzeczywistość zweryfikuje moje zachcianki i będę zmuszony zakupić x52pro, co nie zmienia faktu, że gdybym teraz miałe tę kasę to brałbym Cougara z modami i nie przejmował się tym, że być może przepłacam. Ale to taka moja prywatna perwersja, bez pretensji do zasady powszechnej ;-)

« Odpowiedź #416 dnia: Czerwca 16, 2008, 10:41:50 »
Trochę z innej beczki. Mój x-52 właśnie leży w serwisie i głowią się nad nim nie tacy fachowcy jak ja. A zaczęło się dość niewinnie, przy lotach zauważyłem małe drgania. W pierwszej chwili myślałem, że to jakiś front zimny czy burzowy ale sytuacja się nie wyklarowała nawet jak wyleciałem poza strefę, wibracje nie ustawały. Dopiero później zauważyłem, że to rudder zaczyna mi wariować  , gra na HL-u skończyła się bardzo szybko i trza było jechać do serwisu. Niestety, w serwisie powiedzieli, że  niespełna roczny stick w dziwny sposób rozregulował się i raczej nie wiedzą z jakiego powodu. Oprogramowanie i profilera wgrywałem chyba z pięć razy (instal,   później czyszczenie ) i nic nie dawało rezultatów, proponują mi wymianę na nowy lub za dopłatą na x-52 Pro. Sam nie wiem co lepsze ?? Czy ma ktoś z Was wersję pro? a może to wina Visty ? Miał ktoś podobny problem?
" Na wojnie są trzy rodzaje ataków - udane, nieudane i desant z powietrza..."

Mój hangar: (Iris) T-6A, PC-9, A-10A, F-14, F-15E, F-16 D.  (CS) C130, B-767-300, B-777 200.

Silesian

• Gość
« Odpowiedź #417 dnia: Czerwca 16, 2008, 11:33:51 »
Kameraden gwoli wyjaśnienia to nie mój joy –zdjęcia są z ebaya. Akcja z nim była jeszcze wczoraj i drąg poszedł za niecałe 200 PLN + 48 $ podane były koszty ewent wysyłki do Polski.

Jak patrzę na pierwsze zdjęcie …
http://www.teamresell.com/images/flight-16.jpg
... ma ktoś gadżety. To zestawienie: ten pomarańczowy potwór, Lord Vader, resoraki … nie te czasy koledzy.

Prawie zawsze jest jakaś aukcja z Suncom SFS Flight Controller:
http://cgi.ebay.ca/Suncom-SFS-Flight-Simulator-Throttle-Grip-NR_W0QQitemZ310058922892QQihZ021QQcategoryZ31215QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

http://cgi.ebay.ca/SFS-SUNCOM-THROTTLE-SIMULATION-CONTROLLER_W0QQitemZ230261757766QQihZ013QQcategoryZ80336QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem#ebayphotohosting
Kotek jest ”kopią” F16 a to F15.

Edit.
O Suncom bodajże sporo wie Sundowner.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 16, 2008, 11:38:53 wysłana przez Silesian »

Silesian

• Gość
« Odpowiedź #418 dnia: Czerwca 16, 2008, 12:35:47 »
Za późno na edycję ale mod może połączyć mi posty.
Nasza wyszukiwarka twierdzi że Raugust ma komplet Suncom (5 strona tego wątku) a Boczek przerabiał joy'a.

@ PolBaj kolejne partie kota znikają jednak ze sklepów. Wątpię by wszyscy go przerabiali czyli jakaś grupa gra nim np. w IŁa, gdzie ponoć niespecjalnie się sprawdza. Możliwe, że parę osób coś tam sobie sama zmodyfikowała –fajnie by było gdyby się odnaleźli na naszym forum.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #419 dnia: Czerwca 17, 2008, 18:31:10 »
Suncom z Vistulą nawet w wersji USB zwykle działać nie chce, co nie powinno być zresztą dla maniaka jakimś problemem ;)

Ja ze swojego Hawka wyrzuciłem wszystko - w zasadzie zrobił to wcześniejszy właściciel aby koszty przesyłki z Australi (przez HonkKong !) nie były zbyt duże. Wstawiłem sam całe nowe okablowanie i podpiąłem do Mjoy'a 16, działa jak marzenie.