Autor Wątek: Szukasz joysticka to wpadnij tu  (Przeczytany 350449 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Szukasz joysticka to wpadnij tu
« Odpowiedź #720 dnia: Maja 26, 2010, 10:27:22 »
Jest jeszcze tani Saitek Cyborg V1 który być może nie jest tak przekombinowany jak Cyborg X. Tylko że to nowy joystick i jeszcze nie znany, wypadałoby pomacać przed zakupem.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
« Odpowiedź #721 dnia: Maja 26, 2010, 10:32:29 »
On może mieć ten do d.y potencjometr na kanale "orczyka" jak Cyborg X, a tego w sklepie nie sprawdzisz.

« Odpowiedź #722 dnia: Maja 27, 2010, 00:52:52 »
Wysłałem Ci rano PW Bucic.

Pytanko jeszcze ogólne, czy Saitek Cyborg Evo (bez FF) jest równie dobry?

Sporo mieszanych opinii na jego temat. Jedni chwalą go pod niebiosa drudzy mówią, że ma luzy i jest nieprecyzyjne.

Pytam, bo o ile go nie produkują, o tyle mogę kupić u znajomego prawie nówkę.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #723 dnia: Maja 27, 2010, 08:34:37 »
Różnica opinii zależy od czasu i sposobu użytkowania. Im dłużej i intensywniej się na nim lata, tym jego błędy wychodzą na wierzch. Podstawowe problemy EVO to łamiąca się ośka spustu, łamiąca się obudowa chwytu w okolicach śrub nastawnych, wyrabiający się system centrowania osi X i Y, oraz układ centrowania osi orczyka - z czasem sprężyna centrująca wyciera plastik, a oryginalne oprogramowanie nie jest wtedy w stanie tej osi skalibrować.

Jeżeli lata się dłużej niż 2 godziny tygodniowo to nie polecam. W grach - strzelankach jak seria Battlefield, czy ARMA, gdzie jest bardzo duży i niedefiniowalny "deadzone", nie ma to większego znaczenia, ale w symulatorach lotu z czasem zaczyna drażnić.

« Odpowiedź #724 dnia: Maja 27, 2010, 08:44:31 »
(Pod względem precyzji (czujnik i mechanizm) ŻADEN joystick nie dorasta do pięt T16000) Thrustmaster T.16000 M vs Saitek Aviator AV8R-01 (to najlepszy wybór w swoim i wyższym przedziale cenowym)

Zatem który z nich?
Używa ktoś Thrustmastera od dłuższego czasu?
Aviator PC/PS3 i PC/Xbox. Jest jeszcze trzecia wersja?

Pozdrawiam
P.

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #725 dnia: Maja 27, 2010, 09:33:46 »
Saitek Cyborg Evo - potwierdzam wady opisane przez Sundownera.

@ Piter:
Lepiej przejrzyj kilka ostatnich stron tematu.

« Odpowiedź #726 dnia: Maja 27, 2010, 10:27:06 »
Mam Thrustmaster T.16000 M od tygodnia ale mam mało czasu na zabawę. Joy jest naprawdę bardzo precyzyjny (osie X i Y). Przepustnica to kompletna porażka. Do ergonomii drążka trzeba się przyzwyczaić.

« Odpowiedź #727 dnia: Maja 27, 2010, 13:05:47 »
Piter, jak znajdzieś gdzieś AV8R-01 to napisz proszę. Ja już się naszukałem i w sklepach i na Alledrogo. Wszędzie mają 02 albo 03. To jest koszmar dostać teraz jakiegoś porządnego Joya  :banan

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #728 dnia: Maja 27, 2010, 13:11:13 »
To ja chyba walnę licytację   :118:

« Odpowiedź #729 dnia: Maja 28, 2010, 01:52:25 »
Jeśli chodzi o mnie to nieaktualne. Po próbach kupna Aviatora 01, sprzedałem przepustnice i kupiłem Saiteka X45.

Wypróbowane przed zakupem, trzeba się przyzwyczaić ale ogółem jest miodzio.

PS. Znajomy kupił dzisiaj Cyborga X i nie zgadniecie.. Nie ma luzów. Dziwny jest ten świat  :banan

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #730 dnia: Maja 28, 2010, 07:24:01 »
PS. Znajomy kupił dzisiaj Cyborga X i nie zgadniecie.. Nie ma luzów. Dziwny jest ten świat  :banan
Zacznijmy od scenariusza "znajomy nie wie co to kątomierz", bo to o wiele bardziej prawdopodobny scenariusz.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #731 dnia: Maja 28, 2010, 08:40:12 »
Ten z którym ja miałem do czynienia też nie miał... przez pierwszy tydzień.

Cały czas zastanawiam się jak ludziom doradzać przy zakupie joyów, bo sporo ludzi się o to pyta i ostatecznie dochodzę powoli do wniosku by mówić to:

"Pierwszy joystick kup taki, który tobie nie przeszkadza ergonomią - tak tani jak to tylko możliwe, jeżeli po miesiącu nadal będziesz latał i będziesz wiedział, że jest to dla ciebie, od razu zakup joystick markowy nowy na raty, lub używany."

Niestety nie znam dobrze CH i Cougara, nie miałem z nimi do czynienia (jak ktoś chce, może mi przesłać do testów ;) ), ale to chyba bezpieczniejsza inwestycja, niż cokolwiek innego z pominięciem samoróbek.

Tak przy okazji, kiedyś robiono joy'e, które były w stanie przetrwać kilka kampanii MechWarriora i Aquanox (dwie gry zajeżdżające joya, jak nic innego), dzisiaj nic nie jest w stanie przetrwać więcej niż jedną kampanię danej gry  :015: . Szkoda mi przez to nowych użytkowników, którzy wydają pieniądze na marne.

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #732 dnia: Maja 28, 2010, 09:04:08 »
Moim zdaniem podstawowy Twój błąd, to dawanie nadziei takim ludziom, że ich samodzielny wybór wyjdzie im na dobre. Prawda jest taka, że jak ktoś o takie rzeczy pyta (czasami tak banalne, że aż ściska), to powinien w pełni polegać na rekomendacji doświadczonych graczy.

Ja bym polecał tylko i wyłącznie Saitek AV8R-01, bo, jak już nie raz mówiłem, jest bardzo dobry i tani jak barszcz. Bez przesady, jak ktoś nie jest w stanie wydać 100 zł na joya, to niech se gra w World of Goo! Świetna gra, żadna ujma na honorze. A tak mamy 50 stron tematu, w którym ludzie pytają w kółko o to samo.

Na pierwszej stronie tematu powinien znaleźć się tekst o następującej treści:

Kup (w kolejności od najlepszego do nieco gorszych):
1. Saitek AV8R-01
2. Thrustmaster T.16000 M + drugi joy dla przepustnicy (np. stary Saitek Cyborg, obojętnie który)
3. Saitek Cyborg Evo

KONIEC WYBORÓW.

Jak nie masz zamiaru kupić żadnego z powyższych, to kupujesz na własną odpowiedzialność i nie zawracaj d. pytaniami o inne joye w tym temacie!

P.S. Za zakup Saitek Cyborg X i pytania o niego - ban na miesiąc i kątomierz z tutorialem w prezencie.

Jako uzupełnienie można dodać informację o czujnikach - 99% joyów używa tych śmieciowych potencjometrów

(Thrustmaster HOTAS COUGAR też!), które nie nadają się do niczego. Ze znanych mi firm tylko Saitek i CH używają innych. Takie potencjometry po roku używania są nadal lepsze niż te śmieciowe przyniesione właśnie ze sklepu. W dodatku mają wymiary obudowy 10x10x4 mm i trudno je wymienić na lepsze, bo przeważnie obudowa i przegub joya są dostosowane do tych wymiarów, a żaden cywilizowany potencjometr nie jest taki mały.
« Ostatnia zmiana: Maja 28, 2010, 09:16:38 wysłana przez Bucic »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #733 dnia: Maja 28, 2010, 09:12:16 »
Ja bym polecał tylko i wyłącznie Saitek AV8R-01, bo, jak już nie raz mówiłem, jest bardzo dobry i tani jak barszcz.

To daj linka do sklepu gdzie można go kupić ;)

Z tej listy:
1. Bardzo ciężko znaleźć.
2. Ciężko znaleźć plus kosztuje około 200 zł nie licząc drugiego joya.
3. Nie produkują.

Kiepskie rady.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #734 dnia: Maja 28, 2010, 09:39:59 »
To był taki mały test na inteligencję  :004: Podałem 3 propozycje specjalnie na siłę. 2 i 3 są moim zdaniem dobre, ale trudnodostępne. Zostaje 1. Moja rada jest niby zła, bo na scenie zostaje jeden tylko joy? W tej sytuacji, trzeba sobie odpowiedzieć na jedno zasadnicze pytanie  :002: Czy szuka się najlepszego dostępnego joysticka, czy wolności wyboru, komfortu psychicznego... :118:

Co do słabego dostępu do AV8R-01 - aż trudno mi w to uwierzyć. Jeszcze parę miesięcy było tego pełno. Sprawdzę sam, jak będę w Warszawie.
« Ostatnia zmiana: Maja 28, 2010, 09:46:19 wysłana przez Bucic »