Autor Wątek: Szukasz joysticka to wpadnij tu  (Przeczytany 350961 razy)

Odp: Szukasz joysticka to wpadnij tu
« Odpowiedź #1215 dnia: Września 03, 2014, 21:49:38 »
Tak, Cobra ma skrętną oś. Ogólnie polecam T16000M, bardzo dobry joystick - precyzyjny, nieźle wykonany, tylko przepustnica jest gorzej zrobiona niż w M5. Dla mnie Cobra okazała się męcząca przy dłuższym lataniu, w dodatku przyciski są za daleko rozmieszczone i trzeba mieć długie palce by płynnie z nich korzystać, dlatego polecam jak masz możliwość najpierw ją przetestować.

Offline k0v4L

• JG300
  • *
« Odpowiedź #1216 dnia: Września 04, 2014, 19:35:48 »
 Thrustmaster Hotas X ma kołyskę w przepustnicy jak i skrętną rączkę.

« Odpowiedź #1217 dnia: Września 10, 2014, 01:20:53 »
Przerzucam ten wątek z "Hotas Warthob dla ubogich ;) - jakoś tam nie mogłem doczekać się odpowiedzi! :(
Może to sprawa odległości tematu - przedostatni wątek w tym temacie - 26 grudnia 2013r ;)
Może tu będzie więcej szczęścia do odpowiedzi ;P
Wczoraj (a było to 28 sierpnia br ;))) natrafiłem na coś takiego:
http://www.realsimulator.com/html/rusba.html
Ponieważ jestem zupełnym laikiem w elektronice :), proszę o opinie biegłych w temacie Kolegów. Mam cały zestaw Thrustmastera F-16 TQS/ FLCS/ Rudder CS, ale na Gameport :(. Szkoda mi go się pozbywać, marzę o WARTHOGU (ale jeszcze świnka jest zbyt ..chuda:). Czy jest to warte uwagi i...ewentualnego wykosztowania się!!?? Pozdrawiam.

« Odpowiedź #1218 dnia: Września 10, 2014, 19:16:46 »
Kupiłem niedawno nietypową przejściówkę na USB w USA i działa.

Ta Twoja propozycja jest jednak trochę droga.

Ja bym w pierwszej kolejności rozpatrywał taką rzecz:
http://www.komputronik.pl/product/91848/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/4World_Karta_Dzwiekowa_PCI_6_kanalow_midi_port.html
Jeżeli nie jesteś audiofilem, z super wyrobionym uchem, to powinna i karta dźwiękowa wystarczyć.

Druga opcja:
http://allegro.pl/adapter-usb-2-0-do-gameport-i4588078075.html

Trzecia propozycja, ale trzeba znać możliwości swojej płyty głównej:
http://allegro.pl/sledz-2x-usb-2-0-gameport-i4585927357.html

I jeszcze coś takiego
http://allegro.pl/adapter-usb-gameport-15pin-joystick-analog-pc-v2-i4540748130.html
Z firmą Logilink mam bardzo dobre doświadczenia. Powinno działać.

« Odpowiedź #1219 dnia: Września 10, 2014, 23:05:39 »
Witaj! Dzięki za reakcję i podpowiedzi! Jakiś miesiąc temu zastosowałem opcję nr 1. Po zamontowaniu  i instalacja drajwerów ;) posypał mi się dźwięk w kompie :(
Ciekawa jest opcja nr 3 - ten śledź. Tylko muszę sprawdzić, czy mam na płycie gniazdo do wpięcia. Płyta jest raczej niezła ASRock P67 Extreme6.
Propozycje 2 i 4 - ciekawe, ale na miejscu w Częstochowie, żaden sklep ich nie ma , a nie chce kupić w ciemno i żeby leżała-jak się nie sprawi ! :)
A ta Twoja przejściówka? Jak się sprawuje? Do czego jej używasz? Ile kosztowała? Podeślij proszę fotkę czy instrukcje. Może być na : zibisol@wp.pl
 Pozdrawiam. Zbyszek

« Odpowiedź #1220 dnia: Października 12, 2014, 23:16:22 »
Witam. Muszę kupić joystick z przepustnica i wybrałem ten: http://www.morele.net/joystick-thrustmaster-t-flight-hotas-x-2960703-504230/. Cena nie przekracza 200 zł jest ok jest tez tańsza wersja za 90 zł ale wole tą. Jak macie swoje propozycje do 180 zł proszę podać. Czy może mi ktoś podać nr telefonu lub GG abym mógł porozmawiać z kimś kto jest fachowcem w grze IL-2 - dziękuje.

1. Pisownia.
2. Zły dział.
3. Opcja "szukaj".
4. Zdecyduj się jak piszesz czy z ogonkami czy bez.
5. Po co spamujesz w kilku tematach o tym samym?

Mazak.

« Ostatnia zmiana: Października 13, 2014, 09:14:38 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #1221 dnia: Października 12, 2014, 23:38:05 »
Też korzystam z Hotas X, mogę śmiało polecić.
Jeśli w przyszłości najdzie cię ochota na współczesne myśliwce, może zabraknąć ci przycisków, ale do 180 zł i tak tego problemu raczej nie da się pokonać. ( jeśli ktoś ma patent chętnie wysłucham  ;D )

Wydaje mi się że post bardziej pasował by w dziale software i hardware, ale to już sprawy moderów ;)
 Witaj na forum.
« Ostatnia zmiana: Października 13, 2014, 09:12:58 wysłana przez KosiMazaki »
_____________________________________________________________________________________________
"Like a brick, John. We are dropping like a brick..."

« Odpowiedź #1222 dnia: Października 13, 2014, 23:19:24 »
Dziękuję.

« Odpowiedź #1223 dnia: Października 19, 2014, 10:40:16 »
Chciałbym wymienić sprężynę w Cyborgu FLY 5 na bardziej miękką, bo ta montowana fabrycznie jest dosyć twarda w porwaniu z X52.
Może ktoś już przeprowadzał taki zabieg lub wie jak coś takiego wykonać ?
"Jeb*ć, karać, nie wyróżniać. W wolnych chwilach prześladować"

« Odpowiedź #1224 dnia: Października 25, 2014, 13:57:29 »
Czołem.

Krótkie pytanie do Was ponieważ mam dylemat...
Który HOTAS wybrać:
Używany (jeśli znajdę) Saitek X-65F, nowy X-52 PRO, czy nowy X-55?

Na dzień dzisiejszy moja sympatia kształtuje się właśnie w takiej kolejności w jakiej je wymieniłem.

X-65F - ciekawość to główny powód tego że wylądował na pierwszym miejscu. Poza tym jest metalowy i ma podwójną przepustnicę, oraz wydaje mi się że z racji braku ruchomych części jego precyzja nie powinna spadać z upływem czasu. Całą resztę jego dolegliwości znam i (chyba) moge się z nimi pogodzić.
Prosiłbym tylko o opinie czy da się tym jakoś w miarę sensownie polatać np. w FSX albo Iłka?

X-52 PRO - sprawdzona konstrukcja. Minusy to plastik i pojedyncza przepustnica, resztę można poprawić samemu.

X-55 - po tym jak sie naczytałem o spasowaniu plastików w produkcie za 700 zł, chyba jedynym plusem tego joya jest podwójna przepustnica...
Born to fly. Forced to work.

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #1225 dnia: Października 25, 2014, 15:03:18 »
X-55, nie jest źle. Lubię go. Ale racja, że miejscami wykonanie jest słabe. Dotyczy to zwłaszcza przycisków i pokręteł na przepustnicy.
X-65 to jakś dziwny, dobrze zrobiony wynalazek. Nie ryzykowałbym.
x-52 - nie wiem.

« Odpowiedź #1226 dnia: Października 25, 2014, 15:48:41 »
Prosiłbym tylko o opinie czy da się tym jakoś w miarę sensownie polatać np. w FSX albo Iłka?

X-65 miałem dosyć długo, teraz mój egzemplarz ma jeden z pilotów 13 Welt ;) Mogę Ci od razu powiedzieć że ten joy zupełnie nie nadaje się do tytułów które wymieniłeś. O ile jeszcze w FSX będziesz latał nowszymi wojskowymi maszynami, to może jeszcze ma to niewielki sens (pomijając kwestię przyjemności z pilotażu). Natomiast w przypadku lekkich maszyn z napędem śmigłowym, latanie tym joy'em to katorga dla dłoni i nadgarstka. Pomijając jego ergonomię która nie jest niczym wybitnym, to ciągły nacisk który będziesz musiał wywierać na drążek aby utrzymać maszynę na wyznaczonym kursie będzie niezłym wyzwaniem.  Jeszcze gorzej sytuacja ma się z śmigłowcami, w tym przypadku ja już nawet nie próbowałem się z tym mierzyć.
Widzę że latasz w BMS, tutaj ten joy sprawdził by się idealnie. Wydaje mi się że jest wręcz stworzony do tego tytułu, gdyby jeszcze miał lepszą ergonomię to było by idealnie.
X-65 ma za to bardzo rozbudowaną przepustnicę, która daje bardzo duże możliwości konfiguracji. Dlatego jeśli zdecydujesz go kupić to zawsze możesz pomyśleć o dokupieniu do tego zestawu drugiego drążka, powiedzmy VKB Cobra (nawet w podstawowej wersji). Wtedy będziesz miał zestaw idealny do Falcona a po zmianie drążka będzie można polatać lżejszymi maszynkami które fajnie jest "czuć" podczas pilotażu. Co do solidności i bezawaryjności X-65F to nie do końca jest tak różowo. Fakt że zestaw jest zbudowany z jakiegoś stopu nie gwarantuje wysokiej wytrzymałości wszystkich elementów, jak chociażby niektóre manipulatory na przepustnicy które sprawiają wrażenie dość "kruchych".  Natomiast konstrukcja z użyciem czujników nacisku, faktycznie eliminuje konieczność stosowania elementów ruchomych ale pamiętaj że tensometry też mają swoją żywotność. Przy intensywnym lataniu precyzja tego joy'a też z czasem może spadać.
X-55 na chwilę obecną jest chyba jedynym sensownym wyborem jeżeli chodzi o wszechstronność. Osobiście proponował bym obejrzeć, wymacać i dopiero wydawać opinię na temat spasowania poszczególnych elementów itd... Dla mnie główną wadą tego zestawu była by na początku ergonomia drążka która jest identyczna jak w X-65F, ale nie każdemu musi to przeszkadzać.
Mając bezpośrednie porównanie z Cougarem czy Warthogiem, kształt tych drągów Saiteka jest czymś... czego ja do końca zrozumieć nie mogę :)

Offline Qba

• VFA-313
  • *
« Odpowiedź #1227 dnia: Października 25, 2014, 21:43:37 »
Hej

Zgadzam się z Freemanem jeśli chodzi o X-65F. Jeżeli latasz regularnie czymś innym niż F-16, F/A-18, F-35 (BMS/FSX), to nie warto wydawać na niego tak dużej kwoty. W Cessnie ręka na dłuższą metę męczy się, poza tym jest mniejsza radocha z latania. Ja używam drąga z X-65 tylko do Falcona, do pozostałych simów mam klasycznego joya.

Z kolei nie zgodzę się z przedmówcą jeśli chodzi o ergonomię sticka X-65/55, w mojej dłoni leży jak ulał, trzeba tylko zamienić miejscami dwa haty.

X-52 Pro używałem przez pięć lat i nie miałem zastrzeżeń.

Virtual Strike Fighter Squadron 313

"Failure to remove TrackIR prior to ejection may cause injury. If unable to remove TrackIR, a proper ejection body position (head back against the seat headrest) reduces the chance of injury from the TrackIR."

« Odpowiedź #1228 dnia: Października 26, 2014, 10:04:39 »
Z kolei nie zgodzę się z przedmówcą jeśli chodzi o ergonomię sticka X-65/55, w mojej dłoni leży jak ulał, trzeba tylko zamienić miejscami dwa haty.

To już pewnie kwestia indywidualnych preferencji/przyzwyczajeń. Jeśli ktoś nie trzymał w łapie TM Warthog/Cougar to pewnie nie będzie miał większych zastrzeżeń w tej kwestii. Ja mając bezpośrednie porównanie do wyżej wymienionych mogę śmiało stwierdzić że repliki TM mają niedoścignioną ergonomię wśród wszystkiego z czym miałem do czynienia. Ale to już raczej zasługa tęgich głów projektujących te drągi do ich rzeczywistych zastosowań  ;)
Poza tym złego słowa na X-65 powiedzieć nie mogę, osobiście bardzo lubiłem ten zestaw pomimo jego oczywistych ograniczeń.

P.S. W X-55 też da się w łatwy sposób zamienić haty miejscami? W X-65 były przykręcone śrubkami z łbem imbusowym, tutaj pewnie są wciskane lub w najgorszym wypadku wklejane.

« Odpowiedź #1229 dnia: Października 26, 2014, 16:02:10 »
To mi namieszaliście ;) Musze to przetrawić...

A jeśli chodzi o TM Warthoga, to czy ten zestaw jest na tyle uniwersalny że bedzie się nadawał i do Falcona i do np. Iłka czy FSXa? Chodzi mi o dostępność i możliwości konfiguracyjne pokręteł, suwaków itp.

P.S. W X-55 też da się w łatwy sposób zamienić haty miejscami? W X-65 były przykręcone śrubkami z łbem imbusowym, tutaj pewnie są wciskane lub w najgorszym wypadku wklejane.

Z tego co wiem nie da się tego zrobić w łatwy sposób. Na hatach są odwzorowane tylko imitacje śrubek.
Born to fly. Forced to work.