Autor Wątek: Szukasz joysticka to wpadnij tu  (Przeczytany 350770 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zlp

• *
Odp: Szukasz joysticka to wpadnij tu
« Odpowiedź #1245 dnia: Stycznia 16, 2015, 11:28:29 »
Witam,

Jak w temacie, joystick do Falcona BMS - proszę o radę - wacham się między x52pro a x55, niestety, kupno Thrustmastera w obecnej chwili przekracza moje możliwości finansowe...

Niestety na forum nie zlalazłem odpowiedzi na mój dylemat.

« Odpowiedź #1246 dnia: Stycznia 23, 2015, 18:54:58 »
Witam
Posiadam zabytkowego F16 TQS, czyli protoplastę Cougara, wymagającego portu klawiatury starego typu i chyba portu szeregowego.
Powstał na długo przed erą usb. Sprzęt w sumie w dobrym stanie, tylko kwestia podłączenia, no i oprogramowania, sterowniki, których musiałbym poszukać są spod Dos-a, a obecnie używam win 7 64bit.
Jest jeszcze kwestia na ile to ustrojstwo (mam na myśli elektronikę wewnątrz) byłoby kompatybilne z współczesnym sprzętem.
Parę stron wstecz widziałem podobne pytanie ale nie znalazłem rozwiązania.
Z tego co wiem sama przejściówka nie załatwia sprawy, bo problemem jest właśnie elektronika, ale może się mylę.
Ma ktoś jakiś pomysł, czy wskazówkę, czy też powinienem przymierzyć się do organizacji muzeum :)

« Odpowiedź #1247 dnia: Stycznia 23, 2015, 19:03:06 »
Czołem,

Jedyne rozsądne wyjście, to wymiana całej elektroniki na Mjoy16 lub projekt Damosa DMjoy. Obydwa rozwiązania znajdziesz tutaj na forum.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #1248 dnia: Stycznia 23, 2015, 19:28:43 »
Lub na nowszą elektronikę od TM z wersji TM HOTAS COUGAR (na USB).
Kontakt z serwisem TM jest bardzo dobry. Można się zapytać, czy to możliwe i poprosić o wycenę.

.. joystick do Falcona BMS - proszę o radę - wacham się między x52pro a x55..

Jeśli tylko te dwa wchodzą w grę to ja brałbym X55. Cena niewiele większa, podwójna przepustnica, nowsza konstrukcja.
Ale jesli stricte do Falcona to rozważ X65.
Chyba wolałbym używanego X65 niż nowego X55.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #1249 dnia: Stycznia 23, 2015, 19:56:21 »
Bardzo dziękuję za odpowiedzi, wyślę maila do thrustmastera, zobaczymy co oni na to, jeśli nic z tego nie wyjdzie, poszukam tego drugiego rozwiązania na forum.

Ale jesli stricte do Falcona to rozważ X65.
Chyba wolałbym używanego X65 niż nowego X55.

A co wybrać pomiędzy X65 a TM warthog do Falcona (jeśli nic z reanimacji nie wyjdzie)?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #1250 dnia: Stycznia 24, 2015, 09:15:57 »
X65F to sztywny joy (tak jak w prawdziwym F-16) - nie wychyla się jak inne kontrolery. Sam nie używałem, ale koledzy chwalą. Recenzje między innymi naszego eskadrowego dowódzcy znajdziesz tutaj. Minusem Force Sensing jest to, że musisz mieć joya mocno przytwierdzonego do podłoża (najlepiej śrubami). Drążek sprawdza się w F-16, ale już w innych samolotah gorzej. W takim FSX na awionetkach lata się już mniej przyjemnie.

Warthog to wierna kopia drążka z A-10C Warthoga, wychylany standardowo jak inne kontrolery. Layout drąga identyczny jak w prawdziwym F-16, a przepustnica jak w F-15E. Ten HOTAS sprawdza się wszędzie, ale jak to z Thrustmasterem - trzeba słono zapłacić, a sprzęt potrafi się popsuć. Należy uważać na partie z początków produkcji, bo zdażały się wady produkcjyjne.

Trudno wybrać ten lepszy - to jak porównywanie jabłek do pomarańczy. Sam musisz zdecydować.

« Odpowiedź #1251 dnia: Stycznia 24, 2015, 09:44:17 »
Tak też mniej więcej po przeczytaniu iluś tam opinii i recenzji pomyślałem. Zaletą TM HW są też upgrady (gotowe moduły FSS coś tam), które można kupić,  ale wtedy świnka skarbonka  niemal znika w oczach :)
Na razie poczytałem o Dmjoy, wysłałem maila do TM, poczekam.
Do przerabiania lekcji i przypominania sobie TM hotas X od biedy wystarcza, aczkolwiek w miarę przerabianego materiału już by mi się więcej przycisków na joyu przydało.
Tak to jest, apetyt rośnie... :)
Bardzo dziękuję za odpowiedź, a w podzięce link do fajnego filmiku (model RC F16 edf dodatkowo z wektorowanym ciągiem, wiem w rzeczywistości tego nie ma, ale model lata super, a modele RC to moje drugie hobby :) )
https://www.youtube.com/watch?v=pt09lU2SmXE

« Odpowiedź #1252 dnia: Stycznia 24, 2015, 13:34:26 »
...wysłałem maila do TM, poczekam.

Nie chcę być złym prorokiem ale jakiś czas temu korespondowałem z serwisem TM w sprawie zakupu działającej elektroniki do Cougar'a. Zgodzę się z Poko że kontakt z nimi jest bardzo dobry. Bardzo szybko otrzymałem odpowiedź która brzmiała ona następująco:

We would like to inform you that this issue is caused by a defective PCB board, unfortunately is the PCB board no longer available nor is there a repair procedure.
The only parts left for the Hotas Cougar can be found on the link below:
http://cougar.flyfoxy.com/warranty_parts.php
Thank you for your cooperation and understanding.

Więc chyba nie ma się co nastawiać na zdobycie z ich pomocą sprawnej elektroniki do kocura, łatwiej pewnie było by coś upolować na viperpits.org. Nie wiem tylko czy jest sens bawić się w takie kombinacje żeby wskrzesić  TQS, choć sprzęcik to był kiedyś zacny. Może w wyrazach szacunku odstaw go gdzieś na półkę i niech służy jako eksponat/gadżet lotniczy  ;)

Co do Twojego dylematu w wyborze joy'a, to jeśli planujesz latać głównie w BMS chyba X65F będzie najlepszym wyborem, słabiej sprawdzi się pewnie w innych tytułach, ale coś za coś :)

« Odpowiedź #1253 dnia: Stycznia 24, 2015, 14:12:53 »
Nie wiem tylko czy jest sens bawić się w takie kombinacje żeby wskrzesić  TQS, choć sprzęcik to był kiedyś zacny. Może w wyrazach szacunku odstaw go gdzieś na półkę i niech służy jako eksponat/gadżet lotniczy
Całkowicie się zgadzam z Freeman13.

« Odpowiedź #1254 dnia: Stycznia 24, 2015, 14:33:24 »
Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Szczerze to tak podejrzewałem i teraz mam jasność.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #1255 dnia: Stycznia 24, 2015, 14:34:48 »
Raczej niech komuś innemu posłuży, sprzedaj albo oddaj w dobre ręce, ktoś może coś z tego zrobi...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Versor

• 13 WELT
  • *
  • 6 WELT
« Odpowiedź #1256 dnia: Marca 13, 2015, 11:50:49 »
Panowie macie może jakieś potwierdzone informację dotyczące możliwości podłączenia do komputera zestawu złożonego z Warthog stick + Saitek X-65f throttle ?
« Ostatnia zmiana: Marca 13, 2015, 12:29:43 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #1257 dnia: Marca 13, 2015, 12:09:07 »
Samej przepustnicy od X-65F nie podłączysz, bo niby jak? Trzeba by podłączyć cały zestaw Saiteka i do tego osobno drąg z Warthoga. Później mapowanie wszystkiego w PPJoy lub czymś podobnym, chyba że sim zobaczy obydwa kontrolery i pozwoli na odpowiednie przypisanie osi i przycisków do któregoś z nich. To chyba jedyna możliwość podłączenia takiego tandemu.

Offline Versor

• 13 WELT
  • *
  • 6 WELT
« Odpowiedź #1258 dnia: Marca 13, 2015, 12:29:47 »
Sądziłem_, że odłączę od przepustnicy drążek i podłącze samą do kompa (czy będzie ją komp widział_?_). A do tego do innego gniazda USB podłączam stick od warthoga tylko za diabła nie wiem czy to wszystko komp wykryje i czy się będzie dało jakoś sensownie skonfigurować. Np. w DCS-ie w kontrolsach będę miał wybór Saitek oraz Warhog?
« Ostatnia zmiana: Marca 13, 2015, 12:33:27 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #1259 dnia: Marca 13, 2015, 13:04:52 »
W ten sposób ma to jak najbardziej sens. Tylko pytanie jak zachowa się Saitek gdy podłączysz go bez podpiętego drążka. Domyślam się że powinien normalnie zostać wykryty i pozwolić na przypisanie wszystkich funkcji przepustnicy. Podłącz i zobacz jak to wygląda bez stick'a.
Z drążkiem od Warthoga to w ogóle już nie powinno być żadnych problemów. I myślę że taki DCS pozwoli spokojnie na przypisanie wszystkich funkcji do obydwu kontrolerów. Nie wiem jak z innymi simami, pewnie w każdym tytule może być inna sytuacja. Dla przykładu w takim FSK możesz wszystko podłączyć z innej parafii i działa w pełni funkcjonalnie.