Autor Wątek: Szukasz joysticka to wpadnij tu  (Przeczytany 350342 razy)

Odp: Szukasz joysticka to wpadnij tu
« Odpowiedź #1275 dnia: Października 07, 2015, 12:49:14 »
Przepustnicy osobno nie kupisz, masz do wyboru zestaw albo sam drąg. Wiem że trochę to dziwne, ale tak niestety jest  :|

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1276 dnia: Października 07, 2015, 13:40:23 »
Na stronie Thrustmastera przepustnica jest dostępna jako osobny produkt. Ale kupno osobno niezbyt się opłaca.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #1277 dnia: Października 07, 2015, 14:30:18 »
Jest jakas sensowna opcja kupna zestawu innego producenta? Znam x52 ktore nie za bardzo mi sie podoba, no i jeszcze x52pro (juz lepiej). Co do x55 Rhino, to slyszalem rownierz duzo zlego. Teraz ciezko sie zdecydowac, poniewaz ten warthog w zestawie bardzo sie podoba ale min. 1200 zl to juz wyzsza klasa  :|

« Odpowiedź #1278 dnia: Października 07, 2015, 15:01:12 »
Co Wy gadacie. Na allego jest sprzedawana osobno przepustnica.
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #1279 dnia: Października 07, 2015, 15:10:42 »
Co Wy gadacie. Na allego jest sprzedawana osobno przepustnica.

Faktycznie według tego co widać taka opcja jest możliwa.  Musiało się to zmienić niedawno, bo do tej pory nigdzie w dystrybucji na terenie PL samej przepustnicy nie widziałem. Druga sprawa że kupując obydwa elementy osobno (nie licząc nawet przesyłki), jesteśmy na starcie pewnie jakieś 300zł do tyłu :|

Artec z tego co piszesz jesteś zorientowany w rynku i jak sam widzisz dużego wyboru nie ma. Jeżeli nie zależy Ci na tym żeby mieć replikę to bierz X55 od Saiteka i nie bój się złych opinii o nim. Kilka osób tutaj używa tego kontrolera i są zadowoleni. Przeczytaj w wątku o Warthogu perypetie kolegi Szybownika to szybko się zorientujesz że nawet joy za sporo grubszą kasę, też nie gwarantuje bezawaryjnej pracy. Rhino jest świeżym produktem i ma cały czas wsparcie producenta, z X52 może być już różnie w tej kwestii.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1280 dnia: Października 07, 2015, 18:01:41 »
Na stronie Thrustmastera jest takie coś:

http://www.thrustmaster.com/en_UK/products/hotas-warthog-dual-throttles

Widocznie dużo mieli padaczek sprzętów to rozdzielili żeby towar z magazynów schodził  :032:.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1281 dnia: Października 21, 2015, 17:04:46 »
No to albo 52pro, albo x55 rhino... trudne  :|

« Odpowiedź #1282 dnia: Stycznia 25, 2016, 08:43:00 »
Rozpoczynam swoją przygodę z symulatorami lotniczymi i space simami.
Wiąże się to oczywiście z zakupem joysticka.
I tu pojawia się problem, jestem kompletnym żółtodziobem w tym temacie. Szukam czegoś przyzwoitego, w przystępnej cenie. Czegoś, co starczy na dłużej.

Póki co, posiadam te gry pod joya:
 - Kerbal Space Program
 - War Thunder
 - Wing commander 3
 - Wing commander 4
 - IL-2 Sturmovik, ten najstarszy.

Po zakupie joysticka, interesował by mnie zakup gier z gatunku space sim, np. X3 Terran Conflict, stareńkie gry , serii X-Wing, TIE fighter oraz oczywiście testowanie gier z segmentu free-to-play o różnej tematyce.
Zaś po upgradzie komputera, jestem jak najbardziej zainteresowany Star Citizenem oraz Elite: Dangerous.

Jak widzicie, mam zamiar skupić się głównie na kosmicznych symulacjach. Kompletnie nie interesują mnie symulatory boeingów i innych olbrzymów, gdzie liczba przycisków potrzebna do odpalenia samolotu zachacza o nieskończoność.

Przejdźmy jednak do sedna.
Do tej pory, rozglądając się za joyem wpadłem na Mad Catz Cyborg v1.
Cena jest bardzo przystępna, joy posiada wszelkie niezbędne funkcje, takie jak 3-osiowy joy i przepustnica.
Jednak czy ten model jest wart jakiejkolwiek uwagi?

Oczywiście wpadłem też na takie joye jak Mad Catz Fly 5 czy Thrustmaster Hotas Flight X.

Chciałbym zapytać więc, jakie joye polecacie dla osoby rozpoczynającej przygodę z symulacją, w przystępnej cenie?
Jak widać, mam zamiar grać w dość stare tytuły jak i nowinki, więc zależy mi na tym, by joy działał w obu przypadkach.
Nie wiem, czy chcę wydać więcej niż ok 200 zl.

TL;DR
Joystick dla nooba za ok. 200 zl.
Nowy ma zamiar grac glownie w space simy, ale nie pogardzi też symulacją w realiach WWII.
Chce grac i w starocie i nowosci, wiec milo by bylo, by joy to obsluzyl.
Jky ma sie nie rozleciec po tygodniu.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1283 dnia: Stycznia 25, 2016, 09:17:56 »
Na szybko przychodzi mi do głowy Thrustmaster T16000 albo Hotas Flight X.

Na Allegro znalazłem jeszcze takie coś:

http://allegro.pl/joystick-i-wolant-saitek-x45-i5932668433.html

Tyle, że to leciwa używka i nie wiadomo jak z precyzją i sterownikami pod nowsze Windowsy.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1284 dnia: Stycznia 25, 2016, 09:54:31 »
Wolałbym używek unikać. Walki ze sterownikami także.

Czy modele, o których mówisz, to te?
www.ceneo.pl/4762205

www.ceneo.pl/5647695#mh=O2L80AGj11012thrustmasterxezy2TMsk95EOZvrgqAfyiV6PUnMGe7Pw9m7v9zi_bnv3NYEBqwAh02r2pow6o3elz6PVnNZbYYdVFQlIjH7bChMMvcWvrlIqFiABfj-QD3NpMQvrey_18BUf_cSrLo6JVOK4V6gve1GhbbchI7IYG3VFORyNIonC5iOhE53Q-mpBq8zD25FlR2lwmepLMZ5OdX4tMMCFA41

Który z nich jest lepszy technicznie?
Ten Hotas ma podobno problemy z deadzone.
No i małe biurko raczej wyklucza u mnie opcję zakupu hotasa. Chyba, że na kolanach bym go trzymał.

A co możesz mi powiedzieć o tym modelu?
www.ceneo.pl/25479164

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1285 dnia: Stycznia 25, 2016, 10:44:23 »
Tak to te. Ten pierwszy jest na czujnikach Halla, więc jego precyzja i trwałość może być większa. Nie wiem jak Hotas X. Deadzonem specjalnie bym się nie przejmował. W tej cenie raczej nie unikniesz plastiku w środku i luzów. Poza tym nawet sprzęty za grubą kasę (Warthog, Cougar) mają z tym problem stąd chyba bym się przy twoim budżecie tym nie stresował. Wyboru specjalnie nie masz.

« Odpowiedź #1286 dnia: Stycznia 25, 2016, 10:51:47 »
A co możesz mi powiedzieć o tym modelu?
www.ceneo.pl/25479164

Ten to ma dopiero deadzone  :D Szczerze odradzam Ci nawet myślenie o tym dziwolągu, wiem że design może bardziej ma osadzony w space-simach ale chyba na tym jego "dobre" cechy się kończą. Jak to mówią, "popij wodą i zapomnij" ;)

Jeśli chcesz taniego i precyzyjnego joya, który na starcie nie zniechęci Cię do latania to T.16000M jest na tą chwilę jedynym słusznym wyborem. Tam chyba siedzi ten sam sensor hall'a co w TM Warthog, to jednak coś znaczy.

Osobiście mogę Ci jeszcze z czystym sumieniem polecić Defender Cobra M5, jeżeli nie przeraża Cię zakup poza granicami naszego kraju. W cenie około 200zł był by jak dla mnie najlepszym wyborem.

Tak jak pisze Mazak, luzów i deadzone i tak nie unikniesz. To się zdarza nawet w sprzęcie z najwyższej półki. Gorzej jeżeli kupisz coś co już na starcie trzeba kalibrować żeby w cokolwiek polatać.

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #1287 dnia: Stycznia 25, 2016, 11:19:34 »
@ Freeman, nie gadaj tak o tym joyu. Na takim joyu nalatałem kilka lat. Ma jednak wadę. Psuje się na potęgę. Jak miałem je nowe (bo nie jednego) to był dla mnie najlepszy i najwygodniejszy joy.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

« Odpowiedź #1288 dnia: Stycznia 25, 2016, 11:25:43 »
Zdecydowanie odradzam Cyborga  (http://www.ceneo.pl/25479164) !
Miałem Cyborga FLY 5 i po roku zaczęły wariować osie, a do tego urwał się jeden z przycisków.  Joy wrócił z serwisu, ale tym razem jako Cyborg v1,  a po roku znowu zaczęły wariować osie, zresztą przycisk który wcześniej się urwał, też nie jest w najlepszym stanie :? .

Zdecydowanie odradzam zakup Cyborga, mimo atrakcyjnej ceny lepiej troche dołożyć i kupić T.16000 lub Hotas Flight X ;) .
"Jeb*ć, karać, nie wyróżniać. W wolnych chwilach prześladować"

« Odpowiedź #1289 dnia: Stycznia 25, 2016, 11:27:40 »
Tzn. ten madcatz na fotce z ceneo to Fly 5. A ja mysle o cyborg v1.

Do kolegow powyzej mam prosbe aby pisali, o ktorym modelu mowia. Sam przytoczylem ze 3 modele, kolega administrator tez 1-2, kolega Freeman dorzucil cobre i mamy juz 6 joyow do dyskusji.

Troche sie w tym gubie.

Panie legwanie i koledzy powyzej.
Mowicie o Thrustmaster 16000, ale ja znajduje tylko 16000m. To te same joysticki? Nie znalazlem wzmianki o tym joysticku bez "emki".