Autor Wątek: Szukasz joysticka to wpadnij tu  (Przeczytany 350636 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Szukasz joysticka to wpadnij tu
« Odpowiedź #1291 dnia: Stycznia 25, 2016, 11:53:27 »
@ Freeman, nie gadaj tak o tym joyu.

Haha  :D Przepraszam Red, nie chciałem być aż tak surowy w swojej ocenie ;)

Gromo zerknij na link:

http://www.thrustmaster.com/en_UK/products/t16000m

Dokładnie o tego joya chodzi, nie ma innego o podobnym oznaczeniu.

Jeśli chodzi o Cobrę to mając do wyboru ją a T.16000M osobiście wziął bym wajchę od "czerwonych". Z precyzją będzie podobnie jak w TM, nie zauważysz dużej różnicy. Cobra też jest na hall'ach. Nie wiem tylko czy pasowała by Ci w tym joyu praca mechanizmu. Ten drąg chodzi bardzo lekko, przy tym ma bardzo duży zakres wychyleń. Mi się to akurat podobało, ale to już są indywidualne sprawy.

« Odpowiedź #1292 dnia: Stycznia 25, 2016, 12:26:19 »
Chyba sie skusze na tego thrustmastera 16000m.
Mam tylko 2 pytania odnosnie tego joya.

Czy joy jest 3 osiowy? Tzn, czy mozna obracac go wokol osi pionowej i dzieki temu operowac np. sterem na ogonie samolotu?

Jak dziala przepustnica w tym modelu? Widze maly suwak w tylnej czesci podstawy. Jest to w pelbi analogowy mechanizm, pozwalajacy plynnie ustawiac ciag miedzy 0-100%? Czy moze dziala on skokowo, tzn. ma np. kilka przelacznikow i tylko przeskakuje miedzy nimi, zmieniajac ciag co kilka, kilkanascie %?

« Odpowiedź #1293 dnia: Stycznia 25, 2016, 12:43:00 »
Zerknij na tą recenzję, znajdziesz tam odpowiedzi na swoje pytania:

https://www.youtube.com/watch?v=n6Ra1I-4vDI

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #1294 dnia: Stycznia 25, 2016, 12:55:52 »
Ja zdecydowanie polecam TM T-Flight Hotas X. Niezwykle ergonomiczny, precyzyjny i solidny. Ja od prawie 10 lat używam jego starszego brata czyli Afterburnera II i jestem b. zadowolony. Nowy na więcej przycisków. Za 200.- nic lepszego nie dostaniesz.

« Odpowiedź #1295 dnia: Stycznia 25, 2016, 13:44:45 »
Dzieki wielkie za porady. Mam lekkie obawy co do przepustnicy w TM 16000m. Jednak chyba sie na niego zdecyduje.
Czytajac recenzje i opinie mozna dojsc do wniosku, ze jest duzo bardziej precyzyjny od TM T-Flight Hotas x.
Dodatkowa zaleta jest to, ze zajmuje mniej miejsca. 16000 poloze na podkladce, odsune mysz i gram, T-Flight z przepustnica zajmuje 2x tyle.
Cena w obu przypadkach jest bardzo podobna. Moze z korzyscia paru zl na rzecz Hotasa.
A ilosc przyciskow jest dla mnie nie istotna, na klawiaturze mam ich ponad 100. Bardziej istotne sa przyciski pod kciukiem.

Porownujac oba joye zauwazam, ze
TM 16000m ma swietny stick, ale slaba przepustnice.
Za to TFlight Hitas X ma gorszego sticka i lepsza przepustnice od tm 16000m.
Dobrze mowie?

Jeszcze raz dziekuje za wszelkie porady od Was.
Joya bede kupowal w ciagu najblizszych 2 tygodni, wiec jesli macie jakies uwagi, to dalej chetnie slucham.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1296 dnia: Stycznia 25, 2016, 13:56:28 »
Jeszcze raz dziekuje za wszelkie porady od Was.
Joya bede kupowal w ciagu najblizszych 2 tygodni, wiec jesli macie jakies uwagi, to dalej chetnie slucham.

Na forum i w tym wątku sporo było mówione o każdym z tych joyów, więc zawsze możesz troszkę poszukać, a wiedze swoją poszerzysz.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1297 dnia: Stycznia 26, 2016, 23:47:38 »
Panowie dobrze wydedukowałem z opisów i recenzji joystików Thrumastera T.16000M oraz T Flight Hotas X, że:
T.16000M ma sticka na czujnikach halla, przepustnicę na potencjometrze, natomiast
T Flight Hotas X - wszystkie osie na potencjometrach.

Czyli teoretycznie, T.16000M bedzie/powinien być mniej awaryjny.
Mam już kilka wyklepanych Wingmanów od Logitecha i przyszła pora zmienić joya. Chociaż, Wingman mi bardzo dobrze leżał w dłoni i trudno się rozstać.
MJoy16.googlepages.com
... in the air.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1298 dnia: Kwietnia 09, 2016, 13:24:00 »
Thrustmaster zapowiada prezentację nowych joystick'ów i innych peryferiów. Coś czuję, że będzie zestaw dla Horneta.

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #1299 dnia: Kwietnia 11, 2016, 10:33:03 »
To zainteresowałeś mnie, ciekawe co pokażą i czy ceny wcześniejszych modeli spadną ?  I to 4 Maj, dokładnie w moje urodziny :), a za tydzień dowiemy się co to będzie. Boję się pomyśleć o cenie...
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1300 dnia: Kwietnia 11, 2016, 11:04:14 »
Wątpię, żeby ceny spadły, najwyżej przestaną produkować stare modele tak jak było z cougarem.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #1301 dnia: Kwietnia 11, 2016, 11:13:36 »
Jeśli to będzie replika z F-18 to raczej nie przestaną produkować replki z A-10C, ale też tak myślę , że nie spadną. Ciekawe co pokażą, chyba nie tylko jedną nowość ?
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #1302 dnia: Kwietnia 11, 2016, 13:04:53 »
Ciekawa informacja z tymi nowymi produktami :o Na obniżkę cen wogóle bym nie liczył. Prędzej zrobią jakąś urodzinową promocję na ograniczony czas, albo dadzą jakieś bonusy przy zakupie nowych zestawów.
Swoją drogą skąd macie przeczucie że planują HOTAS z F/A-18? Z jednej strony było by to chyba całkiem dobre posunięcie.
Hornet i F-15 mają praktycznie ten sam stick, do tego przepustnica z Warthoga jest chyba zbliżona do tej z F-15. Więc zrobienie nawet samego stick'a z takim gripem było by całkiem ciekawą opcją. Nie wiem tylko czy poszli by o krok dalej i zrobili przepustnicę z Horneta? W sumie mając praktycznie gotowca z A-10 wystarczyło by tylko zmienić kształt i wyposażenie manetek, no i ewentualnie przeprojektować panel z przełącznikami. Dla takiej firmy to raczej pestka... Chociaż posiadanie w ofercie dwóch niemal identycznych (funkcjonalnie) przepustnic, chyba (pod względem marketingowym) mija się z celem.
Ja najchętniej widział bym w ich produktach odświeżoną przepustnicę od Cougara (F-16) i wymienne gripy do stick'a Warthoga. Mógł by właśnie być ten z F/A-18 i ewentualnie jakiś drąg ze starszej maszyny (Spitfire albo Bf-109). A może zaserwują jakieś pedały? Póki co nie mają żadnych w swojej ofercie. 

« Odpowiedź #1303 dnia: Kwietnia 11, 2016, 13:11:20 »
Informacje już za tydzień, trzeba się uzbroić w cierpliwość.  8)
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #1304 dnia: Kwietnia 11, 2016, 18:50:32 »
Iość gwiazdek na tym zaproszeniu, może coś sugerować...

Myślę że finansowe aspiracje firmy TM wylatują znacznie wyżej
niż ten stratosferyczny F15 na obrazku .

I raczej spodziewam się produktów bezpiecznych, na których można aktualnie
zarobić więcej, czyli galaktyczne wojny.
(Widać to po ostatnich produktach TM kierownice, słuchawki itp. bezpieczne
lokaty, w co się gra masowo itp.)

Na obrazku, w prawym dolnym rogu widać wyraźnie pedały układ w stylu CH
ale z bardziej kosmicznym wyglądem.

Myślę że wypuszczą
-pedały na czujnikach halla
-mid budgetowy joy następcę TM 16000 o kosmicznym wyglądzie, tani ale sprzedawany w dużych ilościach.
-przepustnica kosmiczno/F18
-ew. ulepszoną wersję warthoga, inny grip itp.

W sferze marzeń ale kto wie, widział bym stick z FFB nawet uproszczony np.
ze stopniowaną siłą docisku jednej sprężyny z użyciem jednego
silnika, który TM używa w kierownicach.
Ale pakowanie się w FFB może to być zbyt ryzykowny manewr dla tej firmy,
Zdaje się że są też dziwaczne perturbacje prawne związane  z FFB.

Poczekamy.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 12, 2016, 21:21:53 wysłana przez KosiMazaki »