Panowie jest sprawa. Udało mi się właśnie zbyć zakupiony przeze mnie na początku pandemii zestaw kierownicy i dźwigni skrzyni biegów. Był to totalnie nietrafiony zakup w moim przypadku, bo sprzęt zasadniczo przez większość czasu pełnił funkcję zbieracza na kurz. Teraz kusi mnie by kupić nowy zbieracz, czyli HOTAS.

Nie będę owijał w bawełnę, że jestem raczej niedzielnym pilotem. Dlatego aktualnie mam tylko joystick T16000. I też daje radę.

Teoretycznie cena nie gra roli, chociaż chciałbym by to był zakup warty swoich pieniędzy. Wiadomo, że wybór zasadniczo sprowadza się do:
1) Thrustmaster HOTAS Warthog
Aktualnie można kupić ten zestaw w promocji na morelach za 1999 zł. Wydaje mi się, że jest to całkiem niezła cena. Martwi mnie tylko brak wbudowanego orczyka w uchwycie joysticka oraz szczególnie to, że mimo ceny i pancernego wykonania jest to nadal sprzęt dość podatny na awarie. W moim przekonaniu w każdym razie - bo częśto można znaleźć jakieś posty, że komuś przestał działać jakiś guzik albo coś się urwało, albo ktoś szuka Warthoga na części. Trochę mnie to martwi.
2) Logitech Gaming Pro Flight X56 Rhino
Druga opcja, którą aktualnie można nabyć na Allegro za 1350zł (ten ładny czarny, a nie odpustowy). Nie wiem czy to okazja czy nie. Niestety z niewiadomych względów ten model praktycznie nie jest już w sprzedaży poza Allegro (ja nie znalazłem). Czy to jakiś chwilowy brak towaru czy Logitech szykuje zaraz coś nowego?
Na pewno na plus dla mnie marka, bo przyznam, że jestem fanem Logitecha i oprogramowania G HUB. Mam tej marki słuchawki, klawiaturę i myszkę bezprzewodową i jestem ogólnie bardzo zadowolony z tego sprzętu. W temacie kierownicy Logitech ma też opinię mniej awaryjnego sprzętu w porównaniu z kierownicami TM. Nie wiem na ile to się przekłada na joysticki.
Na minus - wydaje mi się, że nie jest chyba tak precyzyjny jak TM Warthog? Znowu, to tylko jakieś moje przeświadczenie nie poparte żadnymi faktami (X56 chyba też wykorzystuje ten sam mechanizm, oparty na czujnikach Halla - czy nie?). Poza tym brak wymienialnych uchwytów joysticka.
Generalnie byłbym wdzięczny za informację czy ten Rhino w tej cenie to dobry wybór, przy tym TM za 650zł więcej. Może jest jakiś istotny niuans, którego nie jestem świadomy. Dzięki z góry za pomoc.