Autor Wątek: Szukasz joysticka to wpadnij tu  (Przeczytany 350068 razy)

Odp: Szukasz joysticka to wpadnij tu
« Odpowiedź #1620 dnia: Stycznia 07, 2021, 19:25:18 »
Co do VKB mają też świetne joysticki:

https://flightsimcontrols.com/product/gladiator-nxt/

Niestety w Europe niedostępne na razie. Są w sklepie w USA ale z USA nie wysyłają do Europy.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 07, 2021, 19:36:44 wysłana przez KosiMazaki »
Bartek
Aztec.pl

« Odpowiedź #1621 dnia: Stycznia 07, 2021, 21:22:53 »
Jeśli tak to pozostaje Ci kupno joya ze sterem kierunku. Saiteki odradzam, maja tam zamontowane zwykłe potencjometry kiepskiej jakści. Pozostaje Ci Virpil lub VKB. Nazywanie tych firm manufakturami to gruba przesada. To prężnie działające przedsiębiorstwa sprzedające sprzęt wielu klientom wszędzie na świecie.

Dzięki za interesującą opinię. O miksowaniu zestawu nie pomyślałem. Faktycznie ciekawa opcja.

Co do manufaktury - to nie miało na celu jakiejś ujmy na honorze. Chodziło mi o zakres produkcji. W wielu tych firmach to ociera się chyba o rękodzieło. Nie mówię, że to źle, tylko widać to chociażby po dostępności, bo często trzeba czekać na gotowość partii, albo wręcz kupuje się sprzęt, który dopiero zostanie wyprodukowany na zamówienie. Ale mniejsza z tym. Nie jestem jakoś szczególnie przekonany czy taki prawie że customomowy sprzęt jest dla mnie. Może źle napisałem, że cena nie gra roli. Jakoś siebie nie widzę ładującego za sam stick prawie 2k PLN (i to bez VAT). To już jakieś zabawki dla fanatyków, a nie dla niedzielnego symulotnika jak ja. Trochę coś jak z audiofilami, którzy twierdzą, że na stykach z iluśtam karatowego złota to muzyka po prostu staje się cudna, a popijany przy tym ocet jest wręcz słodki. Po prostu jakoś nie widzę się spuszczającego nad tym, że stick wraca do pozycji pionowej w bardziej wytłumiony sposób, jak ten Pan z podlinkowanego wcześniej filmu:

https://www.youtube.com/watch?t=256&v=pM4cj2WiJ4c

Natomiast co do potencjometrów Saiteka - niektórzy koledzy wypowiadali się, że mają te zestawy kilka ładnych lat i żadnych problemów nie ma. Bądź tu mądry.

Swoją drogą dziwne, że TM tak uparcie nie chce czegoś nowego wprowadzić, albo chociaż wprowadzić wariantu ze sterem kierunku...

« Odpowiedź #1622 dnia: Stycznia 10, 2021, 22:31:34 »
Tak jeszcze kontynuując temat, to strasznie zakiełkował mi w głowie ten pomysł złożenia tego miksowanego zestawu. Z tym, że na dobrą sprawę przepustnica porządna jest imho do wyboru jedna - czyli ta od Warthoga. Jest prawie idealna, szkoda tylko, że nie ma więcej pokręteł jak w przypadku tej od X55. No jeszcze brak thumbsticka, ale to można uzupełnić tą modyfikacją, o której pisał some1. Poza tym interesujący jest dla mnie tylko produkt Virpila, ale cenowo wypada mało opłacalnie i wizualnie też jakby średnio. Jeśli o czymś nie wiem, to byłbym wdzięczny za uświadomienie.

Jeśli chodzi o joystick, to przejściowo mógłbym wykorzystać przecież nawet aktualnie posiadany TM1600. Choć docelowo powiem szczerze, że bardzo podoba mi się ten Gladiator NXT. Zapisałem się na newsletter. Dostawa ma być podobno na przełomie stycznia/lutego.

Natomiast chciałbym się jeszcze dopytać tak z ciekawości - czy grip od Warthoga może zostać podpięty do bazy Virpila? Bo nadal zastanawiam się czy lepszym rozwiązaniem byłby zakup samej przepustnicy TM Warthog czy jednak zestawu (joy na sprzedaż lub sama baza na sprzedaż i do wykorzystania grip - kiedyś przyszłościowo).

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1623 dnia: Stycznia 10, 2021, 22:45:43 »
Virpil obsłuży gripy Thrustmastera, VKB chyba potrzebował specjalnego adaptera.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #1624 dnia: Stycznia 10, 2021, 22:58:05 »
Natomiast chciałbym się jeszcze dopytać tak z ciekawości - czy grip od Warthoga może zostać podpięty do bazy Virpila?
Jak najbardziej. Pamiętać trzeba o wykręceniu dwóch śrubek z gniazda bazy bo można gripa popsuć. Do VKB potrzebny adapter.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 11, 2021, 08:01:46 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #1625 dnia: Stycznia 11, 2021, 08:49:46 »
Ok, dzięki za info. Virpil ma w takim razie przewagę w tym zakresie, bo nie znalazłem informacji, żeby VBK oferował w sprzedaży same moduły bazowe. A znowu z czystej ciekawości - czy pod względem poziomu technologicznego / jakości wykonania te marki są na tym samym poziomie?

Jeszcze jedno - kwestia orczyka w joysticku, to kwestia gripa czy bazy? Chodzi mi o to, czy połączenie tego gripa od Warthoga z bazą Virpila skutkuje tym, że ma się taką funkcjonalność?

PS. Odnośnie modyfikacji / ulepszeń Warthoga wrzucam jeszcze ten filmik - https://www.youtube.com/watch?v=w6LX4GMJIj4 Już jest wiekowy i pewnie znany, ale nie znalazłem tego linka na forum. To pokazuje, że da się usprawnić joystick Warthoga bez konieczności wymiany sprężyny. Oczywiście zakładając, że ten poradnik ma zastosowanie również do aktualnie dostępnych na rynku modeli. Ciekawe też, że gość zdecydowanie odradza smar teflonowy, który w zakresie smarowania joysticków jest chyba najczęściej proponowanym rozwiązaniem.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1626 dnia: Stycznia 11, 2021, 09:16:04 »
Orczyk jest w gripie, niektóre Virpile mają taką opcję do wyboru.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #1627 dnia: Stycznia 11, 2021, 09:18:57 »
1. VKB zdaje się nie ma w sprzedaży samych baz, ale zawsze warto się zapytać ich o to jak rozważasz użycie gripa od THW.
2. Używam sprzętów obydwu tych firm i nie widzę różnicy. Co prawda są to różne sprzęty tzn. baza + grip Virpila orazi ruddery VKB, ale obydwa to są urządzenia, których elementy są wykonane z metalu. Niezniszczalne i niezużywalne. Nie trzeba tego rozkręcać, smarować itp. Obydwa mają szeroka możliwość regulacji tzn. możliwość wymiany sprężyn i krzywek. Wymiana tych elementów jest prosta, a wymienne elementy są w zestawie, tak że można sobie łatwo skonfigurować pod siebie. Soft VKB wydaje się być bardziej przyjazny, ale nie ma z tym problemów też u VIRPILA. Po prostu, raz konfigurujesz i działa, nie ruszasz tego.
3.Kwestia orczyka w joysticku to kwestia gripa, ale jak kupisz bazę THW to z żadnym nie będziesz miał. Natomiast z bazą VIRPILA jak Ci już napisałem działają dwa gripy jako orczyk. WarBRD Grip i ten Constellation ALPHA. T-50 NIE. U nich to jest popieprzone z tymi nazwami, można się pomylić, bo są T-50 gripy, bazy i przepustnice. WarBRD grip i baza. Nie wiem po co takie zamieszanie wprowadzają, ale to poboczna kwestia, bo sprzęt pierwsza klasa.
4. Odnośnie smaru do Warthoga to moi "współlatacze", którzy mają ten joy używają smaru silikonowego. Ja też smarowałem tym moje ruddery Saiteka i śmigały lepiej jak nowe.

« Odpowiedź #1628 dnia: Stycznia 11, 2021, 10:02:36 »
Mała errata.
Ten grip F-14 od VIRPILA też ma orczyk. Tego nie brałem pod uwagę nigdy, bo suszarkami nie latam.
No i musisz pamiętać, że grip WarBRD nie ma pod małym palcem dźwigni hamulca tylko przycisk. Tak więc jak nie będziesz miał pedałów i hamulców w nich to ciężko będzie z hamowaniem. W Virpilach masz tam w odróżnieniu od THW oś a nie przycisk. To też w takim jak Twój przypadku  (bez ruderów) się przydaje.

« Odpowiedź #1629 dnia: Stycznia 11, 2021, 22:25:05 »
Ok, dzięki wielkie za wyjaśnienie. Bo właśnie zastawiałem się czy może te pozostałe gripy dostępne w ofercie Thrustmaster mają funkcję orczyka, ale skoro baza też musi to obsługiwać, to sprawa wyjaśniona.

Na razie myślę powoli dojrzałem do tego, że jednak zakupię HOTAS Wartohog. Prawdopodobnie wezmę się za poprawkę tych bebechów w joysticku zgodnie z wyżej przesłanym filmem - zobaczę jak będzie się spisywać i jak daję radę bez orczyka w gripie. Jak się nie będzie spisywać - zawsze mam aktualny T.16000M, a joystick lub sama baza pójdzie na sprzedaż. Poza tym możliwe, że kupię tego Gladiatora, choćby dla samego przetestowania z ciekawości. Wygląda trochę tandetnie, ale recenzje są bardzo pozytywne. Choć generalnie cały ten plan jakoś średnio opłacalny jest. Wyjdzie prawie tyle co zakup samej przepustnicy Warthoga i zestawu VBK z gripem MCG Pro.

PS. No pewnie ten gość z filmiku narzekał na brak efektu smaru silikonowego, bo problemem tej bazy jest niedokładny odlew części. Jakby poprawił tak jak zrobił i później dał smar silikonowy, to pewnie też byłby zadowolony z efektu. Swoją drogą niepoważne, że sprzęt za taką kasę ma takie wady konstrukcyjne. No chyba, że jednak dotyczy to starych modeli.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 11, 2021, 22:30:20 wysłana przez Jascha »

« Odpowiedź #1630 dnia: Marca 21, 2021, 13:18:33 »
Witajcie po latach! Miło spotkać tu ludzi, z którymi zaczynałem swoją przygodę z symulatorami w połowie lat 90-tych.
Postanowiłem odświeżyć moją pasję do symulowania i w tym celu szukałem nowego HOTASa (w kilkuletnim x-52 pro zaczęła łuszczyć się powłoka na drążku i przepustnicy i brakuje mi precyzji).
Zdecydowałem się na Warthoga i piszę, żeby dać Wam znać, że w Euro pojawiła się dobra cena: https://www.euro.com.pl/kontrolery-do-gier/thrustmaster-hotas-warthog.bhtml

Może ktoś skorzysta...

Do napisania!
« Ostatnia zmiana: Marca 21, 2021, 15:38:31 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #1631 dnia: Marca 23, 2021, 13:25:24 »

« Odpowiedź #1632 dnia: Marca 23, 2021, 18:00:45 »
No tylko większość jest out od stock. Napalałem się jakiś czas temu na to https://wwsimstore.com/p/322.html  ale niestety:
Out of stock/Restock at unknown

Znacie może ich koszty wysyłki do PL?
Bartek
Aztec.pl

« Odpowiedź #1633 dnia: Marca 23, 2021, 18:38:37 »
Orion ma restock za 8 godzin.
https://wwsimstore.com/STORE
Freight: Fedex do FI. 87 USD.
« Ostatnia zmiana: Marca 23, 2021, 20:35:03 wysłana przez KosiMazaki »

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #1634 dnia: Marca 23, 2021, 21:16:55 »
Jeśli wysyłka z CHRL, to jeszcze do sumy brutto +23% vatu.