1. VKB zdaje się nie ma w sprzedaży samych baz, ale zawsze warto się zapytać ich o to jak rozważasz użycie gripa od THW.
2. Używam sprzętów obydwu tych firm i nie widzę różnicy. Co prawda są to różne sprzęty tzn. baza + grip Virpila orazi ruddery VKB, ale obydwa to są urządzenia, których elementy są wykonane z metalu. Niezniszczalne i niezużywalne. Nie trzeba tego rozkręcać, smarować itp. Obydwa mają szeroka możliwość regulacji tzn. możliwość wymiany sprężyn i krzywek. Wymiana tych elementów jest prosta, a wymienne elementy są w zestawie, tak że można sobie łatwo skonfigurować pod siebie. Soft VKB wydaje się być bardziej przyjazny, ale nie ma z tym problemów też u VIRPILA. Po prostu, raz konfigurujesz i działa, nie ruszasz tego.
3.Kwestia orczyka w joysticku to kwestia gripa, ale jak kupisz bazę THW to z żadnym nie będziesz miał. Natomiast z bazą VIRPILA jak Ci już napisałem działają dwa gripy jako orczyk. WarBRD Grip i ten Constellation ALPHA. T-50 NIE. U nich to jest popieprzone z tymi nazwami, można się pomylić, bo są T-50 gripy, bazy i przepustnice. WarBRD grip i baza. Nie wiem po co takie zamieszanie wprowadzają, ale to poboczna kwestia, bo sprzęt pierwsza klasa.
4. Odnośnie smaru do Warthoga to moi "współlatacze", którzy mają ten joy używają smaru silikonowego. Ja też smarowałem tym moje ruddery Saiteka i śmigały lepiej jak nowe.