Cześć
Skusiłem się ostatnio na używany zestaw T16000M (joy + przepustnica). Wiedziałem jakich problemów mogę się spodziewać:
1. przepustnica od razu wymagała smarowania - działała skokowo, zero płynność (mimo poluzowania regulacji). Na razie użyłem zwykłego białego smaru silikonowego ale muszę przetestować biały smar z teflonem (PTFE) bo zwykły biały nie dał mi tego, czego oczekiwałem. Rzecz jasna można dokupić modyfikację (cały ten moduł ślizgowy na ślizgach/łożyskach kulkowych ale kosztuje to tyle, co cała przepustnica).
2. joystick - standardowo, oś Z (rudder) daje mimowolne impulsy. Niby można ten czujnik skrętu przeczyścić ale na długo to nie starcza, więc zostaje albo spora martwa strefa, albo używanie łopatek na przepustnicy (które też niestety lubią padać). Kiepsko też działa mikro switch w przycisku trigger. Rozebrałem już całą rękojeść. Obejrzałem switch. Teoretycznie jest sprawny ale gdy jest klik, to jeszcze trzeba przyłożyć dodatkowy nacisk, żeby dał impuls. Tu może się pokuszę o wymianę tego mikro switcha.
Do tej pory używałem joysticka Ravcore Jevelin (to jest nasza rodzima konstrukcja, ponoć wersja OEM VKB Gladiator). Obejrzałem sporo filmów na YT pokazujących działanie VKB i jednak Ravcore to dużo gorszy produkt niż VKB. W porównaniu do T16000M ma koszmarnie mały skok ruchu drążka. Obrazowo, Ravcore porusza się przód/tył/prawo/lewo o 2 cm. T16000M to jest około 4 cm. Z pierwszych testów w DCS wynika, że dzięki temu T16000M jest bardziej precyzyjny. Da się niewielkimi ruchami korygować lot - precyzyjnie.
Na plus Ravcore to to, że jest dużo bardziej miękki. T16000M ma dość twardą sprężynę centrującą (tu też widziałem, że użytkownicy modyfikują to, ściskając sprężynę opaskami zaciskowymi

). W T16000M wkurza to podświetlenie podczas ruchów joystcikiem. Bez sensu coś takiego.
Testowałem dzisiaj tankowanie w powietrzu w DCS (FA-18) i mimo tej twardej sprężyny centrującej lepiej mi to wychodziło (choć do dziś nie opanowałem w pełni sztuki tankowania) na T16000M niż na Ravcore Jevelin.
Reasumując, zestaw T16000M kupiłem z zamiarem zatrzymania sobie przepustnicy i sprzedania joysticka ale jednak zostawię sobie komplet.