Autor Wątek: Szukasz joysticka to wpadnij tu  (Przeczytany 351393 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Szukasz joysticka to wpadnij tu
« Odpowiedź #1650 dnia: Stycznia 16, 2022, 16:56:12 »
Cześć

Krzysiek, też się czaiłem na X52/Pro ale sobie daruję. Od wczoraj oglądam filmy na YT z recenzjami. U mnie by to służyło głównie MSFS ale też DCS i niestety przy DCS z tego co piszą i pokazują jest problem przez te sprężyny centrujące. Ludziska mówią, że nawet na Thrustmaster T16000M FCS HOTAS mają lepszą precyzję sterowania niż na tych Saitek. W MSFS można to pominąć ale w DCS np. przy tankowaniu/lądowaniu na lotniskowcu to już robi różnicę.
Co prawda Thrustmaster T16000M FCS HOTAS ma bolączki (złe smarowanie przepustnicy - można rozebrać i samemu nasmarować czy też padające sterowanie rudder na joysticku i padające łopatki na przepustnicy) ale chyba bym jednak wybrał Thrustmastera.
Bartek
Aztec.pl

"Jeb*ć, karać, nie wyróżniać. W wolnych chwilach prześladować"

« Odpowiedź #1652 dnia: Stycznia 23, 2022, 17:25:33 »
Cześć

Jakbyście mieli opcję wyboru przepustnicy (samej przepustnicy) od X56 Rhino (takiej z niebieskimi nadrukami) albo przepustnicy od T.16000M, co byście wybrali? Mowa w kontekście DCS.
Bartek
Aztec.pl

« Odpowiedź #1653 dnia: Stycznia 23, 2022, 18:05:09 »
Jeśli latasz ruskimi sprzętami do dla imersji możesz wziąć tą od T.16000M, tam też jest przesuwana jak w ruskich samolotach. A tak to ta od Saiteka bije tamtą ilością przełączników. Nawet jak nie potrzebujesz potków/axes to możesz Gremlinem czy nawet Saitekowym softem zamienić je na encodery albo nawet przełączniki. No chyba że jesteś fanem tych tam, skrzydełek/pseudo ruddera co tam TH posiada. Uważaj bo niebieski nadruk jeszcze może mieć problem z przecierającą się wiązką kabli.

« Odpowiedź #1654 dnia: Stycznia 23, 2022, 18:10:41 »
W DCS latam głównie Hornetem. W tym niebieskim X56 ewentualna naprawa wiązki jest możliwa?
Bartek
Aztec.pl

« Odpowiedź #1655 dnia: Stycznia 23, 2022, 18:43:23 »
Tak. Jest nawet serwis Saiteka znaczy się Logitecha w Polsce. Nawet bardzo sprawnie działa.

« Odpowiedź #1656 dnia: Stycznia 23, 2022, 20:24:36 »
Dobra cena z kodem BLUE22 na X56 w Morele.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1657 dnia: Lutego 06, 2022, 14:17:48 »
https://www.morele.net/joystick-thrustmaster-t-flight-hotas-x-2960703-504230

Z kodem "MORELE22" cena wychodzi 169zł + dostawa.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1658 dnia: Marca 19, 2022, 22:37:44 »
Cześć

Skusiłem się ostatnio na używany zestaw T16000M (joy + przepustnica). Wiedziałem jakich problemów mogę się spodziewać:
1. przepustnica od razu wymagała smarowania - działała skokowo, zero płynność (mimo poluzowania regulacji). Na razie użyłem zwykłego białego smaru silikonowego ale muszę przetestować biały smar z teflonem (PTFE) bo zwykły biały nie dał mi tego, czego oczekiwałem. Rzecz jasna można dokupić modyfikację (cały ten moduł ślizgowy na ślizgach/łożyskach kulkowych ale kosztuje to tyle, co cała przepustnica).
2. joystick - standardowo, oś Z (rudder) daje mimowolne impulsy. Niby można ten czujnik skrętu przeczyścić ale na długo to nie starcza, więc zostaje albo spora martwa strefa, albo używanie łopatek na przepustnicy (które też niestety lubią padać). Kiepsko też działa mikro switch w przycisku trigger. Rozebrałem już całą rękojeść. Obejrzałem switch. Teoretycznie jest sprawny ale gdy jest klik, to jeszcze trzeba przyłożyć dodatkowy nacisk, żeby dał impuls. Tu może się pokuszę o wymianę tego mikro switcha.

Do tej pory używałem joysticka Ravcore Jevelin (to jest nasza rodzima konstrukcja, ponoć wersja OEM VKB Gladiator). Obejrzałem sporo filmów na YT pokazujących działanie VKB i jednak Ravcore to dużo gorszy produkt niż VKB. W porównaniu do T16000M ma koszmarnie mały skok ruchu drążka. Obrazowo, Ravcore porusza się przód/tył/prawo/lewo o 2 cm. T16000M to jest około 4 cm. Z pierwszych testów w DCS wynika, że dzięki temu T16000M jest bardziej precyzyjny. Da się niewielkimi ruchami korygować lot - precyzyjnie.
Na plus Ravcore to to, że jest dużo bardziej miękki. T16000M ma dość twardą sprężynę centrującą (tu też widziałem, że użytkownicy modyfikują to, ściskając sprężynę opaskami zaciskowymi ;) ). W T16000M wkurza to podświetlenie podczas ruchów joystcikiem. Bez sensu coś takiego.
Testowałem dzisiaj tankowanie w powietrzu w DCS (FA-18) i mimo tej twardej sprężyny centrującej lepiej mi to wychodziło (choć do dziś nie opanowałem w pełni sztuki tankowania) na T16000M niż na Ravcore Jevelin.

Reasumując, zestaw T16000M kupiłem z zamiarem zatrzymania sobie przepustnicy i sprzedania joysticka ale jednak zostawię sobie komplet.
Bartek
Aztec.pl

« Odpowiedź #1659 dnia: Marca 19, 2022, 23:42:13 »
Do końca marca Thrustmaster TCA Sidestick Airbus Edition za 169 zł:
https://www.mediaexpert.pl/gaming/kontrolery-pady/joystick-thrustmaster-tca-sidestick-airbus-edition
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #1660 dnia: Marca 20, 2022, 12:23:23 »
Cena bardzo dobra ale kurde ta wersja ma identyczne problemy z osią Z co T16000M. Zastosowali ten sam potencjometr :(
Bartek
Aztec.pl

« Odpowiedź #1661 dnia: Marca 20, 2022, 22:43:32 »
Też szukam joya, ale ceny są zaporowe. To co podałeś wyżej z wyglądu jak tandeta z Chin za 30 zł... oni mają takie przebitki? Jak patrzyłem na x52 10 lat temu 600 zł tak i dalej kosztuje tyle samo. Wybierać nie ma w czym :(

« Odpowiedź #1662 dnia: Marca 20, 2022, 23:17:35 »
"Jeb*ć, karać, nie wyróżniać. W wolnych chwilach prześladować"

« Odpowiedź #1663 dnia: Marca 21, 2022, 09:11:40 »
A one się nie rozlatują po czasie? Wiele lat temu czytałem, że ludzie musieli je rozbierać, smarować, sprężyny były zbyt twarde, nie centrowały itd. No chyba, że poprawiono te wady w kolejnych produkcjach.

« Odpowiedź #1664 dnia: Marca 21, 2022, 09:24:07 »
Cena bardzo dobra ale kurde ta wersja ma identyczne problemy z osią Z co T16000M. Zastosowali ten sam potencjometr :(

Thrustmaster TCA Sidestick Airbus Edition w odróżnieniu od T16000M posiada mechanizm blokujący, umożliwiający wyłączenie obrotu uchwytu joysticka (osi Z).
T16000M nie ma blokady osi Z.

Zasady forum. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Marca 21, 2022, 09:31:17 wysłana przez KosiMazaki »