Autor Wątek: Szukasz joysticka to wpadnij tu  (Przeczytany 386203 razy)

Odp: Szukasz joysticka to wpadnij tu
« Odpowiedź #1785 dnia: Stycznia 30, 2026, 21:46:36 »
Ja też mam T.16000M. Choć od dawna z niego nie korzystam, leży w szafie. Problemów z osią skrętną nigdy nie miałem, ale może po prostu za mało go używałem. A zwiększenie martwej strefy nie rozwiąże problemu? Ewentualnie zawsze można nie mapować tej osi i kupić pedały. ;) Tym niemniej, uważam że jeśli chodzi o rozwiązanie budżetowe, to jest to jedna z lepszych pozycji. Występuje również w zestawie mini-HOTAS.

Co do VKB Gladiator Evo to w recenzjach, które widziałem, produkt był bardzo zachwalany, zwłaszcza jeśli chodzi o "czucie" i precyzję. To było kilka lat temu, mam nadzieję że trzymają poziom. Mam pedały VKB i złego słowa nie mogę powiedzieć. Nie wiem o co chodzi z tym "Space Combat Edition". Nie kojarzę aby ten dopisek wcześniej był do tego modelu. Ot, zwykły joy. Na plus sporo przycisków i grzybków, dwustopniowy trigger, no i poza mini przepustnicą mamy 2 programowalne suwaki.

« Odpowiedź #1786 dnia: Lutego 03, 2026, 11:08:12 »
Poczytałem więcej i Thrustmaster musi iść w odstawkę. Oni tam faktycznie mają zwykłe potencjometry czyli problemy znane z Logitecha - ustawianie dużych deadzones.
Został Turtle - tu stosują ponoć Halla na wszystkich osiach oraz Gladiator.
Za tym pierwszym przemawiają dodatkowe guziki po bokach choć nie wiem jeszcze na ile to przydatne.
Za Gladiatorem znowu lepsza jakość całości, wytrzymałość. Ale sam joystick wygląda dość biednie, praktycznie bez przycisków.

Za niedługo dokupuję dodatkowy monitor dotykowy do wyświetlania TV z systemu celowniczego oraz niektórych paneli (by szybko klikać, a nie ruszać myszką po kokpicie czy wciskać jakieś czteroklawiszowe skróty). Czy jest jeszcze możliwe w DCS by mieć ekran z własnymi guzikami, które naciśnięte wykonają macro w DCS? Np. na ekranie dam planszę z 20 guzikami 1, 2, 3 itd. Wciśnięcie przycisku 1 wykonywałoby np. akcję restartu datalinka - wtedy guziki na joysticku nie będą potrzebne.

« Odpowiedź #1787 dnia: Lutego 03, 2026, 13:02:44 »
Przejrzałem jeszcze jedną ofertę - Virgil wydał CDT-AEROMAX-R, który też jest z segmentu middle - ale ma ponoć metalową kulę, a nie plastikową. To dość świeży model. Warty swojej ceny (ok. 200 eur)?

« Odpowiedź #1788 dnia: Lutego 05, 2026, 15:10:32 »
Mały update. Ten Virgil skusił mnie najbardziej - skontaktowałem się z producentem i jak ktoś jest chętny to najwcześniejsze zamówienia zostaną wysłane za 5 tygodni.
Nowa seria jest wciąż w produkcji.

« Odpowiedź #1789 dnia: Marca 10, 2026, 19:41:16 »
No i stało się :) Virpil Cdt-Aeromax jest u mnie -  na razie go testuję i jest OK. Drąg jest sztywny. Jakość wykonania oceniam na dobrą. Sensory też są ponoć pierwszej klasy jak i ta kula w środku, tym razem z metalu.
Miło jest polatać Su-25T i jednocześnie potwierdzić, że akrobacyjne możliwości tego samolotu są takie same jak cegły rzuconej w powietrze :)

« Odpowiedź #1790 dnia: Marca 10, 2026, 20:52:05 »
Gratulacje. Fajna zabawka. Tylko czy ona się nadaje jako samodzielny kontroler, a nie element HOTAS? Mam wątpliwości. Gladiator raczej lepiej nadaje się do tej roli z uwagi na ilość przycisków i enkodery. Choć jakość Virpil pewnie lepsza.

Sensory też są ponoć pierwszej klasy jak i ta kula w środku, tym razem z metalu.

To ma jakąś kulę? :o "Nie wydaje mnie się." Ma metalowe krzywki i łożyska.

« Odpowiedź #1791 dnia: Marca 11, 2026, 20:42:35 »
Tak chyba o łożyska chodziło - wiem, że trwalsze elementy niż Saiteki.
To jest całość - na bokach ma dźwignie do przepustnicy, a ewentualne guziki będę mieć na ekranie dotykowym - tablet + SpaceDesk (skróty do macro + ewentualnie Autohotkey) lub z samej klawiatury dodatkowej.
Na razie latam na Su-25T i się sprawdza ok. Precyzja jest wysoka :)

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #1792 dnia: Marca 26, 2026, 14:37:07 »
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #1793 dnia: Kwietnia 14, 2026, 09:42:13 »
Cytat: rutkov
Dobra cena na dobry joy od Turtle Beach
W tej cenie to już można myśleć o: URSA MINOR Fighter Joystick R - Link
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów