Autor Wątek: Potrzebne zdjęcia BF-109F-4  (Przeczytany 3321 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline WilkzPolski

• *
  • Dudek Optic
Potrzebne zdjęcia BF-109F-4
« dnia: Listopada 21, 2017, 20:30:38 »
Witam,

Zwracam się z prośbą o udostępnienie, albo wskazanie źródeł, zdjęć myśliwca BF-109F-4.
Chodzi mi o ten konkretny model F-4, żaden inny. Chcę wykonać morderczo precyzyjny model 3D i zależy mi na pełnej zgodności ze stanem faktycznym.
Będę bardzo wdzięczny, a zwłaszcza za zdjęcia takich zakamarków jak: podwozie, jego nasada (mechanizm), kokpit, orczyk, jak wygląda drążek, detale kadłuba, przekroje, itp.

Niestety, w sieci jest dużo różnych zdjęć i szkiców, ale ciężko jest zebrać pokaźny album F-4. Czasami zdjęcia nie mają wystarczającego opisu (po prostu BF-109, bez wskazania wersji), a ja nie jestem aż takim znawcą tematu, by odróżnić F, od powiedzmy... G.

Wszelkie rozdzielczości są mile widziane, ale zasada jest taka, że im jakość jest lepsza, tym mniej muszę się domyślać, "co tam kurna jest?" ;).
Od razu zaznaczam, że projekt ma charakter wyłącznie modelarski, nie mam zamiaru przenosić tego do żadnego symulatora lotu.
Projekt jest na wiele miesięcy, ale jak uda mi się dobrnąć do ostatniego szlifu, to oczywiście zaprezentuję efekt końcowy.

[EDIT]
Dodam, że obecnie najbardziej potrzebny jest mi porządny "blueprint" BF-109F-4... pełno ich w sieci, ale który to F-4? :P.

Odp: Potrzebne zdjęcia BF-109F-4
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 21, 2017, 20:55:40 »
Ze skromnego doswiadczenia powiem, nie ufaj blueprints. Tam zwykle popelnione sa bledy ktore mozesz nieswiadomie powtorzyc.

Offline WilkzPolski

• *
  • Dudek Optic
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 21, 2017, 21:18:55 »
Niestety, to prawda. Ale choćby do wymodelowania pierwszej siatki, niezbędne. Potem właśnie dochodzą zdjęcia i opisy techniczne, które pomagają w redukowaniu wypaczeń przy zagęszczaniu siatki.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 21, 2017, 22:32:18 »
Zacząłbym od monografii Mietka, ewentualnie szukać dobrych źródeł u modelarzy.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 21, 2017, 22:55:58 »
Jak chcesz zrobić morderczo precyzyjny model, to kup (lub znajdź) oryginalne plany Mietka.

Wpisz w wyszukiwarkę np. "original bf 109 blueprints" i Ci wyjdzie.

Przykład: http://www.plans.aero/index.php?main_page=product_info&products_id=297
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 22, 2017, 07:49:15 »
Kuba Plewka. Zgłoś się do niego. Ma na koncie monografie Bf-a i jest jednym z najlepszych fachowców od myśliwców LW.
« Ostatnia zmiana: Listopada 22, 2017, 08:00:41 wysłana przez some1 »
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Offline WilkzPolski

• *
  • Dudek Optic
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 22, 2017, 08:08:17 »
Jak chcesz zrobić morderczo precyzyjny model, to kup (lub znajdź) oryginalne plany Mietka.

Wpisz w wyszukiwarkę np. "original bf 109 blueprints" i Ci wyjdzie.

Przykład: http://www.plans.aero/index.php?main_page=product_info&products_id=297

A kurka, jakie drogie. No ale to jest ta jakość informacji, jaką szukałem. Odezwę się też w środowisku modelarskim, jak sugerujecie. Jak samodzielne poszukiwania nie wypalą, pozostaje wydatek.
No ale to zawsze coś, ew. jeśli sieć www będzie szczodrzejsza w inne modele rozwojowe, więcej znajdę, nt. wersji G, to zrobię G. Po prostu mam silny, Szturmowikowy sentyment do F-4 ;).
Dzięki Panowie za wszelką pomoc!

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 22, 2017, 09:55:30 »
G-6 to nawet w Muzeum Lotnictwa w Krakowie stoi, więc jesteś w stanie porównać ewentualne różnice albo skombinować taki fajny laser jak ma Cobra i zeskanować cały model tak jak stoi :D.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Leon

• Global Moderator
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Offline WilkzPolski

• *
  • Dudek Optic
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 23, 2017, 22:59:15 »
G-6 to nawet w Muzeum Lotnictwa w Krakowie stoi, więc jesteś w stanie porównać ewentualne różnice albo skombinować taki fajny laser jak ma Cobra i zeskanować cały model tak jak stoi :D.

Obawiam się, że skanowanie byłoby - w moim przypadku - jeszcze większym wyzwaniem, niż to które obecnie sobie postawiłem... no i ta radość modelowania ;).

http://stratusbooks.com.pl/sklep/index.php?p139,messerschmitt-bf-109f

O! Ta książka. I to jest coś w ludzkiej cenie :).