Autor Wątek: Uszkodzony dysk twardy WD Black 640 GB - prośba o poradę na temat uszkodzenia  (Przeczytany 5044 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

(Nie)dobry Wieczór,
kupiłem sobie nowy dysk WD Blue 2 TB, podpiąłem, odpaliłem kompa, pięknie ładnie zadziałało wszystko. Zainicjowałem dysk, utworzyłem na próbę jedną partycję do testów (trochę wydajniejszy niż mój WD Black 640 GB). Usunąłem partycję i zawiesiło Explorera... Po chwili ożył, ale Black 640 już nie...

Nie jestem pewien, ale prawdopodobnie końcówka przejściówki MOLEX - SATA mogła się wysunąć z gniazda dysku. Obecnie dysk nie jest rozpoznawany w BIOSie. Przy bootowaniu mam tylko "SATA Port4:" - pusta linijka, bez nazwy dysku. Dysk cicho "cyka" przy uruchamianiu, później cisza.
Windows 7 się dłużej uruchamia a w Zarządzaniu dyskami mam nieznany dysk, niezainicjowany.
TestDisk 7 pokazuje: Disk \\.\PhysicalDrive2 - 512 B - CHS 1 1 1, sector size=512
Na dysku był FS, programy z nim związane, gry i coś jeszcze na trzeciej partycji. Niby da się część przeinstalować od nowa, ale część filmów i instalek stracę bezpowrotnie.

Czy zostaje tylko przygotowanie kilku tysięcy na odzysk danych?
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Jeżeli w zarządzaniu dyskami dysk jest widoczny w taki sposób jak podajesz to nie jest najgorzej. Ja w takiej sytuacji spróbował bym użyć programu DMDE, powinien uzyskać dostęp do utraconych partycji i pozwolić na zgranie danych.

https://dmde.com/download.html

Dzięki!
Zerknę po pracy na to.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Nie mogę edytować.

Jednak musiałem jeszcze teraz spróbować i niestety klapa. DMDE nic nie widzi. :/
Taaaa...

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Rozumiem, że zainicjowanie dysku, stworzenie nowej partycji czy jakiekolwiek inne akcje na dysku to bez powodzenia?

To już wiesz czym jest "klik śmierci". Obawiam się, że niestety ale ten dysk poległ w walce. Można by podmienić elektronikę albo szturchnąć głowice albo przełożyć talerze do takiego samego dyski ale to raczej topienie kasy i zabawa jednorazowa. Odzyskiwanie danych to zbyt droga zabawa. Raczej popij wodą i zapomnij.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Rozumiem, że zainicjowanie dysku, stworzenie nowej partycji czy jakiekolwiek inne akcje na dysku to bez powodzenia?
Nie próbowałem żeby nie skopać struktury logicznej na dysku (o ile się uchowała).
Można by podmienić elektronikę
To spróbuję. Na OLX znalazłem taki sam dysk za stówkę. Zaryzykuję.
Odzyskiwanie danych to zbyt droga zabawa.
Najwyżej odzyskam materiały ze studiów i do roboty. Resztę przeżyję.
Raczej popij wodą i zapomnij.
Pewnie i tak też zrobię...

PS Jak nazywa się śrubokręt do odkręcania poniższych śrub? Chcę odkręcić płytkę z dysku, ale nie wiem jak nazwać śrubokręt w sklepie.
http://static.nix.ru/autocatalog/hdd_western_digital/98095_2258_draft.jpg
Taaaa...

Offline KosiMazaki

• Administrator
Torx T8 albo T9 :)

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Dziękuję :)
Taaaa...

Elegancko jest używać właściwych narzędzi, ale płaski, mały śrubokręt powinien dać radę. Nawet jeśli podczas nieudanej próby łeb się obrobi - właściwy torx na pewno da radę.
Życzę powodzenia i dużo komputerowego szczęścia przy reanimacji HDD. Taka awaria to chyba najgorszy koszmar długoletniego kolekcjonera dodatków do FSa.

Edit: zanim kupisz drugi dysk na podmianę elektroniki poproś sprzedawcę o fotkę i porównaj wygląd ze swoją. W czasie produkcji mogli coś zmieniać i nie wiadomo czy zagada z Twoim. W ogóle mocno wskazana przeczesanie specjalistycznych forów typu Elektroda w w/w temacie.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Dysk jest taki sam, wyprodukowany dosłownie dzień wcześniej niż mój. Na alemidrogo były innych serii.
Taaaa...

Odp: Uszkodzony dysk twardy WD Black 640 GB - prośba o poradę na temat uszkodzenia
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 14, 2017, 20:42:16 »
Podmiana płytki nie pomogła.
Mój dysk, moja płytka - nie widzi dysku przy boot-cie, wolny start Windowsa, błędne dane dysku w Zarządzaniu.
Mój dysk, inna płytka - widzi przy boot-cie, zawiecha Windy przy starcie.
Inny dysk, moja płytka - nie widzi dysku przy boot-cie, zawiecha Windy przy starcie.
Inny dysk, inna płytka - wszystko w porządku.

Jutro jeszcze sprawdzę konfigurację "mój dysk, inna płytka" jakąś diagnostyką z dystrybucji Live na CD/DVD.

Orientuje się ktoś czy w Tarnowie lub małopolsce jest "dobra a niedroga" firma specjalizująca się w odzyskiwaniu danych? Mam dawcę w razie czego.

PS Torx T8
Taaaa...

Offline KosiMazaki

• Administrator
Odp: Uszkodzony dysk twardy WD Black 640 GB - prośba o poradę na temat uszkodzenia
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 14, 2017, 21:12:37 »
No tak jak mówiłem. To nie jest taka prosta sprawa. Wystarczy inny firmware i już nie podniesie się. Być może to nie tylko problem elektroniki ale jeszcze głowica zawiesiła się i dlatego takie cyrki. Trudno powiedzieć.

Niestety nie znam żadnego serwisu w pobliżu Ciebie.

« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 14, 2017, 21:31:33 »
Przez weekend jeszcze coś popróbuję a po weekendzie oddam na diagnostykę i wycenę.
W zasadzie najważniejsze, to odzyskać dokumenty ze studiów - czasem się przydają jeszcze. Rzeczy z roboty w większości mam też na pendrivie. Jeszcze parę rzeczy z trzeciej partycji bym chciał odzyskać, ale mógłbym przeżyć bez nich.
Partycja z grami do przeżycia, chociaż szkoda starych gier z dawnych czasów i ich save-ów. Czasy przed chmurą.
Partycja z FS-em też do przeżycia, chociaż szkoda rzeczy, które sam zrobiłem, ich źródeł. Szkoda poskładanych samolotów z kilku/kilkunastu różnych gauge-ów.

Ogólnie, to jeszcze mam iskierkę nadziei, ale jeżeli sobie słono zażyczą, to mam dobrą cytrynówkę domowej roboty, jakoś to przełknę. ;)
Taaaa...

« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 14, 2017, 21:48:35 »
No widzisz, szkoda że nie miałem czasu zerknąć co się dzieje w temacie bo próbował bym Ci odradzić ten manewr z elektroniką. Niestety w takich tematach brak dostatecznej wiedzy pociąga za sobą tylko koszty i ewentualne pogorszenie sytuacji. Nie piszę tego żeby się wymądrzać, bo sam takiej wiedzy nie posiadam, ale nie raz próbowałem obalić mit (który jak się później okazało nie jest mitem) że podmiana elektroniki w dysku to nie jest prosta sprawa. Zawsze z ułańską fantazją pochylałem się nad tematem z przeświadczeniem że taki kozak jak ja, nie takie numery już robił i było dobrze :D Niestety kilkanaście prób na przestrzeni lat zweryfikowało, że podczas takiej operacji samo pokrywanie się serii dysków (dawcy i biorcy) to nie jest jeszcze klucz do sukcesu. Jeżeli nawet problemem jest elektronika zewnętrzna, to może okazać się że w tej serii dysków, elementy wewnętrzne były produkowane/montowane w różnych wersjach i dopiero odpowiedni firmware spajał to wszystko w działającą całość. Dlatego rzeczy typu: zgodność  PCB, firmware, ilość głowic, sposób mapowania głowic, zgodność DSP, cache, ROM... I cholera wie co jeszcze, wszystko ma ogromne znaczenie. Zazwyczaj domysły sugerują że takie objawy (klikanie pozycjonera głowic a później cisza) to wina elektroniki głównej, otóż nie koniecznie. Może akurat padł silnik i nie jest w stanie na tyle rozpędzić talerzy, żeby mechanizm pozycjonujący wystartował i pozwolił głowicom swobodnie przesuwać się nad wirującymi talerzami które wytwarzają dla nich poduszkę powietrzną... Generalnie szkoda czasu i pieniędzy na takie błądzenie we mgle, no chyba że traktujemy to jako wstęp do nowej profesji czy hobby a dane i pieniądze spychamy na dalszy tor :) Co by nie było, powodzenia z dalszymi próbami. W razie czego masz czym przepić stratę więc nie będzie źle :)

« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 15, 2017, 08:23:13 »
RzEmYk - niech Twój przypadek będzie chociaż nauczką i przestrogą dla innych. Backup, backup i jeszcze raz backup. Nie w żadnej chmurze a na własnym, innym dysku. Ja napatrzyłem się na męki Ranwersa po padzie HDD, przemyślałem, przetrawiłem i zakupiłem przenośny 2 TB HDD, który zmieści wszystko. Bądźmy mądrzy przed szkodą...
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...