Autor Wątek: Screeny i video z IL-2 CoD Blitz  (Przeczytany 8657 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Screeny i video z IL-2 CoD Blitz
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 21, 2018, 08:42:11 »
Z tym modem trochę dziwna sprawa. Tak na prawdę - dodaje on tylko dwie linijki kodu w pliku XX.mrk odwołujące się do zaszytych w plikach gry swastyk, które nakładane są na ogon samolotu.
DE_Balkenkreuz_Type_D 0.0986328125 0.52099609375 0.038 0.038 0 LOCKED
DE_Balkenkreuz_Type_D 0.0986328125 0.060546875 0.038 0.038 0 LOCKED

Niestety - po zastosowaniu starego moda w wersji gry Blitz, zamiast swastyk na ogonie wyświetlają się krzyże.

No to super - znaczy się, że mod działa.

Wg mnie albo usunięto z gry "schowane" swastyki, albo nazwano je jakoś zupełnie inaczej i moderzy do tej pory nie potrafią tego odgadnąć.

Podejrzewam, że zapomniiałeś o modzie "waniliowym".

Przypominam, iż swastykowiec dla 4.312 nie był modem samodzielnym, a jedynie uzupełniającym swastykowca dla gry bazowej. I textura swastyki jest tam, konkretnie w pliku "GAMEROOT\parts\core\core_update02.SFS".

Ale ten mod "waniliowy" nie był w postaci dla jsgme, tylko miał własny instalator. I dlatego nie jest wykazywany w historii jsgme. A w ślad za tym, łatwo zapomnięć, że był kiedyś instalowany.

Swego czasu, dla własnej wygody, połączyłem oba do postaci jsgme.  Oto ona:

https://www.sendspace.com/file/t94qba

Może ktoś łaskawie sprawdzi, czy zadziała z "Blitzem". Ja "Blitza" jeszcze nie zainstalowałem.

« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 21, 2018, 10:12:55 »
-AsPL-Pointer - masz rację. Dopiero po Twoim poście przypomniałem sobie, że do zadziałania swastyk potrzebne było jeszcze "coś". Zrobiłem małe śledztwo w plikach starego 4.312 i faktycznie - we wskazanej lokalizacji jest tam plik core_update02.SFS. Tyle, że jest to jego zmodowana wersja (prawdopodobnie podmienione krzyże na swastyki), bo jest też kopia oryginalnej wersji tego pliku, po przywróceniu której na ogonach są zamiast swastyk... krzyże. Niestety - w najnowszej wersji gry 4.50 Blitz nie ma pliku o nazwie core_update02.SFS, który można by było podmienić. Samo umieszczenie pliku w katalogu też nic nie da - nie jest on czytany przez grę (lista wczytywanych plików SFS jest zapisana w files.SFS, ale on jest zaszyfrowany).
Reasumując - kiedyś ekipa TF i moderzy to była jedna grupa, która ze sobą współpracowała. Nie wiązały ich też żadne obostrzenia prawne. Teraz TF jako prawowity spadkobierca praw do gry jest w zupełnie innej sytuacji prawnej i nie może się dzielić sposobem dekodowania pliku SFS z innymi celem modowania. Jedyna nadzieja, że sami wypuszczą coś w formie patcha, co pozwoli na wyświetlanie swastyk w grze. No chyba, że jak w przypadku starego iłka, ktoś to złamie i struktura plików gry stanie się otwarta dla wszystkich.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 21, 2018, 12:09:45 »
Sorki za post pod postem. Jeśli chodzi o szyfrowanie plików SFS, to odpowiedź jest wg mnie tu:
https://theairtacticalassaultgroup.com/forum/showthread.php?t=27394
Czyli... Robin Hood stał się teraz szeryfem z Nottingham  :evil:.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline EDI

• *
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 01, 2019, 20:36:51 »