Autor Wątek: Ile zajmuje miejsca i jaki dysk SSD wybrać pod DCS 2.5?  (Przeczytany 6114 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kusch

• Global Moderator
Ile zajmuje miejsca i jaki dysk SSD wybrać pod DCS 2.5?
« dnia: Stycznia 10, 2018, 21:29:02 »
Doszły kogoś jakieś słuchy ile będzie ważyć 2.5 razem z mapą Nevady i Normandii, bo się zastanawiam jaki dysk kupić?
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Ile zajmuje miejsca i jaki dysk SSD wybrać pod DCS 2.5?
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 10, 2018, 21:45:38 »
Doszły kogoś jakieś słuchy ile będzie ważyć 2.5 razem z mapą Nevady i Normandii, bo się zastanawiam jaki dysk kupić?

Jak największy na jaki możesz sobie pozwolić ;). U mnie Open Alpha bez 2-3 modułów waży 85,5GB. Także, ze 100GB możesz liczyć ;D
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 10, 2018, 21:47:33 »
Myślałem budżetowo o 240GB ale mam pewne obawy, czy się pomieścimy. ;)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 11, 2018, 00:05:51 »

Daruj sobie taką pojemność. No chyba, że na tym dysku będzie tylko i wyłącznie DCS (i to najlepiej jeden bez nowych map). Mi zajmuje 1.5.8 i 2.2 125 Gb. I tak szczerze, patrząc na pojemności obecnych map, nie sadzę, że będzie lepiej. Jak dojdzie nowy Kaukaz, to 2.5 będzie miał razem pewnie ze 150 Gb, z Ormuz, plus kolejne pewnie 40-50. Ja mam na 465Gb (i na tym jeszcze Iłek). Przy SSD warto też mieć z 20% puste miejsce (jakoś tak mówią).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 11, 2018, 00:55:41 »

Ja mam taki dysk SSD pod system (W10) i wybrane gry, m.in. na DCSa 1.5 i 2.x.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 11, 2018, 07:22:37 »
Nevada w DCS zajmuje dużo, bo jest oparta o fototekstury, Normandia jest już mniejsza (nie mam, to nie wiem dokladnie ile). Kaukazowi 2.5 wydaje mi się nie powinno przybyć więcej niż kilka-kilkanaście GB. Hormuz to czort jeden wie, ale jest tam dużo wody :)

Na samego DCS'a 240GB styknie na najbliższe lata i jeszcze Iłka tam zmieścisz.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 11, 2018, 08:31:06 »
Wiecie to wszystko zależy od użytkownika. Moim zdaniem 240GB wystarczy na chwilę obecną i to wcale nie jest na styk. jeszcze Windows się na tym zmieści. Zawsze kilka GB można wygospodarować linkami symbolicznymi, wyłączyć plik/ustawić na sztywno wymiany, hibernację która potrafi zeżreć równowartość ilości pamięci RAM, etc. Osobiście 240 GB od Goodrama to dobra propozycja. Zawsze można dołożyć kolejny dysk. Technologia też idzie do przodu, ceny też się zmieniają. Może sam DCS 2.5 jak już wyjdzie to też trochę będzie mniej zachłanny na zasoby. No chyba, że chcesz tam wcisnąć wszystkie simy + Windowsa no to wtedy szukaj czegoś większego.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 11, 2018, 09:16:34 »
Spoko, ja mam tylko jedną grę, na którą mam czas, a w razie czego jeszcze 120GB w starym na zapasie będzie, więc wybór padnie na 240GB, teraz jeszcze mam zagwozdkę, (wiem, że to nie ten dział) brać Iridium pro Goodrama (240GB), czy ciut szybszy ale na innych (gorszych?) kościach Adata SU800 (256GB)?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 11, 2018, 09:22:28 »
Dokładnie tak jak mówisz. Stary dysk na system, a nowy na DCSa :D. Brać Goodrama.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 11, 2018, 09:24:54 »
Ja bym system na nowy + DCSy + BoXy (BoXy są fajne, bo wystarczy przekopiować cały katalog i gra nie powinna mieć problemów - nie trzeba reinstalować) :-).

« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 11, 2018, 09:42:46 »
Panowie, czy ktoś ma taką wiedzę, jak bardzo DCS korzysta ze zmiennych środowiskowych ( foldery TEMP, TEM (???) na dysku "C")? Pytam, bo swojego czasu przerzuciłęm przerzuciłem je na dysk HDD by oszczędzać SSD. Nie wiem czy używa ich tylko w czasie ładowania się misji, czy ciągle. Może ta zmiana nie miała wiekszego większego sensu?
« Ostatnia zmiana: Stycznia 11, 2018, 10:32:57 wysłana przez KosiMazaki »
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 11, 2018, 11:00:09 »
Padi, nie miała sensu. W ogóle oszczędzanie SSD z nowych generacji, moim zdaniem, to sztuka dla sztuki, no chyba, że masz archaiczny system operacyjny, który piłuje dysk. Ja na swoim SSD Szajsunga, na którym mam system i m.in. DCSa, przez ok 2 lata zrobiłem ruch ~10TB z szacowanej żywotności 200TB. Paska stanu nawet nie ubyło. Na Intelu, który mam z 6-7 lat mam 90% kondycji.

« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 11, 2018, 11:15:20 »
Chyba przestanę pisać z telefonu, gu....o w nim widzę, nie te litery wchodzą co trzeba a jeszcze ekran mi dotykowy nawala. Męczę się męczę a i tak potem jakiś ogonek ucieknie, tam pętelka się doczepi. Mazak krzyczy, dzieci płaczą - oooo masz ci los, a człowiek z dnia na dzień starszy i bardziej ślepy. Dobrze, że Boski ma "swoją" posturę, nie umknie mi :) .
« Ostatnia zmiana: Stycznia 11, 2018, 11:21:00 wysłana przez =OPS=padonis »
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 11, 2018, 18:18:57 »
Jeśli chodzi o szybkość ładowania tylko i wyłącznie po złączu M2. System Win 10 stawia się około 8 sek. DCS do pierwszej fazy stoi po 10 sek. Po kliknięciu misji 25-45 sek. Mam 500GB. Jak na razie starcza obecny status. Ps. Fakt tanio nie było, ale warto tak.

« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 11, 2018, 18:44:57 »
Potwierdzam, na M2 to rakieta i system i DCS.