Autor Wątek: Ile zajmuje miejsca i jaki dysk SSD wybrać pod DCS 2.5?  (Przeczytany 6115 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Ile zajmuje miejsca i jaki dysk SSD wybrać pod DCS 2.5?
« Odpowiedź #30 dnia: Stycznia 31, 2018, 10:23:33 »
U mnie jak pobierał, to w porywach całość miała ~170 GB, ledwo co nadążałem wywalać pliki i programy z dysku... :|
Przy takich rozmiarach powinni pomyśleć o jakimś naprawdę prostym sposobie przenoszenia całości na inny dysk (chyba, że taki istnieje), bo nie uśmiecha mi się ściąganie co rusz po 100 GB+, jak nagle zacznie brakować miejsca na SSD lub będę chciał zmienić dysk.

DCSa to możesz nawet przenieść na zasadzie kopiuj/wklej. Klucze od modułów i tak są w rejestrze. No ale faktycznie strasznie mu się spuchło. Jak wspominałem mi brakło miejsca na SSD, więc trzeba będzie pomyśleć w przyszłości o 240GB.

Niewykluczone, że w czasie instalacji on sobie coś z alfy jeszcze przekopiował i potem część miejsca zwolni ale nie zmienia to faktu, że sporo połknął. Przy obecnych cenach SSD mogli by trochę zluzować :P. Strach pomyśleć co będzie jak wyjdzie jeszcze jedna albo dwie mapy.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Stycznia 31, 2018, 10:26:50 »
Przy nowym SSD możesz przecież sklonować zawartość z obecnego - bo zakładam że będzie od niego pojemniejszy  :)

Możesz, albo i nie możesz, jak np. masz jedno gniazdo m.2 i kupisz drugi dysk m.2, to trzeba wówczas jeszcze i przelotkę i być może coś jeszcze :-). A poza tym ja mam kilka dysków i może jednak czas przenieść DCS z SSD na coś talerzowego, ale o nieogarniętej (dla DCSa) przestrzeni. Wzorem dla mnie jest IL2:BoS, tam wystarczy przenieść katalog i po sprawie, wszystko działa! Podobnie powinien być jeden przycisk do dezaktywacji wszystkiego aktywowanego... bo to kolejna upierdliwość. Niestety, wiem, że zaraz pomyślicie, że marudzę, ale przy takich rozmiarach i liczbie modułów mogliby pomyśleć o jakimś sensownym zarządzaniu całością.

Mazak, ja mam SSD 240 i na nim system oraz DCSa... i praktycznie to wsio  :|. Alfę też zwolniło i zostało owe >100GB DCSa 2.5.... trochę lipton, bo wygląda na to, że trzeba mieć dedykowanego SSDeka 240 pod DCSa.

Taka ciekawostka jakby ktoś się zastanawiał - mając alfe 2.2 i betę 1.5.8 na dysku - ile będzie potrzeba (w porywie) miejsca na podniesienie tego do 2.5 (chwilę przed instalacją) https://1drv.ms/i/s!AvwJjdH4deeRiPJQHipeINUAC5NCCQ
« Ostatnia zmiana: Stycznia 31, 2018, 10:38:57 wysłana przez =OPS=boski qrdl logos »

Poko

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Stycznia 31, 2018, 11:13:02 »
U mnie jak pobierał, to w porywach całość miała ~170 GB, ledwo co nadążałem wywalać pliki i programy z dysku... :|
Przy takich rozmiarach powinni pomyśleć o jakimś naprawdę prostym sposobie przenoszenia całości na inny dysk (chyba, że taki istnieje), bo nie uśmiecha mi się ściąganie co rusz po 100 GB+, jak nagle zacznie brakować miejsca na SSD lub będę chciał zmienić dysk.
Można zrobić to, o czym pisałem wcześniej – wywalić katalog "terrains" na inny dysk i w jego miejscu zrobić tzw. "skrzyżowanie" (skrót do folderu) komendą "mklink /J LINK TARGET". Albo zamiast robić skrót do całego folderu wywalić na inny dysk teren, nad którym będziesz rzadziej latał (np. Nevada, Normandia... - i tylko do nich skrót), a zostawić Kaukaz (i później SoH) na SSD.

« Odpowiedź #33 dnia: Stycznia 31, 2018, 18:59:58 »
W specyfikacji M2/SSD. Jest taka idea: Im więcej miejsca na dysku, tym dysk szybszy. Inaczej jeszcze. Większy wolumen SSD. Dysk relatywnie szybszy.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Stycznia 31, 2018, 19:13:26 »
W specyfikacji M2/SSD. Jest taka idea: Im więcej miejsca na dysku, tym dysk szybszy. Inaczej jeszcze. Większy wolumen SSD. Dysk relatywnie szybszy.

W Samsungu, z serii którą mam, można zarezerwować optymalny obszar dysku, który właśnie będzie temu służył, tzn. zapewnieniu żeby dysk nie zwolnił. Tak więc mam nadzieję, że nie grozi mi spowolnienie.

« Odpowiedź #35 dnia: Stycznia 31, 2018, 20:01:29 »
Nie chcę się pyszczyć, bo w sumie jestem mierny w tej materii. Myślę ze bufor będzie ten sam i nie jest podzielny dla zarezerwowanego miejsca na dysku. Część tego miejsca nie stanie się oddzielną jego częścią całego dysku. Na HDD gdzie na topie było pojęcie klastrów był taki myk, jak stronicowanie pamięci, która przejmowała rolę buforu i jak ktoś się znał to można było się pobawić. Wyłania się jedna myśl. Trzeba zabulić na ciąg dysków użytkowych w samym kompie wewnątrz i zewnątrz. Zastosowanie tylko jednego SSD pod system otaczając się HDD. To tylko 256 GB. Widzimy sami, że to wszytko zaczyna być mało zwłaszcza, że wszystko ma tendencję zwyżkową.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #36 dnia: Stycznia 31, 2018, 20:08:36 »
Tylko co to ma do zajmowanego miejsca przez DCS? EOT i tyle.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Stycznia 31, 2018, 20:11:21 »
Dysk 250 (jakieś 215 rzeczywistej przestrzeni) na pełną instalację 2.5 i system Windows 10, to - moim zdaniem - minimum. Oczywiście ktoś może napisać, że Win 10 można odpowiednio odchudzić, ale ja mam aktywne usługi typu OneDrive, synchronizuję trochę plików (głównie tekstowych), trochę zdjęć, mam różne pliczki na pulpicie etc. Natomiast tragedii nie ma, tzn. najwięcej zajmują tereny DCSowe, niesławna Newada ~33GB, Kaukaz ~14, Normandia ~9. Szkoda, że tych scenerii nie można pobrać jako paczki i w razie potrzeby doinstalowywać z "magazynu".

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #38 dnia: Stycznia 31, 2018, 21:16:28 »
To wszystko zależy jak się ktoś rządzi. U mnie spokojnie z windą i DCSem mieściłem się na 120GB (112GB) dysku do tego update'u. Nie używam OneDrive ale dropboxa. Mam sporo porobionych linków symbolicznych, ustawienia użytkownika + jego katalogi, WU, niektóre ustawienia programów np. TheBat co pożerał 2GB na pocztę także wywalone na zwykły dysk. Podobnei sprawdzam od czasu do czasu katalog Nvidii od Geforce Expiriance, bo to cholerstwo też trzyma instalki sterowników po 200MB+ każda. Nie ma reguły, choć przy obecnej wersji chyba takie 240-256GB to rozsądna pojemność i cena. Oczywiście kwestia ile i jakie kto ma moduły i co jeszcze ma ochotę trzymać na SSD.

« Odpowiedź #39 dnia: Marca 14, 2018, 20:23:22 »
Reanimuję trupa. Choć mam pytanie trochę innej treści:

Czy dysk SSD ma jakieś przełożenie na liczbę klatek na sekundę w DCS? Czy pomaga jedynie (no ok, w przypadku DCSa "AŻ") przy ładowaniu mapy?

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Marca 14, 2018, 20:38:56 »
Sam dysk nie wypływa bezpośrednio na ilość FPS, tak jak np. wpływa GPU. Natomiast dysk niewątpliwie wpływa na szybkość wczytywania danych, czyli misji i np. doczytywania terenu podczas grania. Różnica między zwykłym HDD a SSD jest piorunująca. Po drugie im szybszy dysk, tym mniejsze zacinki przy doczytywaniu czegoś podczas gry. Jak masz szybki dysk, to DCS lepiej będzie trzymał stałą wartość klatek. Tak czy siak, warto zmienić dysk z tradycyjnego na SSD, bo to samo w sobie da potężnego kopa w jakości pracy z DCSem.

« Odpowiedź #41 dnia: Marca 14, 2018, 21:05:27 »
Innymi słowy - Tak, warto zainwestować w dysk SSD :). Okej, dzięki wielkie Boski, o to mi chodziło.

« Odpowiedź #42 dnia: Listopada 26, 2018, 08:39:56 »
Witam. To jak to jest? Można przenieś DCS-a na inny dysk bez potrzeby nowej instalacji? Pozdrawiam.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #43 dnia: Listopada 26, 2018, 08:52:38 »
Można.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #44 dnia: Listopada 26, 2018, 13:42:15 »
A jak to zrobić? Zwyczajnie zaznaczyć folder DCS-a i przenieś na inny dysk?