Autor Wątek: IFF interrogation  (Przeczytany 2447 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

IFF interrogation
« dnia: Stycznia 20, 2018, 22:54:35 »
Jak w powyższym niech mnie ktoś oświeci proszę jak sprawdzić cel IFF-em, bo szukam trzeci dzień i nigdzie nie ma,a mnie zaczyna ten na 4 litery strzelać. Wszędzie jest tylko żeby używać AWACS, ale co jak go nie ma?
Śmigłowce nie mogą latać - są po prostu tak brzydkie, że ziemia je odpycha.

Odp: IFF interrogation
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 20, 2018, 23:19:11 »
IFF nie jest zaimplementowany w Falconie._W przypadku braku AWACS'a pozostaje tylko identyfikacja przy uzyciu Mk I Eyeball :)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 21, 2018, 00:44:04 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 21, 2018, 11:21:08 »
To trochę rozczarowujące jak na ten symulator...
Nawet DCS od lat go ma.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 21, 2018, 12:27:18 »
Tak, to prawda, ale w realu IFF mówi tylko, że cel jest swój. Brak identyfikacji nie oznacza wcale, że cel to wróg.

W przypadku braku AWACS'a pozostaje tylko identyfikacja przy uzyciu Mk I Eyeball :)

Niekoniecznie. Jest jeszcze TGP. Dlatego Airman podwieszaj sobie ten POD zawsze na wypadek, gdyby zabrakło AWACSa. Jeśli jesteś w A-A i TGP  w tym trybie ustawisz sobie też na A-A, to automatycznie to co zalockujesz, będziesz miał wycentrowane na ekranie Targeting Poda.

Od razu dwie podpowiedzi:
1. Tryby TGP ustawiaj jeszcze na rampie czekając na INS ALIGN, bo POD potrzebuje czasu na rozgrzanie (podobnie jak Maverick).
2. W dzień używaj trybu TV (zamiast WHOT lub BHOT), ponieważ jego maksymalne przybliżenie jest dwukrotnie większe od pozostałych trybów. Cel powinieneś rozpoznać już z ok. 20 mili.

« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 21, 2018, 12:35:06 »
No niestety. Plusem tej sytuacji jest to, ze brak IFF wymusza na graczach lepsza komunikacje na radiu, uzywanie komend RAYGUN, BUDDYSPIKE itp.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 21, 2018, 12:46:53 »
Tak, to prawda. Gorzej, że nie zapytasz AI'ka o RAYGUN w ten sposób. Bez Magica/AWACSa pozostaje już tylko VID. ;)

« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 21, 2018, 13:13:40 »
Tak, to prawda. Gorzej, że nie zapytasz AI'ka o RAYGUN w ten sposób. Bez Magica/AWACSa pozostaje już tylko VID. ;)
Pelna zgoda. Warto by wspomniec o jeszcze jednej opcji tzw. "lockowaniu" celu na twardo . W tym przypadku AI odpowie komenda 'buddy spike'.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 21, 2018, 13:23:47 »
O właśnie! Tak! Zupełnie o tym zapomniałem. Bardzo przydatna rzecz - działa dokładnie jak IFF. Tego DCS nie ma. ;D

« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 22, 2018, 10:48:40 »
Początek z Falconem to masakra...brakuje mi takich misji jak w DCS gdzie komputer podświetla przełączniki które należy włączyć, żeby wykonać daną czynność, jestem niestety wzrokowcem i opis w manualu nic mi nie daje.
Ale jest postęp wczoraj miałem pół godzinki i pierwszy raz zamiast spaść samemu zostałem zestrzelony. :evil:

Poko

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 22, 2018, 13:12:18 »
Nie jestem w tej chwili 100% pewien, ale misje treningowe mają gdzieś opcję przy wyborze włączenia skryptów z podpowiedziami. Oglądaj też tutoriale Krauzego lub Jaws’a. Dobrze byłoby też, gdybyś wpadł do Groozinów na TS i poprosił o szybkie loty instruktarzowe - to byłoby najefektywniejsze. ;)

« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 22, 2018, 13:35:19 »
Wpadnę wpadnę, problem tylko braku czasu.