Autor Wątek: Okulary Taktyczne  (Przeczytany 1217 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Okulary Taktyczne
« dnia: Lutego 13, 2018, 13:29:03 »
Panowie czy ktoś miał do czynienia z okularami taktycznymi firmy Daisy? Moją uwagę zwróciły dwa modele tego producenta: C5 i X7. Okulary są podobno na wyposażeniu armi brytyjskiej i amerykańskiej. Obydwa modele różnią się głównie sposobem montowania szkieł wymiennych, zausznikami i dodatkowymi akcesoriami.
Rozglądam się za uniwersalnymi okularami do wielu zastosowań, głównie turystyka letnia-zimowa, rower, wędkarstwo i nartorolki. Zależy mi na szkłach polaryzacyjnych, zabezpieczeniu okularów przed upadkiem z nosa i na dodatkowym uszczelnieniu oprawek wokół twarzy, co jest istotne podczas używania w silnym wietrze. Czy ktoś miał do czynienia z tymi szkłami? Jeśli tak to ciekaw jestem opinii. Poniżej zdjęcia obydwu modeli.

Daisy X7

Daisy C5
« Ostatnia zmiana: Lutego 13, 2018, 13:39:43 wysłana przez Freeman13 »

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
Odp: Okulary Taktyczne
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 13, 2018, 20:01:15 »
Jak chcesz porządnie to rozejrzyj się w ofercie Oakley - ja używam Oakley M Frame SI Ballistic 3.0. Gorąco polecem.
11:05 PM

« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 13, 2018, 20:28:32 »
Z moich wieloletnich doświadczeń narciarsko deskarskich wszystko co szczelne jest bez sensu bo mniej lub bardziej zaparowuje przy aktywnościach fizycznych, przerobiłem wiele różnych gogli i dedykowanych okularków i obecnie (od kilku sezonów) używam tanich prymitywnych (prawie odpustowych) plastikowych okularków z lśniącymi niebieskimi szybkami i bez względu na pogodę, słońce, mgłę, mróz, wiatr, normalną przejrzystość widzę wreszcie wszystko ostro, nic mi nie paruje i mogę jeździć w każdych warunkach. Aczkolwiek zdaję sobie sprawę, że zima i wysokie góry to specyficzne warunki :)
Co do polaryzacji to zdecydowanie jestem za.

« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 14, 2018, 11:19:07 »
Jak chcesz porządnie to rozejrzyj się w ofercie Oakley...

Dzięki, faktycznie mają też kilka fajnych szkieł. Musze się rozejrzeć jak to cenowo wygląda. Jest też firma Bolle która robi okulary taktyczne i też mi się kilka modeli spodobało. Ogólnie jest tego trochę na rynku, muszę się mocniej rozejrzeć. Te Daisy akurat wpadły mi w oko jako pierwsze. Ale z tego co się zorientowałem to chińskie podróbki oryginalnych Daisy, więc szału nie ma.