Autor Wątek: Losowe restarty kompa  (Przeczytany 798 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Losowe restarty kompa
« dnia: Lutego 27, 2018, 16:48:06 »
Panowie mam problem z komputerem syna. Problem objawia się tym, że podczas grania, czasami przeglądania internetu komp nagle robi restart. Gaśnie i od razu zaczyna ponownie się uruchamiać. W dzienniku zdarzeń pojawia się wpis kernel power. Komp nie jest podkręcany,zasilacz to 650 chifteca.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Losowe restarty kompa
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 27, 2018, 17:10:07 »
Wyłącz automatyczne restarty. Komp po OC?
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

kwadrat

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 27, 2018, 17:44:06 »
Wszystkie wtyczki dobrze dociśnięte? W mieszkaniu nie mruga światło np. spadki napięcia? Sprawdź na innej listwie. Coś było zmieniane ostatnio?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 27, 2018, 17:50:59 »
Poza tym jaki komp i jaki zasilacz Chieftec. Może ma za mało amperków dla karty i stąd przy obciążeniu losowe restarty. Kernel Power to ogólny błąd zasilania.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 27, 2018, 18:59:14 »
Mogą też być zwalone pamięci, puść memtesta86 na godzinę, dwie, albo jakiś soft od producenta płyty psuje... jakieś "tweek studia, AI sajty" etc.

« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 27, 2018, 19:07:28 »
Też obstawiam pamięć RAM. Jeśli masz dwie kości spróbuj jedną wyjąć i puść PC na jednej. Jeśli się zrestartuje wyjmij i włóż tą drugą. Będziesz miał pewność czy któraś jest walnięta. No chyba, że masz jedną to puść memtest.

« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 27, 2018, 20:49:10 »
Komp to
i5 4670K
MSI Z87-G45 Gaming
Radeon R9 270X Asus
GoodRam DDR3 4GB 1600MHz CL9 Play x 2
Chieftec GPS-500A8

Ok. Jak się okazało to 650 mam u siebie. Tutaj jest Chieftec GPS-500A8  więc może faktycznie wina zasilacza. Trochę to jednak mnie dziwi bowiem potrafi paść przy przeglądaniu internetu lub podczas instalacji systemu.
Memtest zrobiłem i nic nie znalazł. Pamięć przeszła go bez błędu.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 27, 2018, 21:15:50 »
Wyłącz automatyczne restarty w kompie i zobaczymy co tam napisze. Od biedy można upewnić się, że pamięci dobrze w gniazdach siedzą lub odpalić z jedną pamięcią i testować. Dalej upewnić się, że w płycie siedzi najnowszy bios. Niewykluczone, że w którymś poszerzono kompatybilność z pamięciami. Jeśli posiadają profil X.M.P. to włączyć w biosie. Inna opcja to zwolnić nieco taktowanie pamięci albo dodać voltów dla ramu. Nieznacznie tak dla poprawienia stabilności.

Upewnić się, że nie ma OC (odblokowany puszczalski proc zachęca do takich zabaw), przekartkować proca Linxem, a Memtest zostawić na kilka godzin. Jeden test to mało aby złapać chochlika. Upewnić się, że proc nie łapie wysokiej temperatury. Ogółem proponuję drogą eliminacji starać się załatwić sprawę, bo na razie to tak zgadujemy.

« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 28, 2018, 07:32:50 »
Miałem kiedyś podobne jazdy - grać można było a komputer łapał blue screena przy niemal całkowitej bezczynności. Winnym okazał się zasilacz, który w końcu całkowicie odmówił współpracy. Winne okazały się kondensatory w nim.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 28, 2018, 15:41:08 »
Ogólnie to znowu dałem ciała. Zasilacz sprawdzałem w archiwach dokumentacji bo wcześniej rozbierając kompa nie zwróciłem uwagi. Dzisiaj rozebrałem go i jednak to 650.
Memtest mielił kompem dobre 8-9 godzin aż do ukończenia testu i było 0 błędów.
Wszytkie gniazda sprawdzałem. Co do biosu to na pewno nie jest nic kręcone, a poza tym sam bios na tej płycie to dlamnie jakiś kosmos. Niby wszystko pokaże, ale zmienić coś to już czarna magia.
Temperatury też nie łapie bo tutaj akurat bios ma historię pracy procka, z której wynika, że powyżej 70 nigdy nie wszedł, a i temp.systemu też w okolicach 35 ciągle się trzyma.

Mazak jak ten automatyczny restart wyłaczyć?
Jeszcze jedno. Syn pożyczył od kolegi 500W zasilacz. Zastanawiam się czy nie zrobić podmianki i trochę pomęczyć kompa, ale nie jestem pewien czy zasilacz nie będzie za mały?

kwadrat

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 28, 2018, 16:01:15 »
« Ostatnia zmiana: Lutego 28, 2018, 17:48:42 wysłana przez Kos »