Autor Wątek: TeamSpeak + Radio FX  (Przeczytany 3724 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

TeamSpeak + Radio FX
« dnia: Marca 01, 2018, 16:20:37 »
Wiem, że na forum używacie Discorda do komunikacji głosowej. Chciałem jednak poddać do rozważenia opcję używania TeamSpeaka. Większość osób na pewno miała z nim do czynienia - to bardzo podobne narzędzie. Było jednak na rynku pierwsze i obecnie jest dużo lepiej dopracowanie i posiada o wiele większe możliwości niż wspomniany Discord. Jak sam napisał mi KosiMazaki - na forum większość osób to pasjonaci. Wiecie o sprzęcie lotniczym prawie wszystko i jeśli latacie to dążycie do maksymalnego realizmu. Tu właśnie widzę pole do popisu dla TS'a. Ściągając do niego wtyczkę RadioFX, porozumiewając się podczas lotu mamy wrażenie gdybyśmy obsługiwali prawdziwe radio.  Szumy, bipy, obcięte częstotliwości głosu itp. Jeśli chcemy pójść w jeszcze większy realizm jest dodatkowa wtyczka CrossTalk. Instalacja TS'a jak i dodatków jest banalnie prosta. Korzystanie również. Używanie Discorda psuje mi osobiście doznania podczas gry. Być może Wasze zdanie jest podobne.

Podam link do kilku materiałów:
1. TS: https://www.teamspeak.com/en/teamspeak3
2. RadioFX plugin: https://www.myteamspeak.com/addons/f2e04859-d0db-489b-a781-19c2fab29def
3. Tu macie materiał z YT  jak to wygląda w praktyce: https://www.youtube.com/watch?v=eNHLLwhNwhQ

Gdybyście postanowili przetestować tego typu rozwiązanie mogę zrobić małego tutka po polsku i dać linki do dźwięków z których korzystam. Oczywiście rozumiem, że musiałoby się to wiązać z postawieniem serwera przez Admina forum, no chyba, że skorzystać jakiegoś darmowego.
--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

qrdl_logos

• Gość
Odp: TeamSpeak + Radio FX
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 01, 2018, 18:54:33 »
Gorzasty, z całym szacunkiem, poczytaj trochę wątków na Forum, to oszczędzi ci wysiłku pisania podobnych postów, chociażby tych z DCSa. Całkiem niedawno było o komunikatorach... a niech tam, zreferuję ci: teraz używamy discorada, ale TS nikt ci nie zabrania używać, twoja wola.

Tako rzecze,
Zaratustra 

« Odpowiedź #2 dnia: Marca 01, 2018, 20:49:24 »
Wierz mi, że szukałem, ale nic konkretnego nie znalazłem poza tym, że niektórzy zapraszają na swoje serwery z TS'em i oficjalne zaproszenie na serwer tutejszy - discordowy. Jeśli coś przeoczyłem to proszę podaj linka. Jestem tu nowy to może o czymś nie wiem... obraziliście się na TS'a, czy może jakiś inny powód jest? Ja osobiście wolałbym TS'a bo widzę jego sporą przewagę na Discordem, ale oczywiście dostosuję się. Chciałbym tylko poznać waszą opinię i zdanie na ten temat wobec faktów. Najlepiej by było gdyby oba gadały ze sobą, ale wiadomo jak jest ;)
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 01, 2018, 21:31:23 »
Konkretnie jest tak:

1. Niegdyś, zanim jeszcze TS stał się modny, Forum miało swój serwer pod komunikator Ventrilo. Discord jest nawiązaniem do tej niezwykle dobrze wspominanej tradycji. Innymi słowy, oprócz komunikacji, D. łączy nasze formowe środowisko.
2. TS ma swoje kaprysy, tzn. serwery z których korzystaliśmy były czasowo wyłączane bez uprzedzenia, co powodowało niepotrzebne zamieszanie. Tak więc postanowiliśmy (tzn. =OPS=) mieć serwer pod pełną kontrolą naszego Wielkiego Mazaka.

Tako rzecze,
Zaratustra

« Odpowiedź #4 dnia: Marca 01, 2018, 21:37:33 »
Dzięki, rozumiem. Może kiedyś zechcecie się nieco otworzyć na nowe (w końcu wychodzą co raz nowsze wersje Ts'a i ja nigdy z nimi nie miałem problemów), ale póki co przyjmuję, że administracja chce pozostać przy obecnym i nie przeszkadza jej ta nienaturalna komunikacja podczas lotów ;) Tak, jak pisałem dostosuję się.
Win10 64bit

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 01, 2018, 22:03:44 »
Na chwilę obecną nie ma potrzeby i możliwości postawienia TeamSpeaka. Ponadto większość osób do niego się przekonała własnie po przejściu z TeamSpeaka. Jest lekki, miły i przyjemny. Można go zautomatyzować i radzi sobie z dużymi grupami osób na serwerze.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Poko

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 01, 2018, 23:11:18 »
Wszyscy znamy dobrze TS'a i nie musisz nas do niego przekonywać. Osobiście nawet dalej wolę go bardziej od Discorda z wielu względów (intuicyjne UI, mnóstwo pluginów, opcji, możliwość pisania w kanale, w którym aktualnie siedzę, logi kto wchodzi-wychodzi, itp.), ale niestety trzeba mieć własny serwer lub korzystać z gościnności innych licząc się z kaprysami, o których pisał Qrdl. Discord z kolei też ma swoje zalety. Tak jak napisał Kosi jest lekki (choć do UI trzeba się przyzwyczaić), duży plus za łatwość podglądu kto aktualnie siedzi na jakim serwerze (tak, wiem o TS Viewer), możliwość komunikacji przez przeglądarkę, itp. itd. Ale żaden z tych komunikatorów nie symuluje radia realistycznie i nie mam na myśli możliwości instalacji FX'ów. Do tego służy IVC w Falconie BMS lub Simple Radio w DCS.

« Odpowiedź #7 dnia: Marca 02, 2018, 09:39:53 »
Dobra. Nie cisnę już tego TS'a. Ale Simple Radio bym poużywał. Potrzebuję tylko drugiego chętnego do testów. Wiem, że to temat z DCS, ale zapytam przy okazji... co z Ił2? Tam chyba nie ma dedykowanego rozwiązania z radiem?
Win10 64bit

Poko

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 02, 2018, 11:37:07 »
Simple Radio używa VFA-313 i chyba 73th Wing Hussars, a =OPS= nie, bo siedzą na tym samym kanale Discroda nawet latając przeciw sobie (pewnie już wiesz). Grupy różnie podchodzą do tematu.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 02, 2018, 17:22:29 »
To temat z WuCetu, więc pozwolę sobie zapytać - a może jakieś inne lekkie rozwiązania? Na przykłada taki mumble. W mojej grupie znajomych graczy był bardzo popularny. I działa jako serwer nawet na Raspberry Pi...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.