Autor Wątek: Nvidia RTX (przyszłość w grafice)?  (Przeczytany 70938 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Nvidia RTX (przyszłość w grafice)?
« Odpowiedź #795 dnia: Lutego 28, 2025, 22:13:30 »
Nich się p*erdolą z takimi cenami. :)

BTW. Ciekawa grafika, która nie napawa optymizmem (generalnie Nvidia na razie może mieć wyrąbane na graczy):

Pozostaje liczyć tylko na AMD (i Intel) lub to, że ta bańka AI kiedyś w końcu pierdyknie.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #796 dnia: Marca 03, 2025, 23:02:06 »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #797 dnia: Marca 09, 2025, 13:34:34 »
Fajne te nowe 5xxx. Takie nie za tanie. Tu Asus 5080 za prawie 10k - https://www.euro.com.pl/karty-graficzne/asus-karta-graf-asus-tuf-rtx5080-o16g-gaming.bhtml
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #798 dnia: Marca 09, 2025, 21:27:39 »
Fajne te nowe 5xxx. Takie nie za tanie. Tu Asus 5080 za prawie 10k - https://www.euro.com.pl/karty-graficzne/asus-karta-graf-asus-tuf-rtx5080-o16g-gaming.bhtml

Powiem tak, dużo leży i nikt po nie nie sięga, chociaż w X-Kom te parę sztuk poszło (kogoś nieźle musi kasa uwierać w portfelu). Poczekać najlepiej do maj-lipiec. Wtedy powinno się unormować z cenami. Teraz to wszędzie januszerka i skalpowanie klientów. Jeszcze Komputronik ma znośne, ale i tak za wysokie (natomiast nie zrobił tego z cenami co gdzie indziej, a przynajmniej nie ze wszystkimi nowymi kartami). Genarlnie też nie ma co się napalać. Wzrosty w dużym skrócie są tylko związane z poborem mocy, nie są na jakimś poziomie giga skoku do wersji 40xx, a nowe karty mają wciąż problemy ze steram (black screeny) i inne (choroby wieku dziecięcego). Do tego premiera i zapowiedzi wydajność dot. 5070 to był kolejny wielki żart.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #799 dnia: Kwietnia 09, 2025, 22:53:39 »
Ceny serii 50xx spadają, już jest taniej o 2k albo i więcej w stosunku do tego co było jeszcze w lutym, ale dalej to za drogo wszystko. Widać chętnych nie ma zbyt wielu na tę serię jak na razie bo i dostępność jest i karty (chociaż nie wszystkie modele) w dużej części leżą.

www.yoyosims.pl

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #800 dnia: Kwietnia 10, 2025, 07:52:56 »
AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #801 dnia: Kwietnia 11, 2025, 00:02:33 »
Wreszcie widzimy ceny, które są w normie i zgodne z cenami sugerowanymi. Przy obecnym kursie dolara nawet powinno być tutaj taniej ale generalnie dobra akcja, tyle tylko, że to powinno być normą, a nie promocją.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #802 dnia: Kwietnia 11, 2025, 07:10:27 »
No, a teraz zonk. Wszedłem na stronę producenta i … są te same karty serii 50xx w b.podobnych cenach z tej „wielkiej akcji wyprzedaży” w X-Scalpel i dostępne od ręki 😂. Tym bardziej to pokazuje jak chcieli żerować na klientach, a teraz łaskawie pokazali sugerowane ceny do dystrybucji (gdzie często, w sklepach u producentów sprzęty są najdroższe, a na rynku nawet tańsze) https://pl-store.msi.com/collections/karty-graficzne.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #803 dnia: Kwietnia 13, 2025, 16:09:36 »
Byłem w tej Biedronce.... tfuuu Reducie ;). Kolejek i bitwy nie było, chociaż parę osób z wychodzącymi kartami widziałem, no ale na plus, że to ceny jakie powinny być co najmniej od początku.

www.yoyosims.pl

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #804 dnia: Kwietnia 13, 2025, 20:59:54 »
I za co sobie Yoyku jedzenie teraz przez pół roku kupisz? Ale zabawy będzie co niemiara  ;)  Daj znać czy w VR kopa daje.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #805 dnia: Kwietnia 14, 2025, 23:36:29 »
I za co sobie Yoyku jedzenie teraz przez pół roku kupisz? Ale zabawy będzie co niemiara  ;)  Daj znać czy w VR kopa daje.

Kopa nie da żadnego patrząc pewnie na testy i na to się nie nastawiam. Nie nastawiam się na zwiększenie FPS w VR, ponieważ mam gogle na 72Hz i obecnie mi tyle trzymają FPS w DCS w 95% sytuacji, a w IL-2 w zasadzie zawsze mam stable 72 FPS. Nie używam też reprojekcji przez to. Natomiast bardziej mi chodzi o to, że może uda mi się zwiększyć rozdzielczość do jakiś 3,5K na oko, albo i więcej (obecnie mam około 3k na oko) przy zachowaniu tej samej płynności. 4090 to naprawdę świetna karta, ale wiadomo, kolejna seria wyjdzie pewnie w 2027-2028 więc jakoś ten czas trzeba zapełnić by być na czasie ;).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #806 dnia: Maja 02, 2025, 07:49:35 »
Yoyo, masz już jakieś pierwsze wrażenia po przesiadce z 4090? Przyznam, że jestem ciekawy Twojej opinii :)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #807 dnia: Maja 04, 2025, 13:06:56 »
Yoyo, masz już jakieś pierwsze wrażenia po przesiadce z 4090? Przyznam, że jestem ciekawy Twojej opinii :)

Parokrotnie to pytanie się przewijało już, ale co ja mam odpisać przesiadając się z 4090, z której byłem mega zadowolony (dopiero nad Berlinem zaczęła lekko klęczeć). Tak, karta 5090 jest lepsza i nad Berlinem mam obraz płynny. Wymiana pozwala mi dać nieco lepsze ustawienia w rozdzielczości gogli pod VR z zachowaniem płynnego obrazu bez reprojekcji. Pod 2D to 4090 wystarcza w zupełności i pod VR w 95% procentach, a te 5% idzie przeżyć. Kultura pracy jest bardzo dobra, temp. to tak 60-70 stopni podczas grania i jest cicha, nic nie burczy, cewki ciche itp. Problemów wieku dziecięcego nie doświadczyłem ale instaluję kolejne sterowniki jakie wychodzą. Na minus, że jest większa (i szersza) niż 4090, więc też ważne by zmieściło się to w budzie. Mam już teraz na styk i już w sumie większej nie wsadzę. Kolejną pewnie zobaczymy 2027-2028 więc na jakiś czas starczy ;P.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Ostatnia zmiana: Maja 13, 2025, 07:43:44 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #809 dnia: Maja 13, 2025, 22:49:05 »
Hmmm, a tymczasem widzę, że ceny w sumie całkiem ładnie spadły i problemów z dostępnością nie ma. RTX 5080 od KFA2 można kupić "już" za 5,2k PLN. Aż zacząłem się zastanawiać. :roll:

Podobno Nvidia ma wypuścić 5080 i 5070 w wersjach Super. Mają mieć odpowiednio 24 GB i 18 GB VRAM. Przecieki są takie, że mają się pojawić jeszcze w 2025. Choć nic nie jest pewne.

https://www.tomsguide.com/computing/gpus/nvidia-rumored-to-deliver-rtx-5080-super-and-5070-super-gpus-in-2025-but-its-all-about-pricing

Na ile te +8 GB VRAM jest warte zawracania sobie głowy?